Kortversjonen
- Arbeiderpartiet i Nordland har rekordlav oppslutning på sist meningsmåling med 16,7 %.
- Flere i fylket er frustrert og mener det må tas kraftige grep.
- Kjell-Are Johansen, ordfører i Andøy, mener regjeringen har gjennomført god politikk, men at de likevel ikke klarer å vise alt de har klart å få til.
- Flere internt i Ap diskuterer Jonas Gahr Støres ledelse, og få fylkesledere uttrykker offentlig støtte.
– Vi står i en alvorlig krise i Nordland, sier ordfører Kjell-Are Johansen (Ap) i Andøy til VG.
Arbeiderpartiet har «alltid» stått sterkt i Nordland. Nå stuper de. På en fersk NRK-måling er Aps oppslutning i Nordland nede på 16,7 prosent, og de går fra tre til én stortingsrepresentant.
Andøy-ordføreren, som gjorde et brakvalg for halvannet år siden, river seg nå i håret.
Han mener nemlig at regjeringen har levert masse god politikk for folk i fylket: Billigere ferge og fly, Andøya flystasjon ble reddet, flere får slettet studielån, kutt i barnehagepriser.
– Jeg synes det er merkelig at vi ikke får mer uttelling. Vi er ikke gode nok til å selge disse sakene og kommunisere de ut, og jeg er redd vi er i en negativ spiral vi ikke kommer oss ut av, sier Johansen.
– Det er partiledelsen sitt ansvar å sørge for at vi kommer ut av dette. Et kollektivt ansvar også, men partiledelsen og sentralstyret leder partiet, legger han til.
Selv har Johansen ikke tatt stilling til om Jonas Gahr Støre bør fortsette som Ap-leder og statsminister, sier han.
– Vi har valgt Støre som leder, og han har landsmøtet sin tillit. Han har en utfordring med kommunikasjon ut til vanlige velgere.
VG har spurt Jonas Gahr Støre om kommentar til denne saken, hans statssekretær Kristoffer Thoner viser til hva Støre tidligere har sagt.
– Jeg forstår partifeller som er frustrert over dårlige målinger. Jeg lytter til kritikken som kommer, og tar den til meg, sa Støre mandag kveld.
Uttalelsene fra Andøy-ordføreren kommer samtidig som det stormer rundt Jonas Gahr Støre: Denne uken har flere medier meldt at viktige miljøer i Arbeiderpartiet har jobbet for å presse Jonas Gahr Støre til å trekke seg.
I Nordland Ap ble det kalt inn til hastemøte om situasjonen rundt Støre tirsdag.
Dagen etter kunne VG fortelle at bare fire av 15 fylkesledere i partiet ville støtte ham offentlig. Nordland var ikke blant dem.
Trenger «gedigen snuoperasjon»
I Bodø tapte Arbeiderpartiet valget i 2023 og Høyre tok over makten.
– Det er katastrofe. Å si at dette ikke er en katastrofe og en krise, det er bare tøv, sier leder Ann Kristin Moldjord, som er leder i Bodø Ap.
– Vi må få tak i grasrota, gå i oss selv og vi må gå i gang med en gedigen snuoperasjon. Arbeiderpartiet har alltid vært en bastion i Nordland, nå må vi slutte å ha fokus på intern strid og vi må finne svaret på folks utfordringer.
– Bør Jonas Gahr Støre byttes ut som partileder?
– Nå har vi det partidemokratiet vi har. Nå må vi slutte å «jazze opp» om dette. Arbeiderpartiet er – og vil alltid være – et lag, det mener jeg faktisk, sier hun.
– Har han din støtte?
– Alle har tillit, inntil de ikke har tillit. Det øyeblikket han ikke har tillit, vil han byttes ut. Nå er han demokratisk valgt av landsmøtet, sier Moldjord.
Både Andøy-ordfører Kjell-Are Johansen og ordfører i Vefsn kommune, Rune Krutå, sier kommuneøkonomien tærer på partiet - til tross for regjeringens grep om å spytte inn mer penger.
– Selv om vi får mer inntekt i de budsjettene som er lagt frem av regjeringen enn hvis opposisjonen hadde lagt frem budsjettene, så merker vi det. Vi må gjennomføre endringer og kutt.
– Synes du Støre håndterer dette på en god måte?
– Jeg har ikke tenkt til å gå inn i noen diskiusjon om partiledelesn. Det har vi partiorganer som skal ta seg av.
Sliter også i vest
I Vestland er det flere gamle industristeder der Arbeiderpartiet virkelig har vært kongen i partifloraen. I Årdal i Sogn stemte over 70 prosent av velgerne Ap under hvert eneste valg tidlig på 2000-tallet. Under kommunevalget i 2023 var oppslutningen enorme 72 prosent.
En landsoppslutning på 16 prosent er selvsagt elendig, mener varaordfører Anne Kauppi (Ap). Nylig ble oppslutningen i Hordaland valgdistrikt litt lenger sør i Vestland målt til 14 prosent.
– Det gjør jo vondt. Men forklaringen er nok at mange unge mennesker sliter med økende forskjeller, høy rente og økte priser. Da rammes regjeringspartiene, sier Kauppi.
– Hvor lenge bør Støre lede Ap?
– Det er det landsmøtet som bestemmer. Jeg ønsker ikke å si noe mer enn det, sier Kauppi.
Naturlig å peke på manageren
I Sauda sitter landets yngste ordfører, Håvard Handeland (20). Ap-politikeren mener det er naturlig at folk peker på partiledelsen når oppslutningen er så lav.
– Det er mange her i den gamle Ap-bastionen Sauda som er frustrerte over dårlige målinger. Nå ser det litt «luggent» ut i forhold til resultatet av det kommende stortingsvalget.
– Det er jo alltid sånn at hvis et fotballag gjør det dårlig, så peker man jo på manageren. Det er jo naturlig i en sånn sammenheng, sier Handeland til VG.
– Støre er nå 64 år. Vil du støtte ham som partileder framover?
– Ja, jeg vil det, sier 20-åringen Handeland.
Han sier Støre er «veldig glad i litt yngre folk i politikken», og tror det er sunt for et parti.
– Men sånn som det er nå så ser ingen noen naturlige arvtagere her, sier Handeland.
– Ikke nestleder Tonje Brenna heller?
– Nei.
– Fordi?
– Nei, altså spør du meg så kunne jeg jo tenkt meg en partileder i Ap fra et industristed - fra det miljøet partiet ble tuftet på. Men de alternativene finnes ikke, konstaterer Sauda-ordføreren.
– Brenna fantastisk flink
I Sogndal er Stig Ove Ølmheim (Ap) ordfører. Han har også fartstid som finanspolitisk rådgiver i stortingsgruppen, og ses på som en stigende stjerne i Arbeiderpartiet.
– På tide snart å skifte partileder for å få snudd pilen som peker nedover?
– Jeg har ikke tenkt å gå inn på noe om lederskap. Det er det landsmøter og andre organ som velger.
– Har du noen formening om hvem som bør overta den dagen Støre gir seg?
– Arbeiderpartiet har mange gode kandidater, og Tonje Brenna er fantastisk flink.
Noe lenger ute i Sognefjorden, troner Petter Sortland (Ap) på ordførerkontoret i den gamle industrikommunen Høyanger. Han er superlojal mot partilederen.
– Han Jonas har min fulle støtte og tillit. Det må være han som avgjør når neste person skal i manesjen.
– Noen peker på at Tonje Brenna som partileder kan få snudd en pil som går nedover?
– Jeg mener at dette er ene og alene Jonas som må styre. Det beste vi kan gjøre nå er å backe en presset partileder.
– Får dårlig betalt
På industristedet Odda i Ullensvang kommune ber ordfører Roald Aga Haug (Ap) partikamerater puste med magen og la Støre få lede partiet videre.
– Denne regjeringen har fått dårlig betalt selv om den har innfridd med sin politikk. Samtidig har den fått skylden for alt som er galt, er Aga Haugs analyse.
Han fremholder både nestlederne Brenna, Vestre og skolestatsråd Nessa Nordtun som mulige fremtidige lederkandidater.
– Men det er ikke slik at vi skal skifte leder nå - og tro at det er løsningen. Det er hardt arbeid som trengs.
Trenger mer karisma
I Innlandet er Arbeiderpartiet fortsatt preget av indre rystelser og utmeldinger etter nedleggelsene av videregående skoler.
Gruppeleder i Skjåk Ap sin kommunestyregruppe, Stig Erlend Banken, sier han fortsatt støtter Støre som partileder.
– Ja. Men det er veldig krevende for partiet med den lave oppslutningen det har nå. Jeg tror likevel ikke et skifte nå vil ha noen stor effekt.
– Vi har mange flinke kandidater til å overta en dag. Men vi mangler folk med karisma. De to nestlederne Vestre og Brenna er jo flinke. Samtidig gjør Kari Nessa Nordtun et veldig godt inntrykk som skolestatsråd, legger han til.