X-faktorens perfekte timing

5 months ago 52


Den som venter på noe godt, får servert det mest visuelle idrettsarrangementet på norsk jord.

Foto: Morten Mørland
tirsdag 11. juni kl. 11:11

Mye kan sies om mentaliteten i Narvik, men én ting er hevet over tvil. Etter at drømmen om et arktisk verdensmesterskap i alpint først var skapt, har det aldri vært snakk om å gi opp. 

Til det er selve kongstanken rett og slett for god. 

Synet av verdens beste alpinister nedover Narvikfjellet - med et fjellpanorama rundt og byen i bunnen - blir en unik tv-opplevelse. 

Ingen virkemidler er spart i det visuelle innsalget av et VM på 67 grader nord. Det har ikke manglet på motstand underveis. Men tålmodigheten, grundigheten og dedikasjonen betalte seg til slutt. 

Thor Hushod, Ragnhild Mowinckel, skipresident Tove Moe Dyrhaug og Kjetil André Aamodt feirer tildelingen av VM i alpint i 2029. Foto: Norges Skiforbund / handout / NTB

Et imponerende idrettspolitisk arbeid endte med at toppene i Det internasjonale skiforbundet (FIS) lot seg overbevise om Narvik. 

Norge skal for første gang arrangere verdensmesterskapet i alpint. Når denne milepælen blir nådd i 2029, er det ikke nasjonalanlegg rundt Lillehammer som skal benyttes.

I stedet skal det arrangeres noe nyskapende. De potensielt positive ringvirkningene er store, både for Norge som skinasjon, for samholdet i nærområdet og for hele den nordligste landsdelen vår. Tv-bildene blir gull for reiseliv og turisme. I alle fall om været står arrangørene bi.

Omgitt av fjell og med byen i bunnen, tar løypene i Narvikfjellet utøverne nedover. Foto: Jan-Arne Pettersen / Arrangør Narvik 2020 / NTB

Det var en trang start her på berget. Konkurrenten Hafjell forsøkte først å påberope seg enerett på et mulig VM. Det skapte også krøll at det var vanskelig for Norges Skiforbund å jobbe for Narvik parallelt med at de gikk all in for at Trondheim skulle få tildelt verdensmesterskapet i nordiske grener.

Både den ene og den andre planen endte med å bli skjøvet frem i tid, og de tapte hver sin kamp mot internasjonale konkurrenter.

 Men nå er alt på plass. Trondheim 2025 og Narvik 2029 blir sårt tiltrengte høydepunkter for et hardt prøvet Ski-Norge. 

Timingen for grønt lys til sistnevnte, må utvilsomt være en vitamininnsprøyting som øker fremtidsoptimismen. Det er spesielt nyttig akkurat nå. Da skitoppene var samlet i Bodø i helgen for å arrangere skiting. var dystre økonomiske tider et sentralt tema.

Disse problemene blir ikke automatisk løst av store samlingsplasser i Norge de neste årene. Det er vanskelig å spå i hvilken grad disse arrangementene vil gi en ny boost, spesielt om de gjør grenene bedre rustet i kampen om de unges oppmerksomhet.

Likevel er verdensmesterskapene unektelig viktige.

 Å gå for VM gir en dimensjonering som fremstår mer bærekraftig og fornuftig, enn de stadig tilbakevendende vyene om nye olympiske leker i Norge.

Hva tenker du?Blir VM i Narvik en suksess?aSpektakulært og spennende. Akkurat det vi trenger nå.bSkiidretter fenger ikke mer. Andre grener er fremtiden.cHvor er Narvik?

Men tilbake til Narvik. Hva er det som gjør dette prosjektet så spesielt? 

De aller viktigste grunnene er den unike geografien, det kompakte opplegget, oppslutningen lokalt og snøsikkerheten rundt mesterskapet. Det er også lagt gode planer for bærekraft og miljøtankegang. Selv fikk jeg en omvisning på anlegget for noen år tilbake. Selv om værgudene ikke var med under befaringen, var det lett å se hvor stort potensialet er her.

Til å selge inn Narviks totalpakke har arrangørstaben fått god drahjelp fra tre norske idrettsstjerner. Kjetil André Aamodt, OL-sølvvinner Ragnhild Mowinckel og sykkelstjerne Thor Hushovd kunne slippe jubelen løs på Island over at påvirkningsarbeidet gikk hjem, sammen med forbundstopper og lokale arrangører. Fra det offentlige er det lovet 342 millioner kroner for å lose det hele i land.

I omskiftelige tider har vi aldri garantier for hva som flopper og hva som slår til.

Men det skal godt gjøres å dømme Narvik nord og ned når utgangspunktet har så mye x-faktor.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article