Avslører universets hemmeligheter

2 days ago 12



Bilder tatt av NASAs nye romteleskopet gir unike innblikk i fjerne galakser.

Torsdag 19. desember kl. 21:59

Romteleskopet har siden oppstarten i 2021 gitt forskere og rominteresserte helt nye innblikk i universets mysterier. James Webb, som romteleskopet heter, har tatt en rekke spektakulære bilder som avslører detaljer vi aldri har sett tidligere, skriver Reuters.

Gjennom teleskopet er det mulig å se dypere og skarpere ut i universet enn noen gang tidligere.

Her er flere bilder superteleskopet har tatt siden lanseringen:

 NASAAlle foto: NASA

⬆️ Bildet avdekker fysiske trekk som antyder at det kan være en følgestjerne som hjelper til med å forme lagene som kastes ut av den døende stjernen.

⬆️ Her er den storslåtte spiralgalaksen NGC 1512. Galaksen befinner seg hele 30 millioner lysår unna jorden, melder de to romfartsorganisasjonene, NASA og ESA.

⬆️ De «Kosmiske Klippene» i Carina-tåken, som vist i dette bildet fra James Webb-teleskopet, er et imponerende syn som gir oss et glimt av universets skjønnhet og kompleksitet, skriver Reuters.

⬆️ Observasjonene avslører at det faktisk finnes tre separate belter rundt stjernen Fomalhaut, inkludert to indre belter som aldri har blitt observert før.

De tre konsentriske beltene strekker seg hele 23 milliarder kilometer ut fra stjernen. Dette tilsvarer 150 ganger avstanden mellom jorden og sola.

⬆️ Den store magellanske sky ligger omtrent 157 000 lysår fra jorden. NASA beskriver bildet som en såkalt satellittgalakse til Melkeveien.

⬆️ Det detaljerte nærbildet avslører sollignende stjerner i fødsel. Mørke, tette støvkokonger omslutter fortsatt protostjerner som er under dannelse.

⬆️ NASAs James Webb-romteleskop har gjort en ny observasjon av en planetarisk tåke ved hjelp av sitt NIRCam-instrument, melder NASA.

⬆️ «Krabbetåken» befinner seg 6500 lysår unna jorden. Den er resultatet av en supernova – en kraftig stjerneeksplosjon som markerer slutten på livet til en massiv stjerne.

⬆️ Bildet viser James Webb-teleskopets evne til å fange infrarøde observasjoner av galakser som ser ut til å ligge nær hverandre på himmelen.

⬆️ HH 211 befinner seg omtrent 1000 lysår unna jorden. Dette gjør den til et av de nærmeste objektene av denne typen som noensinne er observert. Kombinasjonen av stjernens unge alder og dens relative nærhet til jorden gjør HH 211 til et unikt studieobjekt for astronomer.

⬆️ Observasjonen ble gjort med MIRI-instrumentet på romteleskopet, som kan fange opp bilder i det midtre infrarøde spekteret.

Read Entire Article