Publisert: 31.12.2024 01:00
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Null, ett eller maks to glass alkohol om du er sammen med barn. Veldig strengt, mener noen. Veldig liberalt, mener blant andre Maryam Iqbal Tahir.
Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi snakker om det som for mange er et litt vanskelig tema å tilnærme seg. Hva er innafor i dette selskapet? Er det innafor å være bekymret for drikkingen til en venn?
Vi møter delte og bastante meninger om alkohol. Kanskje fordi alkohol er noe vi alle har et forhold til, uansett om vi drikker eller ikke. Men også fordi alkohol kan være et følsomt tema.
De aller fleste av oss drikker alkohol. 90 prosent av oss oppgir at vi drikker, men alkoholen vi konsumerer, er ikke jevnt fordelt i befolkningen. De 10 prosentene som drikker mest, drikker 50 prosent av alt som omsettes. Dette viser hvor ulikt utgangspunkt vi har i en samtale om alkohol.
Alkohol hører med i julen for mange. Der er salgstallenes tale klar. Når det kombineres med mer tid med egne og andres barn, er vår jobb i Av-og-til å løfte barneperspektivet. Og det er særlig viktig å nå ut til de som drikker på en måte som kan skape utrygghet hos barn.
Så hvorfor sier vi null, ett eller maks to glass? Vi kunne sagt at man bør begrense seg, men det tolkes svært ulikt. Vi vil være mer konkrete, da må vi ned på antall glass. Her lytter vi både til eksperter – og til barna.
Barn er ulike med ulike erfaringer når det kommer til alkohol. For noen familieselskaper er det helt sikkert rett å lande på null glass denne julen. Men å konkludere så tydelig som Tahir med at også ett glass vil påvirke et barn negativt, det blir for kategorisk.
Det er fint med stemmer som tar til orde for at man ikke bør drikke alkohol rundt barn. Det viser meningsmangfoldet – når den offentlige samtalen preges av de som mener barna «har godt av å oppleve alkoholen».
Samtidig er vår rolle i Av-og-til å nå gjennom lydmuren og påvirke holdninger og handlinger. Da trenger vi å gi råd som er faglig fundert, og som vil nå ut til de som trenger å høre.
Ragnhild Kaski, generalsekretær, Av-og-til