Det betyr slutten på 14 år med konservativt styre i Storbritannia. Valget ser ut til å bli det dårligste for toryene siden partiet ble etablert i 1834.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
– Folket har talt, og de er klare for endring, sier Labour-leder Keir Starmer i en tale like etter klokken 04 natt til fredag.
– Dere har stemt, og det er vår tur til å levere, fortsetter han.
- Gjennom natten til fredag kom det ene lokale valgresultatet etter det andre i Storbritannia, en overveldende overvekt av dem gikk til Labour.
- Da de første resultatene fra Skottland tikket inn like før klokken 04 i natt, var det også med to seire til Labour.
Starmer, som opprinnelig er menneskerettighetsadvokat, ligger dermed an til å bli den neste statsministeren som flytter inn i Downing Street nummer 10, skriver The Guardian.
Valgdagsmålinger at Labour vil få 410 seter, mot 131 seter for sittende statsminister Rishi Sunak og hans konservative parti.
De konservative hadde 346 representanter da statsminister Rishi Sunak i mai oppløste Underhuset og utlyste nyvalg.
– En valg-kollaps vi aldri har sett maken til, sier Sky News’ økonomiredaktør Ed Conway om det brå fallet i støtten til partiet.
– Dersom denne målingen er korrekt, er dette et historisk nederlag for de konservative, sier forskningsdirektør Keiran Pedley ved Ipsos, som står bak målingen, til Reuters.
– Velgerne ønsker endring
Mens flere land i Europa opplever en høyrebølge, har Storbritannia dermed gått i motsatt retning.
Labour-partiet, som har posisjonert seg i sentrum under Starmers ledelse, har lovet å bringe økonomisk ansvarlighet tilbake til britisk politikk, en egenskap som ofte forbindes med de konservative.
Misnøyen med De konservative stikker dypt: De kom til makten kort tid etter den globale finanskrisen og måtte håndtere økende gjeld og økonomiske innstramminger.
Førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg, er ikke overrasket over toryenes katastrofevalg.
– Rishi Sunak har hatt et særs vanskelig utgangspunkt for å skrive ut valg. Hans regjering bærer fortsatt med seg bagasjen fra forgjengerne: Boris Johnsons utskeielser under pandemien og Liz Truss sitt sjansespill med økonomien, sier han til NTB.
– Sunaks eget prosjekt handlet om å levere på noen konkrete områder – økonomi, helsekøer og uønsket innvandring. Når heller ikke det har lyktes, er resultatet en dundrende mistillit fra britiske velgere, konstaterer Bratberg, som lenge har fulgt britisk politikk tett.
– Keir Starmer og Labours suksess er et resultat av den mistilliten, mener han.
– En stor andel av velgerne ønsker endring – bedring i økonomien, flere boliger, kompetente offentlige tjenester, påpeker Bratberg.
Farage kan få plass
Også Liberaldemokratene ser ut til å ha gjort et godt valg. Ifølge målingen ligger de an til å få 61 representanter.
– Det ser ut som vi har vunnet flere seter enn ved noe annet parlamentsvalg de siste 100 årene, sier leder Ed Davey i en pressemelding.
For åttende gang prøver også brexit-general Nigel Farage å sikre seg et sete som folkevalgt i Underhuset.
Ifølge valgdagsmålingen kan det gå hans vei da hans ytterliggående høyreparti Reform UK ligger an til å få 13 mandater.