– Vi vil jobbe hardt for å gjenvinne tilliten i markedet

4 months ago 58


Et europeisk flyselskap ville investere et ukjent beløp i Norse Atlantic, før styret sa nei. Norse-gründer Bjørn Tore Larsen vedgår at han ble skuffet da han fikk beskjeden.

Bjørn Tore Larsen, gründer, toppsjef og storaksjonær i Norse Atlantic. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Investorene sendte flyselskapet Norse Atlantic rett ned på Oslo Børs etter varsel om mulig likviditetsskvis og strandede samtaler med en potensiell investor.

Aksjekursen endte med en nedgang på 43 prosent tirsdag, det største kursfallet på én dag siden selskapet gikk på børs i mai 2021.

Samme dag møter E24 Norse Atlantic-sjef Bjørn Tore Larsen og finansdirektør Anders Jomaas på Vika i Oslo.

De har akkurat vært i et møte med investorer i meglerhuset Pareto Securities’ lokaler, der pressen ikke hadde tilgang.

Les på E24+

Børskommentar: «Nye tall, men gamle forklaringer fra Norse»

– Reagerte noen av investorene på kursfallet?

– Det er ingen som liker å se at kursen faller. Det gjør ikke jeg heller. Jeg er selv en veldig stor investor, og eier mye av selskapet selv. Det synes ikke noen av oss er hyggelig.

– Vi vil jobbe hardt for å gjenvinne tilliten i markedet. Det blir jobben vår nå, sier Larsen

Ville skyte inn penger

Larsen bekrefter at det på dagens investormøte var stor interesse rundt bruddet i samtalene med et ikke navngitt europeisk flyselskap om å investere i Norse.

– Vi har jobbet lenge med det, hadde stor tro på det og hadde grunn til å tro at dette skulle gå slik vi hadde forutsett. Når man har jobbet lenge med noe og det ikke går igjennom, er det skuffende. Vi har brukt mye energi på det, og det var kanskje det mest skuffende, sier Larsen.

Samtalene var i siste fase. Partene hadde blitt enige om størrelsen på et beløp selskapet skulle investere i Norse, bekrefter Larsen. Han oppgir ikke navnet på selskapet eller nøyaktig beløp de var enige om.

– Var det snakk om å selge eksisterende aksjer eller å utstede nye aksjer?

– Jeg kan ikke gå inn i detaljer, for det har vi blitt enige om å ikke dele. Men det var en rettet kapitaløvelse.

Styret i det aktuelle selskapet sa nei. Begrunnelsen var at de ikke ville satse på langdistanse, ifølge Norse.

– Jeg fikk en hyggelig, men litt nedslående beskjed, sier Larsen.

Han opplyser at dialogen har foregått via telefon og e-post-utvekslinger.

Aksjekursen til Norse Atlantic har falt 67 prosent i år. Foto: PATRICK T. FALLON / AFP / NTB

Varsler pengeskvis

– Blir det et større behov for kapital nå som disse samtalene har brutt sammen?

– Ikke annet enn at dersom vi hadde landet en avtale, hadde det betydd en kapitalinjeksjon i selskapet. Utover det har ikke manglende fremdrift skapt andre inntektsbortfall, sier Larsen.

I en børsmelding tirsdag morgen peker Norse på at de strandede samtalene rammer kortsiktige likviditet og kontantbeholdningen.

Det gjør også en annen faktor: At folk bestiller flybillettene nærmere avreisedatoer i år enn de har gjort tidligere.

Larsen sier han ikke vet årsaken, men at det gjør at selskapet får penger senere, noe som skaper en presset likviditetssituasjon i august.

En del av flyselskapets kunder bestiller billetter med kredittkort, og kredittkortselskapene holder tilbake penger i en periode på drøye to måneder.

En effekt av dette er at Norse har til gode et beløp tilsvarende nesten 1,7 milliarder kroner hos kredittkortselskapene.

Nesten 440 millioner kroner (41 millioner dollar) av dette beløpet gjelder passasjerer som allerede har gjennomført flyreisene.

– Vi ser nøye på fordringene fra kredittkortselskapene og hvilke grep vi kan gjøre med disse, sier finansdirektør Jomaas.

– Hva ønsker dere å oppnå i samtaler med dem?

– Det er åpenbart spesielt å få tilgang til disse 41 millioner dollarene som er inntekter for passasjerer som allerede har flydd, sier Jomaas.

Anders Jomaas

Finansdirektør

Låner over 200 mill.

I meldingen varslet selskapet at årets andre kvartal blir under forventningene.

Hovedårsaken er lavere billettpriser enn selskapet hadde ventet. Billettprisene har det siste året falt 15–20 prosent på mange av rutene selskapet flyr, ifølge Larsen.

Selskapet rammes også av svakere likviditet og en tommere kasse.

Norse har lånt 20 millioner dollar av de to største aksjonærene i selskapet, den italienske Lauro-familien og Larsen selv.

Beløpet tilsvarer 214 millioner kroner, med dagens valutakurs.

Selskapet inngikk en avtale i april som ga selskapet mulighet til å låne inntil dette beløpet ved behov. Finansdirektør Jomaas bekrefter til E24 at lånerammen er brukt fullt ut.

Det er langt fra gratis. Renten er 15 prosent.

Larsen har i et tidligere intervju sagt at han mener renten er fullstendig på markedsbetingelser.

Read Entire Article