Kortversjonen
- Ekspert tror amerikanske langdistansemissiler vil gi Ukraina større muligheter for å holde fronten mot den russiske offensiven, spesielt i Donbas.
- Nå handler det om å ta mest mulig område, ifølge ekspert Tom Røseth.
- Situasjonen i USA har mye å si for Ukrainas fremtid.
- USAs nåværende president Joe Biden spiller nå en del kort som gir Ukraina en fordel.
Mandag kveld er det møte i FNs sikkerhetsråd om Ukraina. Tidligere på dagen ble minst ti personer drept og 43 skadet i et russisk rakettangrep mot den ukrainske havnebyen Odesa.
Søndag ble det kjent at USAs president Joe Biden godkjenner ukrainsk bruk av amerikanske langdistansemissiler i Russland.
– Det vil gi dem større muligheter for å holde fronten mot den russiske offensiven, spesielt i Donbas, der russerne har konsentrert styrkene sine de siste to og et halvt årene, sier oberstløytnant Palle Ydstebø.
– Det vil også gjøre det mulig å påføre russerne større tap i deres motangrep i Kursk. Det vil være med på å utligne den fordelen russerne har hatt frem til nå, der ukrainerne har på mange måter har hatt en arm på ryggen i krigføringen sin.
Slik går krigen i Ukraina
- Ukraina har den siste tiden angrepet flere mål inne i Russland, i et forsøk på å slå russerne tilbake.
- Russland prøver nå å vinne territorium i både Kursk og Donetsk. I sistnevnte vinner de betydelig mer område. UnderstandingWar skriver at russerne vil fokusere på å ta over flere ukrainske byer i løpet av vinteren.
- Russlands alliert, Nord-Korea, har også meldt seg på. De har nærmere 10.000 soldater i Kursk i et forsøk på å bistå Russland, ifølge Pentagon.
- President Vladimir Putins mål er fremdeles en full ukrainsk kapitulasjon.
- Totalt har over én million personer blitt drept siden krigens utbrudd, ifølge The Wall Street Journal.
Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets stabsskole, Tom Røseth, forteller samtidig at Russland har en fordel grunnet mer personell og materiell.
– De vinner territorium i Donetsk, og har en marginal fremdrift i Kursk – begge steder med store personelltap. De vil prøve å kaste ukrainerne ut av Kursk før det blir en ny president i USA. Nå handler det om å ta mest mulig område.
Mandag hevdet Russland å ha erobret nok en by øst i Ukraina. Novooleksijivka ligger rundt 50 kilometer nordvest for Donetsk og nær det viktige knutepunktet Pokrovsk.
Nordkoreanske soldater
Bidens beslutning om å gi Ukraina tillatelse til å bruke amerikanske langdistansemissiler inne i Russland, kommer etter at Russland har utplassert nordkoreanske bakkestyrker for å supplere sine egne styrker.
Utviklingen har skapt uro i Washington og Kyiv.
– Foreløpig vet vi ikke akkurat hva de i praksis gjør, eller hva de vil bli brukt til. Samtidig har det vært rapportert de siste uke om at det er nordkoreansk artilleri på vei på jernbane fram til fronten, så det kan hende at de nordkoreanske vil brukes til å betjene dette artilleriet, sier oberstløytnant Ydstebø.
Det er 10.000 nordkoreanske soldater i Kursk oblast i Russland, ifølge Pentagon
.– Det er for lite til å gjøre noen stor forskjell her. Det er knapt et par ukers forbruk ved fronten, for å si det sånn.
Situasjonen i USA har mye å si for Ukrainas fremtid. I januar flytter Donald Trump inn i Det hvite hus – og dermed er Joe Bidens periode over.
– Biden spiller nå en del kort som er interessante og gir Ukraina en fordel. Jeg antar at det kommer noe lignende fra Storbritannias side om ikke lenge, sier Røseth.
– Det kan føre til en styrket ukrainsk posisjon langs frontlinjene. Hvor stor den blir og hva slags effekt det vil ha er for tidlig å si noe om.
Fullstendig reversering
Ydstebø forteller at signalene er sprikende, men at det kan skje en fullstendig reversering av den amerikanske politikken – at Trump øker støtten til Ukraina for at de skal vinne, men også det stikk motsatte kan skje:
– At du kan få et USA som vil prøve å tvinge Ukraina til forhandlingsbordet og akseptere den fronten som er per nå.
– Hvor mye militært materiell må til for at Ukraina skal kunne slå Russland?
– I forhold til det som har kommet til nå, må du iallfall tidoble det, både på tungt materiell, på bakken, artilleri, stridsvogner og stormpanservogner. Men ikke minst på ammunisjon og luftvåpensystemer som gjør Ukraina i stand til å møte russiske rakettangrep.
– Har Europa denne tidoblingen å gi til Ukraina?
– En må bygge opp en god del av det. Europa med USA da har jo en økonomi som er 30 ganger større enn den russiske, og en krigsindustri som er større, og mye mer fleksibel og har et helt annet teknologisk nivå. Så egentlig er det bare tiden og veien, men det er en vei som en kanskje burde ha begynt på for 2-2,5 år siden.