Vil bygge elleve nye stadioner til fotball-VM: – Mangfoldige milliarder

3 months ago 32


Saudi-Arabia har levert inn sin offisielle søknad om å være vertskap for fotball-VM i 2034.

Aramco Stadium i byen Al Khobar er allerede påbegynt. Den er et samarbeid mellom eiendomsutvikleren Roshn, som ble grunnlagt av Saudi-Arabias statlige investeringsfond PIF, og den statlige oljegiganten Saudi Aramco. Foto: Roshn

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Der fremgår det at landet planlegger å bygge elleve nye stadionerelleve nye stadionerTre av disse er allerede påbegynt, ifølge søknaden i forbindelse med arrangementet, i tillegg til å oppgradere fire eksisterende. Noe kostnadsestimat er ikke inkludert.

– Går det an å si noe om hvor store disse planene er?

– Uten at de kommer opp med noen tall, blir det nesten bare å stikke fingeren i været, sier Tor Geir Kvinen til E24.

Les på E24+

Nora (50) tok treukers kurs: – Gikk rett ut i fast jobb

Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder og har norsk fotball og fotballøkonomi som to av sine hovedfelt.

– Men det er snakk om mangfoldige milliarder. Det er klart, de vil jo bygge noe av det fineste som allerede er bygget, og har jo masse kapital.

Roshn Stadium sørvest i Riyadh vil dekke mer enn 450.000 kvadratmeter og vil blant annet inneholde butikker og restauranter, i tillegg til en sportsarena. Foto: Roshn

Kapasitet på 92.000

Planen er at VM skal avholdes i fem byer. I tillegg til hovedstaden Riyadh, skal det bygges arenaer i Jeddah, Al Khobar, Abha og den futuristiske ørkenbyen Neom.

Sistnevnte er under bygging og inneholder en rekke spektakulære prosjekter, i tillegg til den planlagte Neom Stadium, som skal ligge 350 meter over bakken.

King Salman International Stadium i Riyadh, der åpnings- og finalekampen planlegges spilt, vil ha kapasitet til å huse mer enn 92.000 publikummere.

Saudi-Arabias bruttonasjonalprodukt (BNP) overgikk en billion for første gang i 2022. Det gjør landet til verdens 17. største økonomi, ifølge en rapport fra PwC.

Store deler av inntektene kommer fortsatt fra olje- og gass, selv om landet gjennom sitt utbyggingsprogram «Saudi Vision 2030» forsøker å diversifisere økonomien i større grad.

– De er fortsatt veldig råvare- og oljeavhengige, men ønsker som mange andre land i lignende situasjoner å vri seg bort fra dette. Sport er et av de stedene de har valgt å investere, men de har en lang vei å gå, sier Kvinen.

1 av 4Foto: Populous

Eneste kandidat

Saudi-Arabias stadig økende innflytelse i idrettsverden har blitt kritisert av mange.

Landet anklages for omfattende brudd på menneskerettighetene og er eneste kandidat til å arrangere fotball-VM i 2034. Prosessen har blitt kritisert fra flere hold.

Offisiell bekreftelse av hvem som blir vertsnasjon blir kjent på FIFA-kongressen 11. desember, ifølge BBC.

Tor Geir Kvinen, førsteamanuensis ved Institutt for strategi og ledelse på Universitetet i Agder. Foto: Universitetet i Agder

I søknaden knyttes arrangørrollen tett opp til «Saudi Vision 2030». Utbyggingsprogrammet skal gjøre Saudi-Arabia til en «diversifisert, innovativ og verdensledende nasjon», heter det.

– Hvilke økonomiske fordeler vil det gi Saudi-Arabia å være vertskap for VM?

– Det er veldig sjelden det gir noen enorme økonomiske fordeler, men det gir som oftest ringvirkninger, sier Kvinen.

Han peker på at sport er en måte å fremstå i et mer positivt lys enn tidligere.

– Det er nok en del av sportsvaskingen de holder på med. På mange måter er det ikke noe som er så stort som å kunne få muligheten til arrangere VM, med tanke på det å få oppmerksomhet. På den andre siden krever det enorm infrastruktur å arrangere slike mesterskaper.

– Pyntet på

Menneskerettigheter omtales også i søknaden. Forfatterne skriver at Saudi-Arabia gjennomgår en «bemerkelsesverdig transformasjon» og at menneskerettighetene skal fremmes og beskyttes dersom landet blir tildelt VM.

– VM i Qatar viser vel at det til dels ikke skjedde. Det som beskrives i søknaden er nok noe annet enn de vil foreta innad i landet. Så den er nok pyntet på. De er i gang med reformer, men det går fryktelig sent, sier Kvinen.

Amnesty International mener søknaden ignorerer mange av risikoene forbundet med å være vertskap for et så stort arrangement. Organisasjonen peker på at landet har en grusom forhistorie hva angår menneskerettighetsbrudd.

– Kamp om å overgå hverandre

Så langt er VM i Qatar det dyreste fotball-VM noensinne arrangert.

Prisen endte på 200 milliarder dollar. Til sammenligning kostet det nest dyreste, fotball-VM i Russland i 2018, 14 milliarder dollar, ifølge en liste utarbeidet av NRK.

Kvinen sier mesterskapene har en tendens til å bli dyrere og dyrere.

– Det er nesten en kamp om å overgå hverandre også. Så det er mange nasjoner som ikke tar seg råd til det.

Han tror beløpet Saudi-Arabia vil bruke på VM vil overgå det som ble arrangert i Qatar i 2022. Landet har de siste årene brukt mye penger på å tiltrekke seg fotballspillere.

– Men det er klart det skal noe til å fylle opp disse stadionene i etterkant. Kapasiteten vil bli ganske stor, og det står foreløpig ikke i forhold til kvaliteten på fotballen som spilles. Turiststrømmen er foreløpig begrenset, så gjenbruken vil nok ikke bli kjempestor, sier Kvinen.

– Hva er det som lokker stjernene?

– Det er én ting, penger.

Read Entire Article