Anklagene hagler: Mener presidenten stjal valget

1 month ago 18



Etter at det ble kunngjort fra offisielt hold at Maduro vant valget i Venezuela med 51,2 prosent av stemmene, har kritikken haglet.

For flere valgdagsmålinger viste at opposisjonen, med Maria Corina Machado (56) og presidentkandidat Edmundo Gonzalez (74) i spissen, skulle vinne stort.

Mandag kveld norsk tid går det hardt for seg i hovedstaden Caracas, hvor opposisjonstilhengere har tatt til gatene for å demonstrere.

Mens mange demonstranter fremstår fredelige, kaster andre stein og knuser vinduer. Noen steder står motorsykler og bildekk i brann.

Det er store protester i hovedstaden Caracas mandag kveld norsk tid. Foto: Samir Aponte / Reuters / NTB

Flere land har nektet å anerkjenne valgresultatet før det er verifisert av uavhengige kilder, for eksempel valgobservatører fra FN. Carter Center har krevd at valgmyndighetene umiddelbart publiserer valgresultatene fra hvert valglokale.

Nå går USA et skritt lenger – og anklager Venezuela for valgfusk.

– Ved å engasjere seg i undertrykkelse og valgmanipulasjon, og ved å erklære en vinner uten de detaljerte avstemningsresultatene distrikt for distrikt, har Maduro-representanter fratatt valgresultatene de annonserte for all troverdighet, sa Biden-administrasjonen i en uttalelse, ifølge Reuters.

Maduro feirer etter at han ble utropt til valgets vinner. Foto: RONALD PENA R. / EPA / NTB

Også Argentina avviste mandag kveld myndighetenes påståtte seier.

Brasil hyller at valget har gått fredelig for seg, men sier de følger nøye med på opptellingen.

Les mer om valget i saken under:

Les også: Latin-Amerika-ekspert: – Usannsynlig at valget anerkjennes

BBCs korrespondent i Venezuela, Ilone Wells, skriver at selv om mange av verdens ledere sår sterk tvil om det offisielle valgresultatet, er ikke det inntrykket man får av nyhetene i Venezuela.

TV-kanalene er fylt med jublende mennesker som feirer i gatene og feirer presidenten. Maduro, som har vært president siden 2013, er kjent for sin autoritære lederstil. USA kaller ham en diktator.

En demonstrant tråkker på et av Maduros kampanjeskilt under en protest mot at han ble erklært som vinneren av presidentvalget. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB

Valget i Venezuela

Hva skjedde?

I Venezuela ble Nicolás Maduro, lederen for Sosialistpartiet, erklært som vinneren med 51,2 prosent av stemmene, ifølge landets valgmyndigheter. Imidlertid har opposisjonsleder Maria Corina Machado og hennes kandidat Edmundo Gonzalez hevdet at Gonzalez egentlig vant med 70 prosent av stemmene, og bestrider det offisielle resultatet som kun ga Gonzalez 44,2 prosent.

Hvem er Nicolás Maduro?

Nicolás Maduro har vært president i Venezuela siden 2013 og er kjent for sin autoritære lederstil. Hans regjering har blitt kritisert for å undertrykke politisk opposisjon og manipulere valg.

Hvem er Maria Corina Machado og Edmundo Gonzalez?

Maria Corina Machado er en ledende figur i Venezuelas opposisjon, men ble diskvalifisert fra å stille til valg på grunn av anklager om korrupsjon, noe hun nekter for. Edmundo Gonzalez overtok dermed stafettpinnen.

Hvorfor er det kontrovers rundt valgresultatet?

Flere valgdagsmålinger og påstander fra opposisjonen indikerte at de skulle vinne valget. Opposisjonen har også uttrykt bekymring for valgfusk og har bedt folk om å bli ved valglokalene til de har bevis på resultatene. Valgene i Venezuela har de siste årene bare vært en ren autoritær maktdemonstrasjon.

Hvordan har det internasjonale samfunnet reagert på valget?

Reaksjonene fra det internasjonale samfunnet har vært delt. Noen land som USA, Spania Chile og Peru har uttrykt skepsis og ikke anerkjent valgresultatet, mens andre som Cuba og Bolivia har gratulert Maduro med seieren. Dette viser hvor polarisert situasjonen er, både innad i Venezuela og internasjonalt.

Hva betyr dette valget for Venezuelas fremtid?

Med fortsatt ledelse under Maduro og anklager om valgfusk, kan det være utfordrende for landet å oppnå politisk stabilitet og tillit blant innbyggerne. Opposisjonens anklager og internasjonal bekymring kan også påvirke Venezuelas forhold til andre land og internasjonale organisasjoner, og føre økonomisk kollaps og økt migrasjon.

Wells skriver at noen ting er udiskutable.

– Noen av dem var jeg, som observatør på bakken, vitne til. Det var lange køer ved valglokalene, men bare små grupper fikk komme inn om gangen. Det førte til anklager om at man med vilje dro ut tiden, kanskje i håp om at noen ville gi opp og dra hjem.

Wells skriver at det også var valglokaler som ikke åpnet i det hele tatt.

Panama har nå satt sine diplomatiske forbindelser med Venezuela «på vent» – og trekker sitt diplomatiske personell fra landet inntil en fullstendig gjennomgang av søndagens presidentvalgresultater er gjennomført.

Det sa president Jose Raul Mulino mandag.

Professor i statsvitenskap og latinamerikaforsker Benedicte Bull har uttalt til VG at regimet i Venezuela er et regime som ikke er laget for å tape valg.

– Vi venter i spenning på at internasjonale observatører fra FN og Carter Center skal komme på banen. Jeg tror likevel det er usannsynlig at valget anerkjennes, og da er vi tilbake i samme situasjon: Et regime som mange mener er illegitimt styrer landet, sa Bull.

Bilde av Benedicte BullBenedicte Bull

Professor i statsvitenskap ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo (UiO), er latinamerikaforsker og ekspert på regionen.

Selv om mange er kritiske til valgresultatet, har Maduro fått gratulasjoner av flere autoritære ledere.

Blant dem er Russlands president Vladimir Putin.

– Husk at du alltid er velkommen på russisk jord, sa han til Maduro i en uttalelse.

Også Cuba, Bolivia og Honduras har gratulert Maduro.

Maduro og Putin sammen i Moskva i 2019. Foto: Pool / Reuters / NTB

Spørsmålet mange stiller seg er: Hva skjer nå?

Ifølge BBCs Wells er det fortsatt mange ukjente faktorer. Opposisjonen har sagt at de i løpet av de neste dagene vil annonsere hvordan de vil utfordre resultatet.

Flere lands krav om å få se bevis for tallene, er også vanskelig å ignorere for president Maduro.

Mange eksperter spår at de neste dagene vil bli kritiske for Venezuelas demokrati.

Read Entire Article