Amerikanere setter egen frihet høyt. Og mange mener Donald Trump er den som sterkest vil vokte den.

1 month ago 21



AFTENBLADET MENER: Amerikanere setter egen frihet høyt. Mange mener Donald Trump er den som sterkest vil vokte den.

Kamala Harris har valgt Minnesotas guvernør Tim Walz som sin visepresidentkandidat. Foto: Matt Rourke / AP

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

For en ukes tid siden viste en meningsmåling fra Bloomberg at Kamala Harris, Demokratenes presidentkandidat, så vidt ledet på Trump i viktige vippestater. Harris fikk 48 prosent oppslutning i disse, Trump 47. Den lille forskjellen på ett prosentpoeng er like stor som feilmarginen i målingen.

Vi snakker om stater som Nevada, Arizona, Wisconsin, Georgia og Pennsylvania. Vippestater som disse, altså stater der de to partiene har nesten lik oppslutning, vil sannsynligvis bli avgjørende for hvem som vinner valget.

Derfor trodde mange Kamala Harris ville velge en visepresidentkandidat som kunne hjelpe henne å vinne en eller flere slike. Guvernøren i Pennsylvania, Josh Shapiro, var den som oftest ble nevnt.

Men hun valgte Tim Walz, guvernøren i Minnesota. Han blir sett på som mer liberal enn Shapiro, selv om han nok befinner seg nokså i midten av partiet.

Han har en annen bakgrunn enn Harris. Hun vinner velgere i stater som California, hun hører til kysteliten. Walz, derimot, er fra et bitte lite sted i Nebraska. Han har jobbet som samfunnsfaglærer, fotballtrener, og i 24 år som yrkesmilitær. Han har med andre ord en ganske vanlig bakgrunn. Noe som slett ikke er vanlig blant de Demokratene pleier å nominere til presidentvalget. Han er førstemann på førti år som ikke har juristutdanning.

Han har innført gratis skolelunsj i Minnesota, strengere våpenlover, og holdt på en liberal abortpolitikk. Og han er folkelig, rett fram og direkte. Republikanernes politikk har han for eksempel kalt «weird». Rar.

Kanskje kan han hjelpe Harris å få tak i flere velgere i Midtvesten, og i andre stater som ikke hører til i kysteliten.

Trumps apparat har alt kalt ham en «farlig, liberal ekstremist,» og slått fast at nå bryter helvete løs.

Trumps løgner, ubehøvlede oppførsel mot andre mennesker, og aller mest hans demonstrerte vilje til å gjøre det av med demokratiet i USA, gjør det lett for oss som sitter i helt andre land å håpe på seier til Harris. Nesten uavhengig av hva hun står for politisk, utover at hun har respekt for demokratiet som styresett.

Men mange amerikanske velgere sier økonomien deres var bedre under Trump, bensinprisene og boliglånet var lavere.

Biden har gjort en del for de med minst. Men kanskje vil mange amerikanere heller kjenne at de har muligheten til å gjøre noe med sin egen situasjon selv. Svært mange mener de mulighetene var bedre under Trump.

Vi kan håpe på Harris. Men blant amerikanske velgere er hun utfordreren og underdogen i valget, uansett hva vi måtte mene om Donald Trump.

Publisert:

Publisert: 7. august 2024 21:51

Read Entire Article