Hva skal vi si etter to fantastiske vintersportshelger i Mellom-Europa? Oppdal, så klart!
Publisert: 23.12.2024 14:17 | Oppdatert: 23.12.2024 14:29
Det er ei stor uke siden Astrid Øyre Slind sjokkerte langrennsverdenen. Hun rett og slett smadret en fryktelig sliten, og til slutt kvalm, Therese Johaug i det som normalt ville vært en perfekt Johaug-distanse i Davos.
Slind fra Oppdal, 36 år gammel, tok der og da steget fra å være en medaljekandidat og outsider bak nettopp Johaug under det kommende verdensmesterskapet i Granåsen, til å bli en seriøs gullkandidat på lik linje med hvem som helst ellers både fra Norge og utlandet.
Les også
Rett og slett sjokkerende
Hun vant sin første verdenscupseier i en alder av 36 år.
– Jeg klarer ikke helt å tro på det, sa hun, men 20-kilometeren i de eventyrlige forholdene i Sveits var helt sann.
Så skulle det gå bare en stor uke, i en langt mer utbredt idrett, og jammen var det ikke nok en gang en oppdaling som satte alle de andre i skyggen.
For dem som fant frem til riktig tv-kanal på morgenkvisten lille julaften, så fikk de se en fantomomgang av Timon Haugan, 27-åringen som på vårparten i fjor tok sin aller første verdenscupseier.
Da i slalåm i Saalbach, som skal arrangere alpin-VM senere i vinter.
Nå handlet det om klassikeren i italienske Alta Badia.
Haugan ledet med 31 hundreleder på lagkameraten Atle Lie McGrath. Avstanden til franske Clément Noël på tredje var på nesten ett sekund.
Haugan holdt ikke bare ledelsen i finaleomgangen.. Han utklasset konkurrentene og sikret dermed seieren, foran franske Loic Meillard og McGrath.
I løpet av fjorårssesongen ble Timon Haugan et stadig mer kjent navn. Den likandes gutten fra Oppdal er allerede blitt så populær at han er blant kandidatene til å bli Årets Trønder.
I Adresseavisens intervju i anledning kåringen gjør Haugan det klart at han setter fellesskapet høyt. Han ble spurt om han kunne ha gjort som Lucas Braathen, forlate det norske landslaget for å kjøre for Brasil, om han hadde hatt muligheten:
– Nei. Jeg har alltid satt pris på fellesskapet og er veldig takknemlig for å være en del av det norske landslaget hvor jeg nyter godt av alt det skiforbundet gjør for oss løpere. Jeg hadde ikke klart dette på egen hånd. Vi må alle ofre noe for å få et best mulig fellesskap.
Dette er ord som i hvert fall ikke vil svekke kandidaturet hans. Det forteller om en utøver som er i stand til å se et større bilde.
Med verdenscupseieren har han gjort seg brennhet.
For ledelsen i skiforbundet, deriblant president Tove Moe Dyrhaug, må det i en tid der individualisme stadig settes opp mot fellesskapet være en glede å ha stjerner som uttrykker seg som Haugan.
Slik er oppdalingens triumf i Alta Badia, på en dag der Lucas Braathen havnet langt bak, også en flott julepresang for skipresidenten.
Det er, naturlig nok, mye fokus på ski-VM og det som skal foregå i Granåsen til vinteren. Internasjonalt er mesterskapet i Saalbach et par uker tidligere atskillig større.
Slik Astrid Øyre Slind er en gullkandidat på distanseløp i ski-VM, seiler Haugan opp som det samme i den avsluttende slalåmøvelsen i Saalbach.
Les også
Nå skal det handle om følelser
Her er oversikten over nordmenn som har klart det tidligere:
Stein Eriksen (Åre i 1954), Inger Bjørnbakken (Bad Gastein i 1958), Kjetil Andé Aamodt, Morioka i 1993), Tom Stiansen (Sestriere i 1997), Sebastian Foss Solevåg (Cortina i 2021) og Henrik Kristoffersen (Courchevel i 2023). Tar vi med Finn Christian Jagges OL-triumf i 1992 og Hans Petter Buraas’ i 1998, så er det det totalen.
Skulle Timon Haugan klare det, vil han være den aller første fra Trøndelag, og det vil i så få fall føre ham helt i toppsjiktet blant trønderske idrettshelter.
Det er langt frem dit, vi skal slett ikke forskuttere noe, og akkurat nå uansett aller mest glede oss over triumfen i Alta Badia.
Men dette viser at Trøndelag har en gullkandidat til VM i slalåm.
Og at Oppdal har potensial til å klatre høyt på medaljestatistikken om vi slår sammen de to verdensmesterskapene i februar og mars.
Stjerneskuddet Fredrik Møller, også han fra Oppdal, kommer i tillegg. Møller har imponert kraftig med to fjerdeplasser i Super-G fra Bevar Creek og Val Gardena de siste ukene.
En perfekt inngang til det nye VM-året for trøndersk skisport.