Å Energi forsøker å villede oss alle

1 week ago 9



I et tilsvar til mitt innlegg «Å Energi ødelegger for Mineralparken», fremsetter kraftselskapets leder for vekst, miljø og eierstyring, Erik Andersen, en rekke påstander som er så grove at det ikke kan stå uimotsagt:

Vi har hele tiden forholdt oss til reguleringsplanen som Evje og Hornnes kommune vedtok på eiendommen før vi kjøpte eiendommen av dem, skriver Vegard Hansson. Foto: Jacob J. Buchard

Han skriver om vannføringen i Otra:

«Å Energi har driftet kraftverkene og demningene som berører denne på samme måte siden 1952 da Iveland kraftverk var ferdig bygd. Det er derfor ingen endring i hvordan vi håndterer vannmassene ved normale vannmengder, noe som har gitt forutsigbarhet for all aktivitet i og ved elva».

Om Å Energi og Mineralparken

Kraftverksdirektøren «glemmer» å ta med at det etter utbyggingen i 1952 har blitt satt opp et nytt kraftanlegg som kalles Iveland II. For å drifte det nye anlegget for full kapasitet, er det faktisk ikke fysisk mulig å få dette til uten endring (heving) av vannstanden i Kilefjorden.

Det ser faktisk ut som Å Energi har gått seg helt vill i egne papirer. Om ikke, står vi etter min vurdering overfor bevisst maktovergrep. Konsesjon til å endre vannføring har de altså aldri anskaffet seg. I sin søknad datert 20. januar 1948, argumenterer de faktisk på sine knær for at det de skal bygge ut er konsesjonsfritt. De fikk derfor innvilget en tillatelse, «som bare tilsikter døgn- og ukeregulering». De fikk altså ikke – og ønsket heller ikke den gangen – konsesjon til å endre vannføringen.

Vegard Hansson

Grunnen var, som det fremkommer i søknaden, at Vigeland Brug og Hunsfos Fabrikker ikke så en økonomisk gevinst i å regulere Kilefjorden. Derfor skrev de i søknaden: «Da vårt verk alene ikke finner å kunne gjennomføre en vassdragsregulering med Kilefjorden som basseng, så bortfaller vårt andragende om konsesjon for en sådan regulering med det formålet å øke vassdragets lågvassføring.»

Grunnen til at Vigeland Brug og Hunsfos Fabrikker ikke så seg tjent med å endre vannføring, er at man må da må ha en konsesjon. Det koster penger. Konsesjonsplikten innebærer skatter til kommunene som blir berørt – og man må erverve land som blir berørt. Men dette har de aldri gjort i dette området! I stedet har man gjennom årene tatt seg til rette i den villfarelsen at ingen vil forstå, eller ettergå, de gamle vedtakene.

Villedingen til Å Energi blir komplett når Andersen videre hevder at: «Det er derfor ingen endring i hvordan vi håndterer vannmassene ved normale vannmengder, noe som har gitt forutsigbarhet for all aktivitet i og ved elva».

Dette er frekkhetens nådegave satt i system. Kraftverksdirektørene vet godt at demningen på Gåseflå ble endret i 2022 – da de selv utførte betongarbeider ved å tette overvannslukene som skulle hindre en for høy vannstand. Og jeg tror faktisk at alle andre forstår hvorfor man bygger en demning høyere – om ikke for å løfte vannstanden … (Se vedlagte bilder av demningen før og etter dette betongarbeidet).

Demningen på Gåseflå før og etter betongarbeidet. Foto: Vegard Hansson og historisk arkiv

Å løfte høyden på en demning på denne måten er konsesjonspliktig da det påvirker vannstanden i en 25 km lang strekning (Gåseflå/Iveland og helt opp til Fennefoss ved Evje). Men også her tar Å Energi seg til rette – og hevder at de kan gjøre akkurat som de vil med dette.

Å Energi er i sitt innlegg også freidige nok til å forsøke å flytte skylden på problemene over på oss i Mineralparken. Andersen skriver: «Det at Mineralparken opplever problemer knyttet til det de kaller for «oversvømmelser» skyldes at de over flere år har tatt i bruk områder stadig lengre ned i vassdraget».

Av alle hersketeknikker er dette den simpleste! Vi har ikke tatt i bruk noen områder lengre ned i vassdraget. Igjen bare løgn. Vi har hele tiden forholdt oss til reguleringsplanen som Evje og Hornnes kommune vedtok på eiendommen før vi kjøpte eiendommen av dem.

Det er derfor ingen tvil om at det er Å Energi som forsøker å endre spillereglene for å tjene egne interesser. Dette er godt dokumentert i Sintef sin rapport, som Å Energi ikke vil kommentere.

Konsekvensen er at de velter ulempene ved endret vannstand over på oss, som gjennom to generasjoner har bygget et lovlig anlegg på vår egen tomt.

Read Entire Article