– Vi er bekymret for at pasientene skal oppleve å stå uten jordmor. At de må vente lenge på å bli indusert videre hvis de har en igangsatt fødsel. Og at de må vente lenge på å få hjelp av personalet.
Det sier jordmødre ved fødeavdelingen OUS Ullevål, og tillitsvalgte
i Norsk Sykepleierforbund, Anna Hoel og Julia Årtun.Med sommeren kommer høysesongen for fødsler over hele landet. Samtidig skal hardt presset helsepersonell ut i sommerferie. Derfor har de fleste steder en egen sommerturnus.
– Det er ikke sikret grunnbemanning i noen av ukene i sommer, slår de to fast.
Ikke godkjent bemanning
På fødeavdelingen for OUS Ullevål skal denne turnusen starte 17. juni og vare til starten av september. De tillitsvalgte sier at ifølge interne prosedyrer skal turnusen være godkjent en måned før den starter.
Det vil si fredag 16. mai. Men bemanningen var fredag ikke tilstrekkelig til at den kunne godkjennes – og nå ser de tillitsvalgte jordmødrene seg nødt til å slå alarm.
– Vi opplever at tiltakene som er satt i gang ikke er gode nok. De vil mobilisere ansatte som allerede er på jobb. Men det har allerede vært hektiske måneder på fødeavdelinger med mye rød drift, sier Hoel.
«Rød drift» betyr at det er så mange pasienter, og så lite helsepersonell, at man ikke rekker å gjøre det som regnes som nødvendige oppgaver.
– Folk er allerede ganske tynnslitte og slitne. Vi får meldinger nesten hver dag om at det trengs mer folk på jobb, sier de to.
– Hva med vikarer, tidligere har man fylt opp hull i turnusen med dem?
– Markedet er tomt, og vikarbyråene
er støvsugd for folk. Det er hele tiden ledige jordmorstillinger, også her. Det vi står i nå er en lenge varslet jordmorkrise, svarer Hoel.Jordmødrene forteller at kollegene deres «ofte» må jobbe doble vakter uten å ha planlagt for det, for å dekke en forsvarlig grunnbemanning.
Men for å dekke opp for sommeren, har ledelsen tilbudt de faste jordmødrene økonomisk kompensasjon for å flytte ferien sin ut fra sommeren. Dette har få takket ja til.
Avdelingsleder ved fødeavalingen, Miriam Kim Nyberg, skriver i en e-post at rekuruttering av jordmødre har vært krevende over tid.
– Dette er en nasjonal utfordring som gjelder hele fødsels- og barselomsorgen, og ikke noe som er unikt for OUS.
– Farlig for pasientsikkerheten
At sykehus i Norge sliter med å få tak i nok folk, er ikke noe nytt. Det er heller ikke nytt at tillitsvalgte ønsker en høyere grunnbemanning.
– Som regel løser sommerbemanningen seg. Hva er det som er spesielt med dette året?
– I tillegg til at det er færre folk og vikarer, er det at vi har stått i en omorganisering som har skapt stor slitasje. Det er ment at de ansatte selv skal løse opp i dette, når det er problemer som har blitt varslet av nettopp de ansatte i lang tid, sier jordmor Hoel og legger til:
Anna Hoel
– Den kombinasjonen syns vi er farlig for pasientsikkerheten. Det er verre enn tidligere år.
Omorganiseringen Hoel refererer til kalles «Føden 2.0» og innebærer blant annet at de to fødeavdelingene under Oslo universitetssykehus, på Ullevål og Rikshospitalet, har fått en felles ledelse. Et av målene har vært å effektivisere.
VG har tidligere omtalt hvordan jordmødre, overleger, barnepleiere og tillitsvalgte har varslet om sin bekymring i etterkant av omorganiseringen, og at flere jordmødre har sagt opp jobbene sine.
Varslet gjentatte ganger
Også jordmødrene på Ullevål har i flere omganger
varslet om dette, blant annet i et brev sendt til ledelsen ved Kvinneklinikken 12. mars 2025.«Vi anser herved at vi nå formelt har varslet om at dagens driftssituasjon er uforsvarlig. Dersom kritiske hendelser med alvorlige konsekvenser oppstår som følge av lav bemanning, vil det være på tross av våre gjentatte advarsler og anmodninger om nødvendige tiltak», heter det i varselet.
– Hva er det som er så ille med denne organiseringen?
– Det har vært en pulverisering av ansvar. Man vet ikke hvem som er sin leder eller hvem som er ansvarlig, sier Hoel.
– I tillegg skal man rullere på poster, og man må jobbe med folk man ikke kjenner. Alle som har jobbet med akuttmedisin
vet at det er utrolig viktig å være drillet i team. Når man er på en ny post kan det også være man ikke vet hvor akutt og livsnødvendig utstyr ligger, eller hvem som har ansvar for at ting skal være på plass, fortsetter hun.Avdelingsleder Nyberg skriver at for å gjennomføre ferieavvikling for jordmødre, noe de mener er viktig, er fødeavdelingen avhengig av sommeravtaler.
– Vi anerkjenner at dette medfører merarbeid for våre ansatte, men på denne måten ivaretar vi brukernes behov og sikrer at de får forsvarlig og god behandling ved fødeavdelingen, også under ferieavvikling.
Julia Årtun
De to jordmødrene sier at de opplever at ledelsen har forståelse for utfordringene de tar opp.
– Men også de mangler ressurser. Dette går også høyere oppover i systemet.
– Rekker ikke vaske
Årtun sier at de fødende kvinnene alltid er jordmødrenes viktigste fokus.
– Vi ønsker å gi alle hjelpen og omsorgen de fortjener å få. Men på et tidspunkt har folk strukket seg for langt, og blir for slitne.
– Hva skjer hvis ikke jordmødrene og helsepersonellet som jobber her ikke tar på seg doble skift og sier nei til å flytte ferien sin?
– Da får vi ikke forsvarlig bemanning i sommer, svarer de to.
– Vi har hatt tilfeller hvor man ikke rekker å vaske fødestua ordentlig før neste kommer. Vi har opplevd at kvinner må bli båret på et annet rom rett etter fødsel fordi noen andre trenger fødestua. Men vi har plikt til å hjelpe, og må ta imot alle, sier Hoel.
Avdelingsleder Nyberg skriver at sykehuset nylig har innført en ny organisering, med mål om å sikre at jordmødre er til stede der behovet til enhver tid er størst.
– Dette innebærer at jordmødre nå i større grad enn tidligere jobber på tvers av avdelingens enheter. Dette er en ny organisering av arbeidet som vil kreve en viss omstilling og innkjøringstid for både ansatte og ledelse.
Nyberg skriver at endringene de gjennomfører er et resultat av grundige prosesser med tydelig involvering, dialog og medvirkning fra de ansatte.
– Vi har et ansvar for å sikre at tjenestene våre til enhver tid er faglig forsvarlige, fremtidsrettede og tilpasset behovene i helsetjenesten. Bemanningen ved fødeavdelingen er ikke redusert som følge av omorganiseringen, skriver avdelingslederen.
Les også: Jordmødre sier opp: «Det skjer fort»