150.000 flere av oss ut i arbeid på seks år? Det blir ikke enkelt å få til.

1 month ago 24



AFTENBLADET MENER: Vi må få flere i jobb, sier finansministeren. Men sysselsettingen i Norge er alt høy.

Fredag la finansminister Trygve Slagsvold Vedum fram perspektivmeldingen. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Hver regjering legger fram en perspektivmelding. En fremskriving av tingenes tilstand, en kikk inn i finansdepartementets glasskule.

De meldingene har lenge varslet at offentlig pengebruk er for høy, og at vi kommer til å gå tomme for arbeidsfolk. Vi blir flere eldre, og færre arbeidstakere som skal dele på byrdene. Det siste er selvsagt et dårlig ord, det er ikke negativt at folk lever lenger.

Vi kommer også til å trenge langt flere til å jobbe i helse og omsorg, og inntektene fra oljenæringen kommer til å gå ned. Staten blir først enda rikere, tror finansdepartementet, fram til 2030, før det blir strammere.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ha 150.000 flere ut i jobb innen den tid. Han vil at flere av de som er uføre i dag, skal kunne stå litt i jobb, han vil få de unge tidligere ut i jobb, og han vil ha enda flere av innvandrerne ut i jobb.

Men Norge har alt en svært høy andel av befolkningen i jobb. Av landene i EU og EØS er det bare Nederland og Island som ligger høyere, i gruppen 15–74 år.

Det er selvsagt en fin tanke å få enda flere inn i arbeidslivet. Men det er ikke gitt at det er enkelt å få til, eller at vi har en stor og ubrukt ressurs å ta av blant dem som ikke er i jobb. Selv om vi skulle ønske det var slik.

Når vi lever lenger, kommer vi sannsynligvis til å jobbe lenger også, regner regjeringen med. Det høres logisk ut. Det er grenser for hvor mange friske år vi skal være utenfor arbeidslivet.

Ny teknologi vil også ordne en del for oss, en del arbeidsoppgaver vil forsvinne, selv om vi ikke helt vet hvilke. Det er også logisk.

Så skal regjeringen ha for å være tydelige på at offentlige utgifter ikke kommer til å gå ned. Fordi de som trenger det, skal ha god omsorg, og de kommer til å bli flere. Men også fordi forskjellene mellom oss ikke skal bli for store. At alle kan regne med å få en god utdanning og nødvendig helsehjelp, er en viktig forsikring for å holde samfunnet sammen.

Men vi ser alt at det spriker, at helsevesenet konkurrerer om å få tak i folk, at akkurat det er svært vanskelig for små kommuner, og at Helse Nord sprenger alle budsjetter på grunn av skyhøy vikarbruk.

Det er ikke lett å se hvordan vi skal løse dette godt nok framover, eller at politikerne er i gang med å gjøre det.

Vi tror for eksempel det er for optimistisk av regjeringen å få 150.000 flere i jobb i løpet av seks år. Men det hadde vært veldig fint om vi tar feil.

Publisert:

Publisert: 11. august 2024 08:20

Read Entire Article