23.000 innstillinger på 120 dager: Slik skal jernbanen bli mer pålitelig

2 weeks ago 15



Ny rapport slår fast at det tar tid å få orden på norsk jernbane. Men snart får du i det minste vite mer om hvorfor toget ditt ikke går.

Jon-Ivar Nygård (Ap) har fått overlevert en ny rapport. I den er det flere spennende forslag, mener han. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Publisert: 05.12.2024 20:16

Kortversjonen

«Driftsstabiliteten i jernbanenettet har hatt en negativ utvikling siden pandemien. 2024 har vært spesielt utfordrende og kan ende med den laveste punktligheten for persontog siden 2012.» skriver Jernbanedirektoratet i en ny rapport.

I rapporten gjennomgår de tiltak som er iverksatt, og som skal iverksettes, av Bane Nor, togselskapene og Norske TogNorske TogNorske tog AS er et norsk statseid selskap opprettet for å tilby utleie av togmateriell for persontrafikk på norsk jernbane. Underlagt Samferdselsdepartementet. for å snu trenden og få orden på norsk jernbane.

En jernbane som i dag er på et «kritisk svakt nivå», ifølge direktoratet.

– Derfor vrir vi ressursbruken over på vedlikehold både i NTP og i statsbudsjettet. I denne rapporten ses det på hvordan vi kan optimalisere jernbanen innenfor de rammene vi har, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Han mener rapporten presenterer flere interessante tiltak. Spesielt på kort sikt.

Over 23.000 innstillinger – på 120 dager

Å få orden på jernbanen er en langsiktig prosess, slår Jernbanedirektoratet fast. Det er flere av de store jernbanesatsingene gode eksempler på:

  • Bane Nors planBane Nors planI Nasjonal transportplan 2025-2036 er det prioritert 212,4 milliarder (i 2025-kroner) til Bane Nors plan for drift, vedlikehold og utbedringer av infrastrukturen. for vedlikehold og fornyelse
  • Investeringer i ny infrastruktur
  • Innfasing av nye togsett
  • Utrulling av nytt signalsystem (ERTMSERTMSEuropean Rail Traffic Management System (ERTMS) er et nytt, digitalt signalsystem. Med det nye systemet vil togfører få all informasjon på en skjerm i førerrommet i stedet for å måtte forholde seg til lyssignaler langs jernbanen. Færre lyssignaler og mindre annet utstyr ute langs sporet vil redusere antall potensielle feilkilder. )

De nye togene på Østlandet er forsinket, men kommer i 2026. Det samme gjelder det nye signalsystemet. Det er ikke rullet ut i hele Norge før tidligst i 2034.

Det arbeides også med å dele signalområdene på Oslo S og Oslotunnelen opp i flere, mindre signalområder. Dette skal sørge for at konsekvensene av signalfeil, som det har vært mer enn 700 av der de siste årene, blir mindre. Dette skal være ferdig i 2027.

Det er lenge til.

Spesielt når det fra mai til og med august i år var 22.890 innstilte persontogavganger i Norge. På toppen kommer 14.295 forsinkelsestimer i samme periode.

– Hva tenker du om disse tallene?

– Det er altfor dårlig. Samtidig må man se det opp mot totaliteten. Så er det flere tiltak som vil kunne gi effekt på kort sikt, sier Nygård.

Det som forårsaker flest forsinkelser og innstillinger, er ifølge rapporten planlagt arbeid. Og planlagt vedlikeholdsarbeid skal det gjøres enda mer av i årene som kommer, har Nygård vært klar på.

– Det er et interessant dilemma. Vi må ta vare på det vi allerede har. Samtidig vil vi skåne de reisende i størst mulig grad. Det må man bare håndtere.

Den soleklart største årsaken til innstillinger, er planlagt arbeid. 16.344 av innstillingene skyldes dette. De fleste forsinkelsene og innstillingene skyldes feil på infrastrukturen, som Bane Nor har ansvar for. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Bedre informasjon

Selv om en punktlig og pålitelig jernbane er et stykke unna, innføres det også tiltak du som reisende vil merke med en gang. Men det vil ikke nødvendigvis bidra til at du kommer dit du skal i tide.

Bane Nor og togselskapene skal gi deg bedre informasjon om hvorfor toget ikke går, hvor forsinket det er og hvilke alternativer du har.

Det jobbes også med å få plattformskjermer på plass, som skal gjøre av- og påstigning mer effektivt.

Det settes blant annet opp flere og mer informative skjermer på de største stasjonene, som viser når «buss for tog» er tilgjengelig. Nye tog vil også ha sanntidsskjermer om bord, slik at reisende bedre kan planlegge videre reiser.

I tillegg skal Oslo få ny hovedinformasjonstavle på nyåret. Det samme skal stasjonene i Bergen og Trondheim. I Stavanger er den allerede på plass.

Les også

Vy til reisende på perrongen: «Bruk andre tog»

Permanent «buss for tog»

Blant andre tiltak finner man at togoperatørene – altså Vy, SJ, Go-Ahead og Flytoget – har inngått egne avtaler med bussoperatører og lignende for å sikre alternativ transport om togene står.

I tillegg skal det på de største stasjonene etableres permanente «buss for tog»-løsninger. Det vil også bli satt opp permanente «buss for tog»-skilt på holdeplasser nær de store togstasjonene.

«Når omfanget av uforutsette avvik blir mindre, vil de reisende oppleve at informasjonen i forbindelse med avvik er nyttig og mer presis når de skal reise gjennom et planlagt avvik.» står det i rapporten.

– Betyr dette at det må bli færre uforutsette avvik før informasjonen blir nyttig? Vil det bare være irriterende frem til det?

– Jeg tror ikke det vil være irriterende. Jeg tror mye av frustrasjonen i dag handler om at de reisende ikke får god og presis nok informasjon når noe går galt, sier Nygård.

– Det er ikke realistisk med en quick fix. Men vi mener at det er forbedringspotensial innenfor dagens rammer. Foto: OLAV OLSEN / Aftenposten

Kalt inn på teppet

Torsdag ble det kjent at Høyre kaller samferdselsministeren inn på teppet for å forklare hvordan han vil forbedre situasjonen.

Høyres Liv Kari Eskeland mener det er blitt regelen, ikke unntaket, med stappfulle, forsinkede og innstilte tog.

– Det er satt opp en interpellasjonsdebattinterpellasjonsdebattI Stortinget er interpellasjon den mest alvorlige av spørreordningene som finnes. om jernbane. Den fikk vi invitasjon til allerede 26. november. Det med å «kalle inn på teppet» er nok et forsøk på å spisse dette for oppmerksomhet, sier Nygård.

Han går «med stor ro» inn i en debatt om hvordan jernbanen kan bli bedre, og for å fortelle om arbeidet som gjøres.

– Høyre hadde ansvaret i åtte år. De prioriterte ikke vedlikehold høyt nok. De var mest opptatt av å splitte opp jernbanen.

Read Entire Article