75 leger og sykepleiere har varslet ledelsen: Bekymret for israelske legemidler

1 month ago 17



Flere leger og sykepleiere står bak et varsel til ledelsen ved Oslo universitetssykehus. De ber sykehuset slutte å kjøpe legemidler fra det israelske firmaet Teva.

Sykepleier Halvor Sæter og senioringeniør Ingrid Egner har sendt varselet til Sykehusinnkjøp. Foto: Privat
  • Anette Aasheim

Publisert: 18.11.2024 13:07

Kortversjonen

Varselet ble sendt i slutten av oktober. 75 leger, sykepleiere og ansatte ved Rikshospitalet, Ullevål og Ahus har skrevet under.

– Der ber vi om at sykehusene slutter å handle med israelske Teva, samt at de fjerner produktene fra hyllene så langt det lar seg gjøre, sier Halvor Sæter.

Han jobber som sykepleier ved Rikshospitalet. Han er en av initiativtagerne.

Sæter viser til at det ble innført omfattende økonomiske sanksjoner mot Russland etter angrepet på Ukraina.

– Da husker jeg at enkelte ting, som et urinkateter, forsvant fra medisinrommene. Jeg klarer ikke å begripe hvorfor det ikke skjer nå, i forbindelse det som skjer på Gaza. De har et helsevesen som er helt maltraktert.

Produserer Pinex

Han viser til meldingen fra regjeringen 17. oktober. Regjeringen ba norske firmaer umiddelbart ta stilling til om de har forretningsforbindelser som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse på det okkuperte området – og som da bør avsluttes.

Varslet er sendt til SykehusinnkjøpSykehusinnkjøpHar som oppgave å gjennomføre innkjøp på vegner av alle helseforetak i Norge., Helse Sør-Øst, A-hus og Oslo universitetssykehus.

Sykehusinnkjøp bekrefter at de i tillegg har mottatt en rekke e-poster om Teva.

Varslerne hevder at medisininnkjøp fra det israelske legemiddelfirmaet er brudd på sykehusenes innkjøpsetikk. De mener at handel med Teva er «etisk uakseptabelt».

– Vi er bekymret for store skadevirkninger dersom etiske retningslinjer brytes, sier Sæter.

Dette bildet er tatt i 2017. Et israelsk flagg vaier utenfor en Teva Pharmaceutical Industries-bygning i Neot Hovav, Israel. Foto: Tsafrir Abayov / AP

Det var Dagens Medisin som først omtalte saken.

Teva Pharmaceuticals er en av verdens største produsenter av såkalt kopimedisin. Selskapet er den tiende største leverandøren av legemidler i Norge. De produserer blant annet det reseptfrie og kjente legemiddelet Pinex.

Har fått svar

SVs nestleder Marian Husein har også engasjert seg. Hun har nå sendt et spørsmål til helseminister Jan Christian Vestre.

Hun mener det er veldig bra og viktig at norsk helsepersonell nå har engasjert seg.

– Hva slags dokumentasjon har dere på at de er involvert i okkupasjonen på Vestbredden?

– Teva profitterer på at palestinere ikke får kjøpe andre legemidler. De har monopol på salg av medisiner på Vestbredden. De nyter dermed indirekte godt av blokaden som palestinere utsettes for.

Nestleder Marian Hussein ber nå om svar fra helseministeren. Foto: Olav Olsen

– Eneste virkemiddelet vi har

– Vi bestemte oss for å sende et varsel fordi vi mener det er et brudd på egne etiske retningslinjer å handle med Teva. Tidligere har sykehusledelsen bare avfeid henvendelsene våre. Å varsle er jo en rettighet vi har, sier Ingrid Egner.

Hun er senioringeniør ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Rikshospitalet.

– Det er ganske alvorlig dersom offentlige virksomheter ikke tar aktsomhetsvurderinger på alvor, påpeker hun.

De håper nå å kunne legge press på sykehusledelsen.

Svarer: Teva oppfyller kravene

Ledelsen i Helse Sør-Øst viser til at ingen som står bak varslet, teknisk sett er ansatt i Helse Sør-Øst.

– Vi har forsikret oss om at Sykehusinnkjøp gjør aktsomhetsvurderinger for å håndtere risikoer knyttet til menneskerettigheter, sier administrerende direktør Terje Rootwelt.

Aftenposten har også vært i kontakt med Oslo universitetssykehus. De henviser til Sykehusinnkjøp.

Kjersti Lien er konstituert direktør i Sykehusinnkjøp. Hun sier at de har vurdert påstandene. De har konkludert med at kontraktene med Teva oppfyller kravene til etisk handel.

Men i svaret på varselet innrømmer de at problemstillingen er vanskelig. De viser til at det foreløpig ikke er innført sanksjonsbestemmelser i norsk rett slik det er gjort mot Russland.

Sykehusinnkjøp påpeker at de følger «utviklingen tett».

I brevet understreker de at de «ikke hatt mistanke om negativ påvirkning på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold».

De viser også til at Teva ikke står på OECDs liste over selskaper involvert på okkuperte områder.

Aftenposten har vært i kontakt med Teva. De viser til svaret de ga til Dagens Medisin. Her bekrefter de at Teva distribuerer medisiner til Vestbredden, men hevder det er i «full overensstemmelse med alle lokale forskrifter».

–⁠ Teva er ikke involvert i menneskerettighetsbrudd og har ingen produksjon på okkuperte territorier, ifølge Teva-leder Johanna Thorell.

Ingrid Egner mener Sykehusinnkjøp ikke har svart skikkelig på spørsmålene de hadde. Hun varsler derfor nye runder.

Read Entire Article