Advokat ut mot Listhaug-utspill: – Farlig

1 month ago 19



Foto: Helge Mikalsen / VG

Frp-leder Sylvi Listhaug vil koble ungdomskriminalitet til innvandring. Nå får hun kritikk fra advokaten til 16-åringen som er siktet for tolv lovbrudd.

torsdag 15. august kl. 11:22

Kortversjonen

  • Advokat Cecilia Dinardi reagerer sterkt på innvandrer-utspillene til FrP-leder Sylvi Listhaug.
  • Listhaug mener det er på tide å koble ungdomskriminalitet til innvandring.
  • Dinardi mener at Listhaug skjærer alle innvandrere over én kam, og at ungdomskriminalitet er et komplekst problem med mange årsaker.

Advokat Cecilia Dinardi er forsvarer for 16-åringen som nylig ble siktet for 12 ran og medvirkning til ran i Oslo.

Hun reagerer sterkt på utspillene til Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug.

– Det er en farlig, men først og fremst feilslått og nytteløs tilnærming, når det blir forsøkt å få dette til å handle om et såkalt «innvandrerproblem», skriver hun til VG.

Frp-lederen sa til VG onsdag ettermiddag:

– De som utfører ungdomskriminaliteten i veldig stor grad har innvandrerbakgrunn. Jeg synes vi bør ha en ærlig diskusjon om det.

Bilde av Sylvi ListhaugSylvi Listhaug

Leder i Fremskrittspartiet

Listhaugs utspill kom uka etter at statsminister Jonas Gahr Støre og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna var hos politiet på Stovner øst i Oslo for å høre om utfordringene politiet har med ungdomskriminelle.

– Vold i nære relasjoner og æreskultur

Møtet med politiet var kommet i stand etter en sommer med flere tilfeller av ran og knivstikking, blant annet angrepet mot to menn på Tjuvholmen.

På møtet presenterte politimester Ida Melbo Øystese en mørk statistikk:

– I fjor ble det registrert det høyeste antallet straffbare forhold begått av barn og unge under 18 år siden 2009. Mer enn en tredjedel av disse forholdene ble begått av barn under 15 år, sa hun.

Hanne Finanger, seksjonsleder for den kriminalitetsforebyggende seksjonen i Enhet Øst i Oslo, sa dette om hvem de ungdomskriminelle er:

– Ungdom i vårt område er ofre for flere risikofaktorer: trangboddhet, arbeidsløshet, kriminelle nettverk som rekrutterer unge, vold i nære relasjoner og en æreskultur.

– Dette er Norge, sa Jonas Gahr Støre til VG etterpå:

– Å vite hvor ungdommene kommer fra, hva som er bakgrunnen deres, hva er fellestrekkene. Politiet setter tydelig ord på noe av dette, med æreskultur, frykt for å forklare seg, han.

– Komplekst problem

Dinardi, som tidligere jobbet for Elden, mener at Listhaug skjærer alle innvandrere over én kam.

– Ungdomskriminalitet er et komplekst problem med mange årsaker. Dette fører til en svært uheldig generalisering og stigmatisering basert på handlinger til noen få individer, sier Dinardi.

– Å skylde på ungdommer med innvandrerbakgrunn er det samme som å overse kompleksiteten mange unge møter på i dagens samfunn, og noe som kan forhindre en helhetlig tilnærming til problemet, sier guttens forsvarer.

«Nico» (21): –⁠ Ble loggført 100 ganger av politiet

– Ikke mer voldelige

Frp kritiserte også politiet for å dekke over statistikk som viser at unge kriminelle ofte har innvandrerbakgrunn.

Dinardi mener derimot at: Selv om ungdomskriminalitet kan ha en overrepresentasjon med unge med innvandrerbakgrunn, betyr ikke det at de er mer tilbøyelig for å begå lovbrudd.

Bilde av Cecilia DinardiCecilia Dinardi

Advokat i Dinardi Advokatfirma

– De er mer utsatt for de risikofaktorene som fører til kriminalitet. Dette har en klar sammenheng med mangel på ressurser og egnede tiltak i samfunnet, sier hun.

Advokaten kritiserte politiet tidligere for at de varetektsfengslet 16-åringen som er siktet for såkalte «Vipps-ran» i hovedstaden.

– Vi trenger mer effektive og treffende politiske tiltak for kriminalitetsforebygging og styrking av oppvekst- og velferdstiltak til familier i sårbare livssituasjoner, sier hun.

Dinardi ble også beskrevet som et «problembarn» i egen barndom - før hun ble kjent advokat:

(+) Problembarnet som ble partner hos Elden: – Som tenåringsmor var jeg ikke alltid en god mamma

Read Entire Article