Andre toner fra EU – nå vurderes sanksjoner mot Israel

12 hours ago 3



Diskusjonen om reaksjoner mot Israel foregår nå åpent i EU. Retorikken er sterk. Tirsdag truet Frankrike, Canada og Storbritannia med sanksjoner mot landet.

Kort tid etter beordret EU en gjennomgang av sin samarbeidsavtale med Israel.

På forslag fra Nederland skal gjennomgangen vurdere om Israel overholder et av de grunnleggende prinsippene i avtalen. Det handler om at samarbeidet skal bygge på respekt for menneskerettigheter.

Ifølge EU-diplomater støtter 17 av unionens 27 medlemsland en slik gjennomgang. De mener Israel bryter dette prinsippet i samarbeidsavtalen.

Seniorforsker ved NUPI Øyvind Svendsen

Seniorforsker ved NUPI Øyvind Svendsen mener det er lite sannsynlig med en boikott av Israel fra EU på grunn av store uenigheter mellom de europeiske landene.

– At EU nå gjennomfører en gjennomgang av sin avtale med Israel, er et signal om at EU-landene har sett seg lei på hvordan Israel håndterer den humanitære situasjonen i Gaza, sier Øyvind Svendsen, seniorforsker ved NUPI.

Han understreker at den nye tonen ikke nødvendigvis innebærer at EU revurderer hele sitt forhold til Israel.

Den viser imidlertid at et betydelig antall EU-land er frustrert over Israels manglende vilje til å slippe tilstrekkelig humanitær hjelp inn i Gaza.

Mener det er lite sannsynlig med boikott

Svendsen mener det er lite sannsynlig at EU vil boikotte Israel. Årsaken er at det er stor uenighet mellom de europeiske landene.

– Men det er jo en trend de siste dagene og ukene der flere og flere EU-land ser seg nødt til å si ifra, sier Svendsen, og legger til:

– Dersom Israel ikke åpner opp for mer humanitær hjelp til Gaza, og EU ikke tar videre steg for å tilsidesette avtalen, vil det kunne få konsekvenser for Israels økonomi, sier Svendsen.

Selv om flere EU-land nå snakker høyt om sanksjoner mot Israel, bidrar mange av dem fortsatt med militært utstyr til landet. Tyskland, Romania, Frankrike, Italia, Tsjekkia og Spania er de største leverandørene av våpen til Israel fra Europa, skriver organisasjonen The Transnational Institute.

En demonstrant protesterer utenfor Den internasjonale domstolen (ICJ) etter at Nicaragua inn Tyskland til ICJ. Der anklaget landet for å ha bidratt til det de mener er et folkemord på palestinere i Gaza.

En demonstrant protesterer utenfor Den internasjonale domstolen (ICJ) etter at Nicaragua klaget inn Tyskland til ICJ. Der anklaget landet for å ha bidratt til det de mener er et folkemord på palestinere i Gaza.

Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / AFP / NTB

Tyskland er Israels nest største våpenleverandør etter USA.

Ifølge den tyske avisen Der Spiegel, eksporterte Tyskland våpen for 160 millioner euro til Israel i fjor. Dette inkluderer våpen som brukes i Gaza.

Tysklands nye utenriksminister Johann Wadephul besøkte Israel i begynnelsen av mai. Da understreket han at landet står fast ved sitt løfte om å garantere Israels sikkerhet.

Problematisk for EU

Israels nødhjelpsblokade mot Gaza varte fra 2. mars til 19. mai. Blokaden har satt befolkningen i akutt fare for hungersnød.

Søndag ga Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, ordre om å slippe «en grunnleggende mengde» nødhjelp inn til Gaza igjen.

Midtøsten-ekspert og seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet Prio, Jørgen Jensehaugen, mener det er problematisk for EU å opprettholde normal handel og handelsavtaler med Israel, etter 11 uker med total blokade av en krigsherjet befolkning.

Jørgen Jensehaugen, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning er bekymret for en re-okkupering av Gaza.

Midtøsten-ekspert og seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet Prio, Jørgen Jensehaugen, mener det er problematisk for EU å opprettholde handelsavtaler med Israel etter 11 uker med total blokade av en krigsherjet befolkning.

Foto: Amanda Iversen Orlich / NRK

– Det er problematisk for en verdensdel som skryter av å være fanebærer for internasjonale menneskerettigheter, sier Jensehaugen.

Han sier at det likevel er vanskelig å se for seg at EU vil kunne ta i bruk de mest inngripende tiltakene, som boikott.

– Hvis EU som blokk skal få til noe, så er veldig mye av utenrikspolitikken avhengig av konsensus. Da har man hindre som Ungarn der Viktor Orban er pro-Netanyahu og vil undergrave slike prosesser, sier han.

Avviser press fra EU

EUs forsøk på å legge press på Israel etter at landet trappet opp angrepene i Gaza, blir avvist av landet.

– Vi avviser fullstendig retningen som uttalelsene har tatt, og som gjenspeiler en total misforståelse av den komplekse virkeligheten som Israel står overfor, sier det israelske utenriksdepartementets talsmann Oren Marmorstein.

Israels største handelspartner

EU er i dag Israels største handelspartner. Organisasjonen sto i 2024 for 32 prosent av Israels totale varehandel med verden. For EU utgjorde handelen med Israel 0,8 prosent, ifølge tall fra EU.

 Israels og EUs flagg ved siden av hverandre.

EU sammen med Canada og Storbritannia står for en tredjedel av Israels handel med verden.

Foto: Berit Keilen / NTB

Eivind Thomassen er professor ved Institutt for økonomi, historie og samfunnsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Han påpeker at europeiske land har sterke økonomiske maktmidler overfor Israel hvis de klarer å samle seg om en felles linje.

– For Israel er de europeiske landene den største handelspartneren. Hvis man i tillegg inkluderer Canada og Storbritannia, som har varslet eller vurderer sanksjoner, utgjør disse landene langt over en tredjedel av Israels totale handel, sier han.

Han understreker at det fortsatt er stor usikkerhet rundt hvilke sanksjoner EU eventuelt vil innføre – og om det i det hele tatt blir innført sanksjoner.

Interessert i mer stoff fra utenriks? Hør redaksjonens podkast:

Publisert 21.05.2025, kl. 22.02

Read Entire Article