T-banesnikerne har hatt gode dager etter at Ruter innførte et nytt billettkontrollsystem.
Lørdag 7. desember kl. 18:34Kortversjonen
- 24 vektere hos Securitas har fått sparken for å ha jukset med billettkontroll i Oslo.
- Samme billett ble avlest mange ganger av flere kontrollører.
- Samferdselsbyråden kaller det systematisk juks og er opprørt.
Nå rulles det som kan kalles en aldri så liten billettkontroll-skandale, ut i media.
24 vektere hos Securitas har nå fått sparken for å ha jukset med billettkontroll ved å skanne samme billett mange ganger i Oslo.
Ruter mottok et varsel fra sikkerhetsselskapet om saken i sommer etter at de fant ut at samme billett var avlest mange ganger av flere kontrollører.
– Etter videre undersøkelser fant vi flere slike billetter som var lest mange ganger, av flere kontrollører og i løpet av et kort tidsintervall. Da fattet vi mistanke om at dette var bevisst juks, gjennom å utnytte en feil i systemet, sier direktør Eivind Christiansen for markeds- og forretningsutvikling i Ruter til Avisa Oslo.
Det var Avisa Oslo som avslørte billettkontrolljukset og har publisert flere saker om skandalen.
I tillegg til Securitas er også ansatte i Avarn Security og Sporveiens eget underselskap også mistenkt for juks med billettkontroller, ifølge NTB.
Miljø- og samferdselsbyråd Marit Vea er i harnisk over det som har skjedd.
– Dette virker som ren og systematisk juks, og er helt uakseptabelt. Jeg er glad for at Ruter og de selskapene det gjelder følger det opp på en resolutt måte, sier hun i en kommentar til VG.
– Ikke gått ut over kunder
Christiansen i Ruter sier til VG at Ruter har en avtale med disse selskapene om at de skal gjennomføre et visst antall kontroller av reisende pr. år.
– I sommer ble vi varslet om at det var mulig å kontrollere en billett flere ganger. Enkelt forklart, så kunne en kontrollør fylle sin kvote med å skanne den samme billetten mange ganger, sier han til VG, og fortsetter:
– Det er viktig å si at dette ikke har gått ut over kunder.
Denne skanningen kunne foregå hvor som helst, uavhengig hvor billettkontrollørene fysisk befant seg. Christensen har tidligere fortalt til AO at deres undersøkelser indikerer at kontrollørene har vært sammen når jukset har skjedd, og at dette har skjedd i arbeidstid.
– Hvilke krav stiller dere til selskapene som skal kontrollere billetter for dere?
– Det er mange krav i avtalen. For eksempel, antall kontroller som skal gjennomføres og at kontrollørene skal identifisere seg, sier han.
– Færre er blitt kontrollert
– Hvor mange kontroller skal en kontrollør utføre?
– Jeg har ikke oversikt over hvor mange billetter hvert selskap krever at sine kontrollører sjekker.
– Hva har dere tapt på dette?
– Færre reisende er blitt kontrollert. Det betyr at vi ikke har fått utført det antall kontroller vi har hatt som et krav i kontrakten, sier Christensen.
Og det igjen betyr at snikerne har måttet slite med færre kontrollører ...
– Hvor lang tid har dette foregått?
– Vi ble gjort oppmerksom på denne feilen i sommer, like etter at den nye Ruter-Kontroll-appen ble lansert. Før dette var det ikke mulig å jukse i dette omfanget. Feilen ble fort rettet, og det er ikke mulig å utnytte denne feilen lenger.
– Hvilke følger får dette for disse selskapenes avtaler med Ruter?
– Vi samarbeider godt med operatørene, og opplever at de tar situasjonen på alvor, sier han.