Arne Olav Brundtland bisettes: «Takk, Olav»

1 week ago 14



Gro Harlem Brundtland, i bakgrunnen hennes pressetalsperson Jon Mørland. Foto: Helge Mikalsen / VG

Gro Harlem Brundtlands ektemann, Arne Olav, ble 87 år gammel.

Rapporterer fra Bygdøy kirke mandag 17. juni kl. 12:30

«Takk Olav. Gro» står det på kransen på kisten i Bygdøy kirke. Arne Olav Brundtland bisettes klokken 13.00.

Han sovnet stille inn på Diakonhjemmet fredag 7. juni, med sin nærmeste familie rundt seg.

Brundtland ble kjent fordi han var ektemannen til statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap). Selv var han statsviter, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Høyre-mann.

De to giftet seg i 1960, og hadde over 60 år sammen som ektepar. De fikk fire barn, og flere barnebarn.

Siste hilsen fra Gro Harlem Brundtland til ektemannen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Flere familiemedlemmer skal lese dikt og bidra musikalsk, i tillegg til familiens minneord. Prest er Arne Øyvind Slørdahl.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommer i bisettelsen. Han jobbet tett med Gro i mange år, og ble godt kjent med ektemannen.

– Jeg kjente Arne Olav som en nær, engasjert og humørfylt person. Jeg har mange gode minner med ham fra de mange reisene vi var på sammen, både i inn- og utland, sa Støre da det ble kjent at Arne Olav Brundtland hadde gått bort.

Salmene i begravelsen er «Amazing Grace» og «Deilig er jorden». I tillegg vil «Så skimrande var aldrig havet» og «What a Wonderful World» bli fremført. Når kisten bæres ut, er musikken «My Way».

– Et godt menneske

– Han var et godt menneske. En lojal og fin fyr, som vi hadde mye glede av, sier Martin Kolberg, tidligere partisekretær i Ap.

Han jobbet tett med Gro i mange år, og sier han satte pris på Arne Olav – som han beskriver som blid, høflig, oppmerksom og kunnskapsrik.

– Hvor viktig har han vært for Gro Harlem Brundtland?

– Viktig. Veldig viktig. Livet har lært meg at hvis det ikke er orden på hjemmebane, da klarer du ikke fremtredende verv, sier Kolberg.

Det vakte oppsikt i Gros politiske miljø da hun forlovet seg med en ung Høyre-mann. Og som ektemann til landets første kvinnelige statsminister, måtte han selv utforme den nye rollen.

AP-VETERANER: Tidligere statsråd Bjørn Tore Godal, tidligere partisekretær Martin Kolberg og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Det fortalte Arne Olav Brundtland selv om i memoarboken «Gift med Gro», som kom i 1996. Den ble fulgt opp med boken «Fortsatt gift med Gro» i 2003.

– Han greide alltid å forstå at han ikke skulle stå først. Det er en egenskap du må venne deg til, sier Kolberg og fortsetter:

– Jeg vil huske ham aller best for at han var en støtte for Gro, men også at han var et muntrasjonsråd som kunne si forløsende replikker.

La merke til blikket

Arne Olav kom inn i Gros liv svært tidlig i studieårene.

– Det første jeg la merke til ved Arne Olav, var øynene. Blikket hans. Jeg tror kanskje ikke på det med kjærlighet ved første blikk, men heller det å feste seg ved noen ved første blikk, sa Gro Harlem Brundtland i et VG-intervju i 2017.

Han skrev en rekke fagbøker, spesielt rundt europeisk sikkerhetspolitikk og forholdet til Sovjetunionen.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Våpenkontroll var Brundtland særlig opptatt av, og han har vært gjesteforsker ved ærverdige Harvard University på dette emnet.

Brundtland har vært redaktør for tidsskriftet Internasjonal Politikk.

I 2006 ble han rammet av hjerneslag.

– Akkurat som svekkede kroppsdeler, kan hjernen også trenes opp igjen, sa Gro Harlem Brundtland den gang.

Krans fra Kongehuset. Foto: Helge Mikalsen / VG
Read Entire Article