Kristiansand kommune har i desember sluttført merking av kyststien fra Kuholmsbukta til Prestebekken.
Denne strekningen viser litt av Kristiansands vakre skjærgård, og det er flere muligheter for julebad underveis. Kanskje du kan gi bort turen som julegave i år?
En kyststi skal ifølge Merkehåndboka gå nær kysten, være sammenhengende og merket. Kristiansand kommune var blant de første i landet som arbeidet med kyststi på slutten av 80-tallet. På begynnelsen av 90-tallet ble det merket en strekning av Myren gård til Møvig, og denne er det fremdeles muligheter til å se rester av i terrenget.
Siden den gangen er det etablert nasjonale retningslinjer for merking av kyststi, og mange kommuner og fylker her gjort en stor innsats. Langs Oslofjorden er det merket mange strekninger. Vestfold og Telemark fylke har merket hele sin kystlinje. Når vi går videre til Agder er det mer variert. Grimstad kommune har merket hele kystlinjen, mens Arendal og Farsund er godt i gang. Videre langs kysten er det enda mer variert hvem som er i gang, men der er det også utrolig mye kyst! Tenk på alle øyer langs kysten som har mulighet for kyststi.
Nasjonalt er det ingen samlet oversikt, men potensialet er enormt. I dag er DNTs rutenett i fjellet godt besøkt, men det er ikke vanskelig å se for seg en sammenhengende strek fra svenskegrensen i sør til grensen mot Russland i nord. Her snakker vi om en sti som rimelig sikkert ville vært på mellom 5 og 10.000 kilometer. Visit Norway, NHO og lokalt næringsliv kunne hatt stort utbytte av et slikt prosjekt. I tillegg er det effekter på folkehelse og på innbyggernes kunnskap om egen kommune.
Hva som skjedde i Kristiansand utover 90-tallet når det gjelder kyststi er uklart. Svaret er helt sikkert avhengig av den du spør. Det er i alle fall ikke merket noe mer, men kyststi er innarbeidet i planverket. Derfor har kyststi blitt tatt med i vurderinger av for eksempel utbygginger hele veien. Det er veldig bra, og at det også nå blir synlig for innbyggerne, er enda bedre.
Under korona-epidemien ble det gått opp en digital kyststi for å synliggjøre potensialet for kyststi i Kristiansand. Selv om kyststien finnes i planverket er den vanskelig tilgjengelig, og ikke sammenhengende. Etter en iherdig innsats vinter og vår 2021 ble det lansert en 130 kilometer lang digital kyststi fra Hamresanden til Høllen før sommeren. Mottoet for dugnadgjengen har vært: «Kristiansand har utrolig mange perler langs kysten, men vi mangler en snor å tre de på». Snora er den merkede kyststien, og det er svært gledelig å se at første etappe nå er på plass.
De første fire kilometerne av den merkede kyststien går blant annet forbi Bertesbukta med gode bademuligheter og flott skjærgård. På vei videre til Marvika og Prestebekken får du forskjellige deler av byen, og kanskje oppdager du ting du ikke visste?
Hvor går så veien videre? Det er utarbeidet en skiltplan mellom Tangen og Møvig, men finansiering av selve skiltene og plasseringen i terrenget er ikke på plass enda. Hittil har kommunen selv stått for det praktiske, men nå har flere andre aktører også kommet på banen. Kanskje er det samhandling med alle gode krefter som skal til? Samhandling og «Kommune 3.0» er flotte ord som brukes ofte. Når det kommer til kyststi er det en glimrende mulighet for å la de bli praksis.
Kyststien er som nevnt tegnet inn i planverket. Den er også omtalt i Kristiansand kommunens Arealplan, Planen for idrett og friluftsliv og i Handlingsplanen for klima og miljø. Kristiansand kommune har dermed forankret kyststi mange steder i planverket, og det lover godt for fortsettelsen. De fire kilometerne i 2024 er en god start!
Potensialet i hele kommunen er antagelig nærmere 200 kilometer. Dugnadsgruppa har siden 2021 laget en digital sti rundt Dvergsøya (3 km), og den digitale stien er nå 133 kilometer. Men, strekningen rundt Topdalsfjorden er ikke med. Det er heller ikke strekningen fra Varoddbrua til grensa mot Lillesand. Også strekningen fra Høllen til grensa mot Lindesnes kommune er utelatt.
Det som er helt sikkert er at perlene ligger der, og at de fortjener en kyststi for å bli bundet sammen til Norges flotteste! Det er få, om noen, kommune i Norge som kan nå opp til Kristiansand kommune når det gjelder variert kystlinje.
Fikk du lyst til å gi bort litt kyststi i år som julegave? Da kan du skrive: «I år skal du få noen av Kristiansands friluftsperler i julegave, og vi skal gå fra Kuholmsbukta til Prestebekken for å se på dem!» NB: Husk forfallsdato! Så satser vi på at utvalget av perler nå øker år for år fremover.
God tur!