Advarer mot Billie Eilish-svindel

4 hours ago 6



Kortversjonen

  • Flere barn og ungdommer er forsøkt svindlet i jakten på Billie Eilish-billetter.
  • Maiken (22) fra Haugesund ble svindlet for 3500 kroner.
  • Politiet rapporterer en økning i svindel relatert til billettsalg.

Lørdag kommer popstjernen Billie Eilish til Norge og Unity Arena med turneen «HIT ME HARD AND SOFT». Billettene ble revet bort etter noen få minutter, og Maiken (22) fra Haugesund var blant dem som ikke fikk sikret seg en billett.

I en kjøp og salg-gruppe på Facebook fikk hun imidlertid kontakt med en kvinne som hevdet at hun hadde to billetter til salgs.

– Hun utga seg for å være en kvinne med barn og hadde innlegg fra mange år tilbake på profilen. Da tenkte jeg at dette kanskje var en ekte bruker. Vi ble enige om at jeg betaler for én billett først, og så skulle jeg betale for den andre etterpå, da jeg hadde mottatt den første.

Maiken ble så bedt om å laste ned betalingsappen Revolut, som ligner på Paypal.

– Det var litt mistenkelig å måtte laste ned en annen app enn Vipps og Paypal. Men for å få sendt via Revolut, må du identifisere deg med pass eller id-kort, altså hadde den andre brukeren også gjort det. Da vet Revolut hvem den personen er, tenkte jeg.

Hun overførte 1750 kroner for én billett (opprinnelig ståplass-billett koster 1350 kroner), og fikk en bekreftelse på e-post, en invitasjon til å overføre billetten til henne.

Tapte 3500 kroner

– Den så veldig, veldig ekte ut. Alt stemte, navnet mitt og mailen min, også måtte jeg trykke på godkjenn. Men den var ikke ekte. Når jeg ser tilbake nå, ser jeg at det var en skrivefeil der. Jeg tenkte ikke noe over det da, så jeg overførte for billett nummer to. Så ble jeg blokkert overalt, sier Maiken, som var blitt 3500 kroner fattigere.

– Jeg har politianmeldt, men saken ble henlagt. Jeg føler jeg har gjort det jeg kan, sier 22-åringen.

– Ganske kjipt

Nå blir det ingen Eilish-konsert på 22-åringen, som heller søker lykken via konkurranser og giveaways.

 PrivatADVARER: Maiken Christina Husebø (22) fra Haugesund vil advare andre mot troverdige svindlere i sosiale medier. Og det hun tror var en mann. – Plutselig sto det et annet navn der, sier hun. Foto: Privat

– Det er ganske kjipt. Jeg er veldig glad i Billie Eilish. Jeg har deltatt på alle mulige giveaways, og meldt meg som frivillig – for Mental Helse eller moren til Eilish’ klimaprogram – men begge var fulle. Mitt siste håp er en giveaway som blir trukket i dag.

 PrivatI PUBLIKUM: Husebø var på Conan Grays turné i Belgia, Found Heaven On Tour i november 2024. Foto: Privat

TikTok-svindel: – Desperat

Også Zuzanna Maria Galusvik (18) fra Oslo var i kontakt med det som tilsynelatende var en svindler på TikTok.

 PrivatSTUSSET: Zuzanna Maria Galusvik (18) fra Oslo ble mer og mer mistenksom etter å ha blitt kontaktet av en angivelig svindler på TikTok. Foto: Privat

– Venninnen min tagget meg under en TikTok hvor man kunne vinne billetter. Jeg var ganske desperat, så jeg tagget henne tilbake sånn 20 ganger. Etter noen minutter får jeg melding fra to ulike personer som skriver at de har billetter å selge. Allerede da begynte jeg å stusse litt på om det var ekte, sier hun til VG.

– Trodde selvfølgelig på det

18-åringen stilte flere kritiske spørsmål. Hun stusset over at dialogen var på engelsk og at noen fra USA hadde tre billetter til en konsert i Norge. Svaret var at vedkommende hadde kjøpt billetter til feil sted.

– Siden de kostet så mye, måtte de prøve å få solgt dem, og jeg trodde jo selvfølgelig på det.

– Jeg tenkte egentlig at det bare var ren flaks. Jeg var så desperat etter å kjøpe disse billettene at jeg nesten var på vei til å kjøpe dem. Hvis dette er ekte, får jeg billett, og det er «win» for meg, tenkte jeg.

Samtalen blir intensivert i takt med de kritiske spørsmålene, forteller Zuzanna, og personen i den andre enden begynner å true med å sette opp prisen på billettene hvis ikke 18-åringen kjøper dem i løpet av dagen. Det blir etter hvert veldig dårlig stemning i chatten.

– Da bestemte jeg meg for å ikke kjøpe billetten og sluttet å svare. Brukeren fortsetter å spamme, men etter noen minutter uten svar fra meg, er kontoen borte.

Har du blitt svindlet før?aJa, dessverrebBare nestencNei, heldigvis ikke

Zuzanna reagerer på fremgangsmåten mot unge brukere på TikTok.

– Det er absurd! Det burde selvfølgelig ikke vært lov. Jeg som er 18 år gikk jo nesten på dette, da kan man jo bare tenke seg 13–14-åringer som ikke har hørt om kildekritikk.

Milla (15): – Ba om bevis

Blant Eilish-fansen på TikTok er det også flust av ungdom under 18 år, og en av dem som ble forsøkt svindlet er Milla Håkenstad Sandholt (15) fra Jessheim.

 – Jeg reagerte på at det var «gammelnorsk» i chatten, trolig Google Translate-norsk. Det var noe rart, sier Milla Håkenstad Sandholt (15).«GAMMELNORSK»: – Jeg reagerte på at det var «gammelnorsk» i chatten, trolig Google Translate-norsk. Det var noe rart, sier Milla Håkenstad Sandholt (15).

I påsken engasjerte hun seg i en konkurranse på TikTok om å vinne billetter.

– Noen dager senere ble jeg kontaktet av ei jente jeg ikke aner hvem er. Hun ba meg legge henne til på snap. Jeg ba henne om bevis på at hun har billetter, og da sendte hun en video av tre billetter på hennes Ticketmaster, så da begynte jeg å tro litt på det.

– Hun ber meg om å betale via gavekort på Appstore, og det hadde jeg aldri vært borti før. Jeg ba om å få vippse i stedet, og da skriver hun at en fyr skal vippse meg først.

Delte telefonnummeret

Det hele er veldig forvirrende. Det viser seg at Millas nummer og flere andres brukes av svindleren i et slags edderkoppnett, for å gi folk følelsen av at de betaler trygt via Vipps. Inntil en av dem faktisk betaler via Apple-gavekort.

Milla rekker å bli advart før hun betaler. Andre fremmede tar nemlig kontakt med henne og sier at telefonnummeret hennes blir spredt. Svindleren omtaler Milla som «en venn» til andre.

– Hvis du ikke slutter å sende rundt nummeret mitt nå, politianmelder jeg deg, skrev jeg. Så sendte hun masse unnskyld-meldinger, og ville ha sympati. Den unnskyldningen der godtar jeg ikke, skrev jeg, og så blokkerte hun meg.

– Jeg holdt på å gi henne 3000 kroner, det er veldig mye penger, i hvert fall når du ikke får det du har betalt for, sier Milla.

Hun ble skuffet og samtidig lettet.

– Hva tenker du om at de henvender seg direkte til mindreårige som deg på TikTok?

– Det er mange som er villige til å betale for en sånn billett, og jeg er bekymret for de som er enda yngre enn meg, som sikkert vet mindre om svindel – de gjør jo bare det de blir fortalt. Jeg er glad jeg hadde søstera mi rundt meg, hun ga meg råd om å ikke sende noe Apple-gavekort.

Slik unngår du å bli svindlet

  • Vær skeptisk til private selgere.
  • Krev legitimasjon, og sjekk at det er det samme navnet som står på billetten.
  • Betal via bank/vipps.
  • Ved kjøp via Facebook, sjekk profilen. Falske profiler er ofte nye, og har svært lite info.
  • Anmeld alltid svindel til politiet og innrapporter til gjeldende plattform (f.eks. Finn.no, Tise o.l.)
  • Ikke del BankID, passord, eller sensitive personopplysninger, dette gjelder uansett hvem som spør.
  • Spør etter navnet på den som kontakter deg og avslutt samtalen. Ta kontakt via virksomhetens offisielle kanaler. Svindlere utgir seg ofte for å være fra banken din eller politiet, og forfalsker telefonnumre, e-postadresser og SMS.
  • Vær forsiktig med å klikke på lenker i SMS og e-post. Søk heller opp nettstedet i stedet for å bruke lenken.
  • Vær varsom for de som bruker kjærlighet, investeringer og penger for å komme i kontakt med deg. Er noe for godt til å være sant, så kan det dessverre ende i svindel og bedrag.
  • Kjøp og selg via Ticketmaster eller annen seriøs billettplattform. Sjekk også om det finnes Ticketmaster Resale-billetter tilgjengelig. Med Resale, kan man trygt videreselge billetter og Ticketmaster administrerer hele transaksjonen.
  • Vær forberedt på at du kan ha blitt lurt – du vil ikke slippe inn på arrangementet selv om du har reist langt og betalt mye penger for billett, reise og hotell dersom du ikke har gyldig billett til arrangementet. For eksempel kan en tilsynelatende gyldig billett ha blitt videresolgt i mange eksemplarer.

Kilde: Ticketmaster / Politiet

Nå har 15-åringen lært.

– Jeg kommer nok ikke til å gå på den smellen igjen. Mitt tips er å sjekke hvem selgeren følger og følges av, og sjekke om de er ekte venner. Sjekk også profilbildet i Google, og finn ut om det er tatt fra et annet sted.

Milla har vært heldig og får en billett av ei venninne, og gleder seg til konsert lørdag.

Se video: Slik presses unge gutter for penger

Basert på tilgjengelige bakgrunnsfiler for brukeren som kontaktet Milla, finner VG at svindleren angivelig også selger billetter til Coldplay i København, Stray Kids i Amsterdam og Taylor Swift i Vancouver.

Ved hjelp av en falsk Ticketmaster-lenke som offeret må logge seg inn på, sikrer dessuten svindlerne seg det ekte Ticketmaster-brukernavnet og passordet, og kan dermed overføre eventuelle ekte billetter til seg selv.

– Aldri kjøp fra fremmede

Ticketmaster Norge ber folk om å rapportere svindel og svindelforsøk til den aktuelle sosiale plattformen, og ber publikum være kritiske.

– Nøkkelen er å aldri kjøpe billetter fra fremmede på sosiale medier, sier Ticketmaster-sjef Kristian Seljeset.

Politiet: – Økning

– Politiet ser en økning i henvendelser som gjelder svindel i forbindelse med billettsalg, sier Umar Ditta, fagansvarlig for Nettpatruljen i Oslo politidistrikt.

Bilde av Umar DittaUmar Ditta

Politiets nettpatrulje

– Det er ikke sett noen tydelig, felles fremgangsmåte i sakene som meldes inn. Svindelmetodene varierer, men noen fellestrekk går igjen, blant annet overføringer via Vipps eller andre betalings­løsninger hvor billetten aldri leveres, eller bruk av falske nettsider og lenker som etterligner troverdige aktører.

 Maren Olava Hütt / VG– Det er særlig konserter med stor interesse og høy etterspørsel, der billettene blir utsolgt raskt og mange ikke rekker å sikre seg plass, at vi ser en økt risiko for svindel, sier Ditta i Nettpatruljen til politiet. Sabrina Carpenter spilte i Norge 30. mars. Foto: Maren Olava Hütt / VG

Arrangør: – Synd

Det er Live Nation som arrangerer Eilish-konserten på Unity Arena.

Markedssjef Elise Eriksen Løssfelt sier det er satt i verk høye sikkerhetstiltak for å forhindre videresalg og svindelforsøk, blant annet forsinket levering av billetter.

Les også: Norgesaktuelle Billie Eilish: – Jeg hatet navnet mitt

– Vi syntes det er synd at folk blir utsatt for svindel. Vi oppfordrer alltid tydelig at man skal være varsom – særlig på store konserter som dette, sier hun, og legger til at de ikke har mulighet til å kontrollere konkurranser de ikke er involvert i.

– På generelt grunnlag så oppfordrer vi til å rapportere svindel hvis man ser det. Vi eller andre reelle aktører vil aldri be om sensitive opplysninger som kortinfo, passord eller betaling, ei heller be deg om å klikke på mistenkelige lenker, sier Løssfelt.

– Lært leksen

– Jeg har i hvert fall lært leksen nå, og skal ikke kjøpe billetter som ikke er fra Ticketmaster, sier Maiken Christina Husebø, som heller ikke vant billetter i den siste giveaway-konkurransen.

– Hvis jeg skulle gjort noe lignende igjen, ville jeg insistert på å bruke Vipps, og facetimet vedkommende før jeg overførte.

 MONICA SCHIPPER / AFP / NTBTIL NORGE: Billie Eilish og broren Finneas under iHeartRadio Music Awards på Dolby Theatre i Los Angeles i mars. Foto: MONICA SCHIPPER / AFP / NTB
Read Entire Article