«Av og til skulle jeg ønske at kommentarfelt ikke eksisterte»

1 week ago 11



Ett år er gått siden vi fikk nytt kommunestyre i Farsund, og nå er vi i oppstarten av år to av det politiske virket. Jeg er deltidsstudent, mer deltidspolitiker, fulltidslærer og fulltidssmåbarnsfar. Jeg er gruppeleder i Senterpartiet i Farsund og medlem av kommunestyret og teknisk utvalg. Min politiske karriere har vært bratt og bred, men også relativt kort. Jeg har bare hatt ett år som fast representant i kommunestyret. På dette året har jeg gjort meg noen betraktninger jeg ønsker å dele med de menneskene som har valgt oss politikere.

1. Vi er heldige som får styre i Farsund. Det er et privilegium å få sitte å være med å påvirke og bestemme over hvordan vår fantastiske kommune drives. Det er rett og slett givende å få drive med politikk og den dagen man ikke syntes det lenger, må man gi seg som politiker. Vi får kurs, informasjon og kunnskap om kommunen vår som er helt uvurderlig. Ikke minst får man prate med svært mange engasjerte mennesker som påvirkes av politikken som blir ført. Som politiker sitter man på en viss makt, og med makt følger ansvar. Enhver politiker, som sitter i et folkevalgt organ, må være sitt ansvar bevisst og ta kloke avgjørelser til det beste for innbyggerne i Farsund.

2. Det er mye jobb. Som gruppeleder må jeg lese meg opp på samtlige saker, ikke bare i kommunestyret, men også i teknisk utvalg, landbruksutvalget, utvalg for levekår, formannskapet, valgutvalget, og enda flere. Dette tar tid, og alle politikere må lese en hel del saker. Heldigvis er det bare gruppelederne og gjerne ordfører og varaordfører som MÅ lese alle disse dokumentene. De fleste folkevalgte trenger «kun» å lese seg opp på sakene i sine organ. Uansett må man sette av ganske godt med tid, og en god dose energi, for å kunne ta de gode valgene når sakene skal behandles. Jeg, som alle politikere, har mye å gjøre på mange fronter, men politikken må man finne tid til – og det er gøy.

3. Det er krevende å få gjennomslag. I året som har gått har Senterpartiet vært en del av mindretallet. Dette er noe som merkes og kan til tider være svært tungt. I veldig mange saker setter man seg inn i stoffet, diskuterer og prater med folk til ingen nytte. Men slik er det i politikken, flertallet bestemmer – og det er jo en del av selve definisjonen på demokrati. Likevel skulle jeg ønske at flertallet bestående av Frp, Høyre og INP var mer mottakelige for motargument i debattene. Ikke minst skulle jeg ønske at flere fra posisjonen faktisk var med å debattere sakene. Alt for ofte er det slik at «mindretallet» løper opp og ned fra talerstolen, mens noen få fra FrP, enda færre fra Høyre og ingen fra INP tar til orde. Jeg savner den gode diskusjonen hvor også flertallet av flertallet er med. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle si dette, men jeg savner også et synlig Høyre, som ikke utelukkende danser til Frps fløyte.

4. Alle folkevalgte i Farsund, er gode mennesker med gode intensjoner. Uansett hvor uenige man er i et kommunestyre, så er alle der med samme intensjon: Å gjøre det beste for sin hjemplass. Dette må vi ikke glemme. Alle folkevalgte fortjener mer enn et klapp på skuldra. Den stille majoriteten støtter nok dette synspunktet, men en tidvis svært bråkete minoritet kommer ofte med kjeft, sjikane og til og med trusler mot folkevalgte. Av og til skulle jeg ønske at kommentarfelt ikke eksisterte, da hadde kanskje flere turt å være med i politikken.

Av og til skulle jeg ønske at kommentarfelt ikke eksisterte, da hadde kanskje flere turt å være med i politikken.

Avslutningsvis vil jeg si at vi trenger flere ulike folk i politikken, på grunn av, og på tross av punktene over. Farsund er en kommune som består av etniske nordmenn, første, andre og tredjegenerasjons innvandrere fra hele verden, gamle, unge, og folk med ulike funksjonsnedsettelser, ulike legninger, kjønn og livssyn. Vi er rett og slett en mangfoldig kommune – heldigvis!

Farsund kommunestyre i dag reflekterer dessverre ikke dette mangfoldet. De fleste er som meg: hvit, funksjonsfrisk, heterofil mann over 30 (flesteparten er godt over 30). Og det er ingenting galt i å være noen av disse tingene, men jeg savner flere unge, flere kvinner, innvandrere og folk med ulike funksjonsnedsettelser. Kommunestyret «bestemmer» over alle grupper, da burde alle grupper være med å bestemme. Så, er du i tvil, meld deg inn i ett parti og bli med på moroa!

Kenneth E. Løland,

Farsund Senterparti

Read Entire Article