Advarer før hjemreisen

1 month ago 22



Ikke pakk dette i bagasjen:

Mye bagasje hoper seg opp på norske flyplasser hver sommer. Nå advarer Avinor før hjemreisen: – Anbefaler på det sterkest å pakke smart.

 Marie Røssland / TV 2
HOPER SEG OPP: Slik så det ut på Bergen Lufthavn Flesland søndag kveld. Foto: Marie Røssland / TV 2

Publisert 02.08.2024 12:56

Koffert på koffert på koffert. I hjørnet på bagasjehallen på Bergen lufthavn Flesland, hoper det seg til stadig opp med bagasje. Flyplassen er ikke alene. 

Det er ikke uvanlig at bagasje og passasjer ankommer reisemålet på ulik tid. Forsinkelser og kanselleringer, mellomlandinger og datafeil. Mye kan gå galt på reisen til og fra feriedestinasjonen. 

– En grunn til forsinket bagasje kan oppstå ved forsinkelser ved mellomlandinger og flybytte. Tiden blir for knapp til at bakkemannskapene får flyttet bagasjen dit den skal i tide, sier pressesjef i Norwegian, Eline Hyggen Skari. 

Hun beskriver årets sommer så langt som «forventet» for denne årstiden. 

– Likevel er det sånn at enkelte flyplasser på enkelte dager har et høyere antall bagasjeforsinkelser, fortsetter hun. 

 Frode Hoff / TV 2
PÅ VEI: Stort sett følger reisende og bagasje samme vei på samme tid. Foto: Frode Hoff / TV 2

Kan ta grep

 I de aller fleste tilfeller kommer bagasjen fram, men du kan være uheldig. 

– Nå som det er ferietider og mange reisende samtidig, kan du aldri helgardere seg, sier kommunikasjonsrådgiver i Avinor, Helene Wattanapradit Jensen. 

Selv om du ikke kan helgardere deg, er det visse grep du kan gjøre. Det er også mye du bør ha tenkt over før du leverer bagasjen, dersom du vil unngå ødeleggelser og eventuelle erstatningskrav. 

– Du kan gjøre det enklere for deg selv å finne igjen kofferten, fortsetter Jensen. 

 Øystein Løwer / Avinor
GODE RÅD: Helene Wattanapradit Jensen i Avinor kommer med flere råd før hjemreisen Foto: Øystein Løwer / Avinor

Gode tips 

Avinor-rådgiveren ramser opp flere gode tips: 

Ta bilde av bagasjelappen. Har du tatt bilde av bagasjelappen eller klart å ta vare på den lille kvitteringen på enden av bagasjetagen, så er det enklere for flyselskapet å lokalisere bagasjen din.

Merk bagasjen din. Husk hvordan bagasjen din ser ut. Hvilken farge den har, og andre kjennemerker. En navnelapp er heller ikke en dårlig idé. 

– Vi anbefaler også å legge en liten lapp med kontaktinformasjon inne i kofferten i tilfelle bagasjelappen skulle falle av. Det har i hvert fall jeg begynt med, legger Jensen i Avinor til.

Fjern unødvendige lapper. Mange kan synes det er spennende å samle på de små, avlange klistrelappene du av og til får på bagasjen på reise. Det bør du imidlertid ikke gjør. 

– Det er bare lappene som er gyldig på den aktuelle reisen som bør være på bagasjen, råder Jensen. 

 Marie Røssland / TV 2
VENTER PÅ EIEREN: Denne bagasjen har etter alt å dømme tatt en annen vei enn sine eiere. I stedet for å være med videre på reisen, fyller det opp bagasjehallen på Flesland. Foto: Marie Røssland / TV 2

– Pakk smart

Dersom du er blant de uhellige som blir stående slukøret igjen ved siden av bagasjebåndet, uten den innsjekkede kofferten din i sikte, må du melde fra til flyselskapet med det samme. 

Om du da enkelt kan identifisere bagasjen, med ID-nummer, farge og navn, kan det gjøre jobben lettere for de som skal finne og returnere kofferten. 

Det kan likevel ta tid. Særlig om du og/eller kofferten har vært innom flere flyplasser på veien. 

Denne risikoen bør du – av flere grunner – ha i bakhodet når du pakker det som skal sjekkes inn i bagasjen. 

– Det er mange av oss som har opplevd at en sjampoflaske har eksplodert i toalettmappen under en flytur, og vet hvor ille det kan være. Men det kan bli verre, sier Jensen, og fortsetter: 

– Vi anbefaler på det sterkest å pakke den innsjekkede bagasjen smart. 

Kan bli dyrt

Det innebærer blant annet å sørge for at kritiske ting, som medisiner, nøkler og viktige dokumenter ikke sendes til innsjekk. Powerbanks skal heller ikke i innsjekket bagasje.

Dyrt kan det også bli, særlig om det du har i bagasjen rammer andre i tillegg til deg selv. 

– Vi anbefaler å ikke pakke mat som for eksempel kan råtne. Blir det stående i for eksempel fire dager, kan det bli en ganske uheldig lukt. Det kan ødelegge dine egne ting, og eventuelt også gå utover andres bagasje. 

Det er ikke bare fordervet mat som kan skape problemer. 

Skal du hjem fra en ferie i Italia, bør du helst ikke pakke med deg vinflasker i innsjekket bagasje. 

 Frode Hoff / TV 2
KAN SKADE: Om noe skulle legge ut ab kofferten din, kan det gjøre skade på annen bagasje og flyplassens bagasjesystemer. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Farget bagasjeanlegget rødt

– Sånne ting kan lett knuses og søles utover både tekniske anlegg og andres bagasje. Da er det du som står ansvarlig. Det er ikke en ønsket situasjon for noen.

Jensen forteller om en skrekkhistorie fra Oslo Lufthavn. 

– Noen hadde sendt et malingsspann med rødmaling med den innsjekkede bagasjen. Det farget hele bagasjeanlegget rødt, og ble nok en ganske dyr affære. 

Read Entire Article