Virke-sjefen har sendt brev til regjeringen etter at Boozt vant mot Skatteetaten. Han frykter for arbeidsplassene i norske kleskjeder.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Virke advarer sterkt mot å gå nye runder i rettsapparatet. Jo lenger tollfritaket består, desto større negativ effekt får konkurransevridningen på omsetning og arbeidsplasser i Norge.
Det skriver Virke-sjef Bernt G. Apeland i et brev som ble sendt til finans- og næringsministeren torsdag denne uken. Overskriften er klar: «Tekstiltollfritaket i VOEC må fjernes nå».
To dager tidligere hadde Boozt vunnet i Borgarting lagmannsrett. Den svenske nettbutikken må få lov til å registrere seg i VOEC-ordningen, var konklusjonen.
Hvis dommen blir rettskraftig betyr det at Boozt vil slippe å måtte betale norsk tekstiltoll på 10,7 prosent. Det utgjorde 45 millioner kroner for dem i 2022, ifølge selskapet selv.
De vil dermed «få like konkurransevilkår i det norske markedet som sine konkurrenter i Kina og andre steder som nyter godt av tollfritaket på varer med verdi opp til 3000 kroner», står det i Virkes brev.
VOEC-ordningen er kun for utenlandske nettbutikker. Ifølge Virke har den bidratt til en eksplosiv økning i netthandel fra kinesiske aktører, som Temu og Shein.
Boozt ønsker ikke å kommentere saken så lenge dommen kan ankes.
Les på E24+
Slik kan du gjøre hyttekupp nå
Har blitt lagt merke til
Ifølge Apeland har saken til Boozt blitt lagt merke til internasjonalt. Han mener at Boozt «svært sannsynlig» vil få følge av andre europeiske aktører som selger tekstilvarer til norske kunder.
– Dermed vil konkurranseulempen for norske bedrifter bli enda sterkere.
Han mener det er en uunngåelig konsekvens av VOEC-ordningen at konkurransevridningen vil føre til tapt omsetning og tapte arbeidsplasser i Norge.
Apeland peker også på at handel på markedsplasser i Asia, som selger store mengder «fast fashion»-produkter til norske kunder, stimuleres.
– Dette er ikke bærekraftig og bidrar til å undergrave den grønne omstillingen.
I tillegg betyr det inntekter staten går glipp av, selv om det er vanskelig å beregne provenytapet, påpeker han.
Virke har tidligere uttalt at Zalando er en aktør som kan komme til å gjøre som Boozt. Den populære nettbutikken er omtrent dobbelt så stor som Boozt i det norske tekstilmarkedet, påpeker Apeland.
Han avslutter brevet med følgende klokkeklare beskjed:
«Virke ber derfor regjeringen så snart som mulig fjerne det konkurransevridende tollfritaket i VOEC, alternativt fjerne tekstiltollen også for norske bedrifter.»
Les på E24+
Hemmeligheten bak Temu: – Bruker alle triksene
Regjeringen: Har vært en suksess
VOEC erstattet ordningen som lot nordmenn importere varer fra utlandet uten å betale avgifter som moms og toll, opptil 350 kroner.
I stedet ble det innført en ordning som skal sikre at Norge får inn merverdiavgift fra utenlandske selskaper som selger til norske forbrukere. Den går under navnet VOEC og innebærer at pakker til under 3000 kroner slipper fortolling.
Statssekretær Erlend Trygve Grimstad (Sp) uttalte til E24 tidligere denne måneden at «i prinsippet er det uheldig med forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske selgere».
Regjeringen mener likevel at tollfritaket er nødvendig for å sikre at det betales merverdiavgift til Norge. Uten fritaket ville det blitt vanskelig å få den samme oppslutningen, ettersom regelverket for å beregne toll er komplisert.
Grimstad konkluderer med at ordningen har vært en suksess.
– Tidligere ble det ikke betalt noen avgifter på varer under 350 kroner som ble solgt fra utlandet til Norge.
Trygve Grimstad
Statssekretær for Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Finansdepartementet.
Les på E24+