Italienske myndigheter forsøker å lokke tilflyttere til fjellområdene med pengegaver. Men det finnes en hake.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Myndighetene i Toscana har bestemt seg for å bla opp for å få folk til å flytte til griskgrendte og befolkningsfattige byer i fjellheimen.
Nå har de satt av 2,8 millioner euro, rundt 32 millioner kroner, for boliger i byer med færre enn 5000 innbyggere. Dette er for å styrke befolkningen i de fjellrike kommunene.
Man kan søke om støtte mellom 10.000 og 30.000 euro (mellom ca. 114.000 og 343.000 kroner). Det finnes kun tre kriterier:
- Man må være italiensk statsborger eller en statsborger i en annen EU-stat.
- Man må være myndig
- Man må ikke være bosatt i en annen italiensk fjellrik kommune fra før av.
Les på E24+
Slik får du flere jobbtilbud
Tiltaket er et av mange som er satt i verk for å bekjempe Italias demografiske krise. Med en raskt aldrende befolkning og synkende fødselstall står landet overfor store utfordringer, skriver nettstedet Fortune.
Ordningen er til for dem som ønsker å bosette seg permanent i fjellområdene. Hvis ikke, får man ikke støtten.
Det offentlige tilskuddet kan også brukes til å finansiere halvparten av kostnadene for å renovere huset man ønsker å bo i.
– Målet er å favorisere og oppmuntre til gjenbefolkning og sosioøkonomisk revitalisering av fjellområder, i motsetning til marginaliseringen av disse områdene, heter det på nettsidene til myndighetene.
Det er ikke første gangen lignende ordnigner har blitt innført i Italia. For rundt to år siden tilbød myndighetene på den italienske øya Sardinia 15.000 euro per person for å flytte til en by med mindre enn 3000 innbyggere på øya.
Myndighetene på øya har også solgt forlatte hjem for 1 euro. Den samme bygda tilbyr også «digitale nomader» å jobbe derfra uten å betale leie i en måned.
Flere av disse italienske ordningene har en stor hake ved seg:
De tilbyr falleferdige hus i ellers tomme og nedlagte byer. Det er vanskelig å si om disse programmene fungerer, men det kan se ut som at noen små bygder opplever midlertidig tilstrømming av folk og aktivitet, skriver Euro News.