Avslører marerittkveld med kongen: – Aldri følt meg så liten

6 days ago 16



Kongen. Møtet med kongen.

En nølende Joshua King svarer på spørsmål om han har vært starstruck i løpet av karrieren.

Han biter seg i underleppa som om han ikke helt vet om han vil fortelle denne historien. Så trekker han pusten dypt og gjør seg klar.

– Hvordan var det å møte kongen?

– Det var kanskje den beste, men kanskje også en av de ekleste dagene i mitt liv. Det skal jeg ærlig si.

King er gjest i den rykende ferske episoden av NRK-podkasten Bakrommet, og det er i samtale med programleder Emil Gukild, og fotballekspertene Andrine Hegerberg og Åge Hareide at King åpner opp om det han omtaler som en vond opplevelse.

I Bakrommet kan du også høre om drømmeovergangen som gikk i vasken, hvor mye han ble tilbudt i månedslønn av Vålerenga, og hva som gjorde at han skjønte han måtte oppføre seg som en drittsekk.

– Hva er det her, egentlig?

Tilbudet om å møte selveste kong Harald var et stort og stolt øyeblikk i det innholdsrike fotballivet til Toulouse-spiller King. Mannen med 62 landskamper fikk æren sammen med fire lagkompiser under en landslagssamling i 2022.

Alexander Sørloth, Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland, Mohamed «Moi» Elyounoussi og King satte kursen mot hjemmet til tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl. Der skulle de spise middag og ha quiz med kongen.

Alexander Sørloth, Ståle Solbakken, Martin Ødegaard,Erling Braut Haaland og Joshua King under trening med herrelandslaget i fotball på Åråsen stadion på Lillestrøm i 2022

SAMLING: Alexander Sørloth (fra venstre), Martin Ødegaard, Erling Haaland og Mohamed «Moi» Elyounoussi ble alle invitert for å møte kong Harald hjemme hos Bjørge Stensbøl. Ståle Solbakken (i midten) var også med. Bildet er fra mars 2022. Den omtalte kvelden var i mai samme år.

Foto: Javad Parsa

Jeg tenkte «wow, jeg skal møte kongen», skildrer King, tydelig stolt.

Den første overraskelsen kom allerede da de dresskledde landslagsstjernene gikk ut av taxien.

Og så står vi bare der, og så ser jeg pappaen til Martin, for jeg kjenner jo igjen pappaen til Martin. Og så har jeg også sett pappaen til Erling, fordi han har vært på landskamper og i media. Og så kommer det en mann, og så spør jeg bare Erling: «Hvem er det der?». Han svarer: «Det er pappaen til Sørloth».

Både Sørloth, Ødegaard og Haaland har fedre med egne fotballkarrierer. Fedrene til King og «Moi» var ikke invitert, og ifølge King så duoen på hverandre og forsto lite av hva som foregikk.

Og så går vi inn, og til slutt kommer kongen, da. Så bare står jeg og «Moi» der, og så tenker jeg bare: «Hva er det her, egentlig?».

Har aldri følt seg så liten

King forklarer at kvelden fortsatte med at Stensbøl viste frem en video på storskjerm foran quiz-gjestene, kong Harald, landslagsgjengen og de tre fedrene.

– Der viser de klipp av pappaen til Sørloth. Og klipp av Sørloth. Og så viser de klipp av pappaen til Erling, og så Erling. Og så viser de klipp av pappaen til Martin, og så Martin, forteller 33-åringen.

Joshua King i forbindelse med Bakrommet-innspilling hos NRK

PÅ PODKASTINNSPILLING: Joshua King i Oslo i mars 2025.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Jeg sverger, jeg har aldri, aldri følt meg så ...

Han leter etter ordene.

Ikke uvelkommen, men så liten, fortsetter han.

King sier han fikk en ekkel følelse i kroppen av hele situasjonen.

Jeg tenkte bare: «Hva gjør jeg her?».

Et nærbilde av Joshua King som ser alvorstynget ut

INDRE KONFLIKT: King ville oppføre seg respektfullt foran kongen, men samtidig mislikte han situasjonen han befant seg i.

Foto: A7III-ENG5 / NRK

– Trodde dette skulle være koselig

Kvelden fortsatte ved at Stensbøl stilte spørsmål i plenum til de fem landslagsspillerne. King sier han fikk spørsmål om hvordan det var å miste landslagsplassen sin til Sørloth.

– Dette er foran kongen. Jeg er stolt for at jeg møter kongen for første gang, og det var det første Stensbøl spurte meg om. Jeg ble skikkelig satt ut. Hver gang jeg tenker på det, tenker jeg: «Hvorfor reiste du deg ikke opp og dro hjem? Hva hadde skjedd?».

Fotballspilleren angrer fortsatt på at han ikke forlot hele situasjonen.

Men jeg klarte ikke, fordi kongen satt der. «Det her er kongen av Norge, jeg må vise respekt». Jeg gikk vekk fra hva jeg vanligvis hadde gjort, og oppførte meg overfor kongen.

Hvis du kunne gjort det igjen, hadde du gjort det om igjen?

Nei, jeg hadde reist meg opp og gått.

Kong Harald smiler mens han står foran fotografer under fylkesturen i 2024

IDRETTSGLAD: Kong Harald er kjent for å være glad i idrett, og Joshua King var beæret for å bli invitert til en samling der kongen var til stede. Bildet er fra en annen anledning.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Han beskriver at han var starstruck og stolt på grunn av at han fikk møte kong Harald, men samtidig var opplevelsen i strid med alt han sto for.

– Det var ekkelt å sitte der og vite hva jeg har oppnådd som fotballspiller, men å føle at jeg liksom ble «dissa» av en fyr som jeg ikke vet hvem er engang. Og så er jeg hjemme hos ham. Jeg trodde dette skulle være koselig, sier han om Stensbøl.

Visste ikke at King var invitert

Det var særlig videoen med de tre fotballfedrene, og det at kun tre av fem fedre var invitert, som føltes helt feil for King.

Faren min flytta fra Gambia og hadde to-tre jobber for å forsørge familien. Han gikk glipp av tre kamper fra jeg var seks år til jeg flytta til England. Han var der alltid, sier han.

King beskriver en far som kjørte og hentet, som sov i bilen på turneringer, som alltid stilte opp og gjorde alt for at sønnen kunne få spille fotball – men uten å presse.

Hvis faren min ikke er bra nok til å bli invitert til det her, sier han, og lar ordene blir hengende.

– Jeg er ikke en veldedighetssak. Bare inviter de du har lyst til å invitere. Kos deg med Erling, Martin og Sørloth. Jeg klarer meg fint på hotellet med «Moi», Omar Elabdellaoui og Tarik Elyounoussi, fortsetter King, før han oppsummerer:

Ja, det var ekkelt. Veldig ekkelt.

Ifølge King spurte han flere spillere etterpå om de hadde opplevd kvelden som rasistisk.

Joshua King sitter på en scenekant. Et barn står med ryggen til kamera.

GIR TILBAKE: King arrangerer gratis fotballskole for barn hver sommer. Han ønsker at flere barn fra lavinntektsfamilier skal få muligheten til å delta i idrett.

Foto: Cicilie S. Andersen

Stensbøl liker ikke antydningene om at noen ble utsatt for rasisme den kvelden.

Altså, vi i vertskapet visste jo ikke at disse to spillerne skulle være med engang. Det fikk vi greie på rett før de kom. Så vi måtte jo begynne å omorganisere bordet med bestikk og det hele. Å begynne å snakke om rasisme da, det føler jeg blir tatt helt ut av konteksten, svarer den tidligere idrettslederen.

Han sier at landslagstrener Ståle Solbakken valgte ut spillere som fikk møte kongen.

Ståle har jo plukket ut disse to spillerne fordi han ville ha med to etnisk ikke-norske. Og det skulle jo være en ære for dem å få hilse på kongen, sier Stensbøl.

En gruppe menn i røde uniformer

PÅ TRENING: King og Elyounoussi på landslagstrening høsten 2021. Stensbøl sier at han ikke visste at duoen skulle være med til ham for å møte kongen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Solbakken bekrefter at bakgrunnen til King og «Moi» var en del av begrunnelsen:

– Det kan jeg bekrefte. Jeg fikk en henvendelse om jeg kunne ta med de tre spillerne, med respektive foreldre. Jeg fikk en henvendelse jeg oppfattet at var på vegne av kongen. Jeg synes det var en fin anledning til å ta med to veteraner, som har mange landskamper. I lys av deres bakgrunn tenkte jeg at det var en god idé, sier Solbakken til NRK.

Solbakken forteller videre at henvendelsen om han kunne ta med Sørloth, Haaland og Ødegaard kom to dager før, og så tok han selv kontakt tilbake i etterkant og spurte om King og «Moi» kunne få være med.

Stensbøl mener derfor rasismeanklagene handler om mangel på kommunikasjon.

– For meg er det fullstendig feil å snakke om rasisme da vi ikke engang visste at de skulle komme.

– Fryktelig leit

Han forklarer at det på forhånd var planlagt at kvelden skulle inneholde en fotballfaglig debatt, og at det derfor skulle være tre generasjoner av toppspillere der. Derfor ble landslagsspillere med fotballfedre tatt med, men han avviser at fedrene var der i kraft av farsrollen.

Disse var ikke invitert som fedre, men som tidligere toppspillere og landslagsspillere.

Men ser du nå i ettertid hvordan det kunne oppleves for de som da ikke hadde faren sin der?

Ja, det kan jeg skjønne nå i ettertid, da jeg hører det. Men jeg må innrømme at det var ikke mine tanker i det hele tatt den gangen, svarer Stensbøl.

Bjørge Stensbøl på vei inn til gallamiddag i anledning kongeparets 80-årsfeiring i 2017

VERT: Bjørge Stensbøl, her fotografert på vei inn til gallamiddag på slottet, var vert for kongen, fotballspillerne, fedrene og andre quiz-deltakere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den tidligere idrettslederen husker godt at han stilte spørsmål til spillerne, men han kjenner seg ikke igjen i at han var nedlatende mot King.

– Det er jo fryktelig leit igjen, da. For hans opplevelse er jo hans virkelighet. Men det var jo på ingen måte slik som dette, jeg opplevde det, sier Stensbøl.

Han forteller at han spurte om en spiller på benken håper at spilleren på «hans» plass gjør en dårlig jobb, og at spørsmålet ble hengende i lufta.

Og så spurte jeg: «Joshua, hvis Sørloth tar din plass, håper du han skal gjøre en dårlig match?». Da syns jeg King svarte veldig godt for seg. Men det lå jo overhodet ikke i mine tanker at det skulle være noe nedlatende overfor King, minnes Stensbøl.

Kunne du ønske at noe hadde blitt gjort annerledes den kvelden her?

Ja, nå som jeg hører hvordan han opplevde det, så burde jeg i hvert fall ha informert om kriteriene – hvorfor disse tre var invitert. Altså ikke som fedre, men som en del av en fotballfaglig kveld.

en mann som står i et rom

PÅ PODKASTINNSPILLING: Joshua King i Oslo i mars 2025.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Hareide var der: – Lite gjennomtenkt

En annen som var hos Stensbøl den aktuelle kvelden, var Åge Hareide. NRK-eksperten husker godt det King forteller, men han er sikker på at det ikke lå noen vonde intensjoner bak.

Jeg tror bare det har vært lite gjennomtenkt. Det tror jeg faktisk, sier han, og fortsetter:

For sånn som jeg kjenner de folka der, så er de glad i alle idrettsutøvere. Og hva slags bakgrunn de har, spiller ingen rolle.

Hareide har likevel forståelse for at King reagerte på at to av fedrene ikke var invitert.

For hvis det skulle være et poeng med å bringe fedrene inn, så skulle alle vært det. Det hadde vært normalt i en sånn situasjon, mener Hareide.

Slottets pressekontakt opplyser at de ikke har noen kommentar til denne saken.

Hør hele episoden her:

Langrennski-stunt slo feil - norsk verdensmester mister EM 00:27

Publisert 28.03.2025, kl. 05.46

Read Entire Article