Olav Chen i Storebrand mener at torsdagens prisvekstfasit fra USA må avvike mye fra konsensus for at tallene skal skremme markedene.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Inflasjonstallene er fortsatt superviktige med tanke på renteutviklingen i USA og verden for øvrig, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til E24.
Torsdag legges det frem ferske amerikanske inflasjonstall for juni, som tar utgangspunkt i konsumprisindeksen (KPI).
På forhånd er det ventet at prisveksten skal komme inn på 3,1 prosent i juni, mens kjerneinflasjonen skal lande på 3,4 prosent, ifølge estimater fra Bloomberg.
I mai landet KPI-inflasjonen på 3,3 prosent, mens kjerne-KPI kom inn på 3,4 prosent.
Les på E24+
Småinvestorenes aksjefavoritter: – Positive kjøpssignaler
– Superkjerneinflasjonen falt litt tilbake forrige måned, etter å ha steget tre måneder på rad. Spørsmålet er om det var et blaff eller om det var vedvarende. Det vil være positivt og beroligende dersom tallene viser et klart fall i juni, sier Chen.
Den såkalte «superkjerneinflasjonen» måler prisveksten utenom energi- og husleiepriser. Chen mener denne blir den viktigste faktoren å følge med på når inflasjonstallene legges frem.
– Hvis superkjernen stiger igjen, kan det skape frykt for at de forrige tallene var et avvik. Hvis den faller, vil det være beroligende for markedet, sier han.
Spenning rundt rentekutt
Inflasjonsmålet til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve er på to prosent.
Prisvekst over målet er en av grunnene til at troen på det første rentekuttet stadig er skjøvet ut i tid.
Chen mener at torsdagens inflasjonstall vil påvirke forventningene om det kommer et kutt i september eller ikke.
– Personlig tror jeg at et kutt i november er mest sannsynlig akkurat nå. Får vi et lavt inflasjonstall nå, så vil det styrke troen på kutt i september, men hvis det derimot blir høyt, så vil tidspunktet skyves ut i tid, sier han.
Konsumprisindeksen er én av to måter å måle den amerikanske prisveksten på.
Den andre, PCE-inflasjonsindeksenPCE-inflasjonsindeksenPCE-prisindeksen (Personal Consumption Expenditures Price Index) måler inflasjonen på tvers av et bredt spekter av varer og tjenester, og reflekterer dessuten endringer i forbrukeradferden. , legges frem av USAs byrå for økonomisk analyse. Dette er Feds foretrukne mål på prisveksten.
PCE-inflasjonen dempet seg til 2,6 prosent i mai. Kjerne-PCE, som ekskluderer mat- og energipriser, kom også inn på 2,6 prosent.
– KPI er første indikasjon på prisutviklingen. Det er også en første indikasjon på utviklingen i PCE-tallene som kommer litt senere. Arbeidsmarkedstallene er selvfølgelig også viktige for det store makrobildet, og frykten for en lønns- og prisspiral, sier Chen i Storebrand.
Må se store avvik
Inflasjonen har lenge vært et stort problem for sentralbanken, siden den har ligget skyhøyt over målet.
Likevel leverer den amerikanske økonomien godt. Fredag kom det ferske arbeidsmarkedstall som viste at det ble skapt flere jobber utenfor landbruket enn ventet i juni.
Det kom samtidig tall som viste at ledigheten steg et lite knepp, mens lønnsveksten gikk litt ned forrige måned.
Chen tror fortsatt at man kommer til å ha mye fokus på inflasjonen fremover. Han tror samtidig at det må komme store avvik fra konsensus på junitallene dersom det skal gi store utslag for markedene.
– Vi må nok se ganske mye høyere tall enn ventet på torsdag dersom det skal skremme markedene. Man kan frykte at aksjemarkedet har tatt seieren over inflasjonen på forskudd, sier han.
– Aksjemarkedet har klart å riste av seg frykten for inflasjon, og er på all-time high.
– Vil styrke tilliten
Tirsdag ettermiddag snakket sentralbanksjef Jerome Powell til senatets bankkomité, som en del av sin halvårlige tale om pengepolitikk til Kongressen.
Powell uttrykte at selv om både økonomien og arbeidsmarkedet fortsatt er sterkt, vises det tegn til nedkjøling. Sentralbanksjefen gjentok at de er fast bestemte på å få inflasjonen ned igjen til målet på to prosent.
– Flere gode tall vil styrke tilliten vår til at inflasjonen beveger seg bærekraftig ned mot målet på to prosent, sa Powell.
Fed har uttalt gjentatte ganger at de må se flere måneder med nedgang før de blir trygge på inflasjonen.
Neste rentemøte i Federal Reserve er 30.–31. juli. Markedet priser nå inn en sannsynlighetsovervekt for at det blir rentekutt fra Fed først i september og så i desember, ifølge CME FedWatch Tool.
Les også
Advarer om USAs gjeldsberg:–Vil skade økonomien vår
Les også