Arkitekten bak 7. oktober-angrepet skal være drept

1 month ago 16



«Vi kan nå bekrefte: Mohammed Deif ble eliminert.»

Slik lyder den korte meldingen på X der Israels militære (IDF) torsdag kunngjør at de har drept sjefen for al-Qassam-brigadene, den militære fløyen til Hamas. Deif skal ha vært hovedmannen bak Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober i fjor.

– IDF kunngjør at 13. juli 2024 angrep israelske jagerfly området i Khan Younis, skriver IDF i en uttalelse gjengitt av Reuters.

– Etter en etterretningsanalyse kan vi bekrefte at Mohammed Deif ble drept i angrepet, står det videre.

Hjernen bak 7. oktober

Mohammed Deif har ledet al-Qassam brigadene i over 20 år.

Deif har vært et av Israels hovedmål i krigen de har ført mot Hamas siden 7. oktober. Flere enn 1000 israelere ble drept i angrepet og 250 ble tatt som gisler.

Gazastripen

Militær leder:Mohammed DeifPolitisk leder:Ismail HaniyehRolle i konflikten:
  • I krig med Israel
  • Under streng kontroll av Israel

Israel svarte ved å angripe Gaza. Flere titalls tusen palestinere er drept i krigen, som nå har rast i 300 dager.

Angrep flyktningleir

13. juli gjennomførte Israel et stort angrep mot en flyktningleir i Al-Mawasi, som ligger like ved byen Khan Younis sør på Gazastripen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa da at målet var å drepe Mohammed Deif og lederen for Khan Younis Brigaden, Rafa Salama. Israel var raskt ute med å hevde at Salama ble drept i angrepet, som også tok livet av 90 sivile palestinere.

Det er foreløpig ikke bekreftet at Deif ble drept i dette angrepet, eller om det var et annet angrep ved Khan Younis samme dag.

«Gjesten»

Da angrepene mot Israel startet 7. oktober, publiserte Hamas' TV-kanal et lydklipp. Lyden skal være Mohammed Deifs stemme. I lydklippet sa Deif blant annet at angrepene var motivert av Israels okkupasjon. Samme morgen sa den væpnede palestinske gruppen Islamsk jihad at de sluttet seg til krigen.

Det finnes kun fire kjente bilder av Deif. Han har fått kallenavnet «gjesten», fordi det sies at han ikke overnatter mer enn én natt på samme sted for å unngå å bli drept.

Deif skal også ha vært ansvarlig for flere av Hamas sine selvmordsaksjoner. Han er kjent for å organisere terrorangrep mot Israel.

Interessert i utenrikssaker? Hør utenriksredaksjonens ferske podkast:

Publisert 01.08.2024, kl. 10.32 Oppdatert 01.08.2024, kl. 10.54

Read Entire Article