Å gjenåpne etterforskningen av attentatforsøket på William Nygaard var det eneste riktige

1 month ago 26



AFTENBLADET MENER: Å gjenåpne etterforskningen av attentatforsøket på William Nygaard var det eneste riktige.

William Nygaard ble i 1993 skutt utenfor sitt eget hjem. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Riksadvokaten ga denne uken ordre om at Kripos skal forsøke å få kontakt med og avhøre de to som er siktet for attentatet mot forlagsdirektør William Nygaard i 1993. De skal også forsøke å få til nye avhør av et helt sentralt vitne i saken.

Nygaard ble skutt tre ganger utenfor sitt eget hjem.

Drapsforsøket ble koblet opp mot Nygaards rolle som forlegger da han var direktør for forlaget Aschehoug. Han var en støttespiller for den britiske forfatteren Salman Rushdie, som i 1988 ga ut den mye omtalte romanen «Sataniske vers». Nygaard sørget for at boken ble utgitt på norsk.

I 1989 utstedte Irans leder ayatolla Khomeini en fatwa som krevde at Rushdie måtte henrettes etter å ha skrevet boken, som ble beskrevet som blasfemisk mot islam.

Nygaard-saken ble henlagt i april i år på bevisets stilling av Oslo statsadvokatembete. Riksadvokaten har altså omgjort denne beslutningen, og vil at politiet skal fortsette etterforskningen.

Beslutningen kom etter en klage fra Nygaard og hans bistandsadvokat Halvard Helle.

– Dette er en veldig gledelig reaksjon på en klage, som også viser at det norske rettssamfunnet fungerer med innsikt og forståelse for dimensjonene i denne saken, sa Nygaard til VG.

Rett før saken ble foreldet i 2018, siktet Kripos to personer for medvirkning til overlagt drapsforsøk og angrep på sentrale samfunnsverdier. De to siktede er en tidligere førstesekretær ved den iranske ambassaden i Oslo og en libanesisk statsborger. Disse ble aldri forsøkt avhørt, det er bare NRK som har vært i kontakt med den ene av dem.

Denne saken er, som Nygaard også peker på, en svært viktig prinsipiell sak. Den handler blant annet om å vise at det ikke er straffrihet for internasjonal statsterrorisme.

Venstrepolitiker Abid Raja (V) kalte henleggelsen av Nygaard-saken i april for en «skammens henleggelse». Raja mente at dette ikke bare var et attentat mot Nygaard, men også et attentat mot ytringsfriheten og demokratiet.

Det har han helt rett i.

Det er også viktig å være oppmerksom på ekstremistiske makter og den trusselen de kan utgjøre. Og å vise at det har konsekvenser dersom man utfører ekstreme handlinger i Norge. Det er derfor også en seier for rettsstaten at saken gjenåpnes.

Nå når Riksadvokaten har gjort det eneste riktige å gjenåpne denne saken, ligger det også et ansvar på regjeringen. Både Justisdepartementet og Utenriksdepartementet må sørge for å legge til rette for avhør av de mistenkte som befinner seg i utlandet.

Publisert:

Publisert: 24. juli 2024 16:14

Read Entire Article