Tallet på palestinere som kan ha mistet livet som følge av krigen, tilsvarer nesten 8 prosent av Gazas befolkning før krigen, ifølge en ny studie. (Foto: Saher Alghorra/AP/NTB)
Over 186.000 palestinere kan ha dødd som en direkte eller indirekte følge av krigen på Gazastripen, ifølge nye beregninger forskere har gjort.
Det utgjør nesten 8 prosent av Gazas befolkning før krigen, som var på 2,3 millioner mennesker.
Det høye anslaget er basert på dødstall fra andre nylige kriger, der de indirekte dødsfallene har vist seg å være fra 3 til 15 ganger høyere enn antallet som blir drept i direkte angrep.
Etter å ha brukt et konservativt anslag der man regner fire indirekte dødsfall per direkte dødsfall, er det ikke usannsynlig at opptil 186.000 dødsfall eller mer skyldes krigen, skriver forskerne i artikkelen, som blant annet er gjengitt av Al Jazeera.
Sult og sykdom
Antall mennesker som er drept i Gaza siden 7. oktober, passerte nylig 38.000 ifølge palestinske helsemyndigheter. Nærmere 90.000 mennesker er blitt såret. Svært mange av ofrene er kvinner og barn.
I tillegg har befolkningen i det palestinske området i lang tid manglet både mat, rent vann, medisiner, helsetjenester og steder å bo. Den humanitære situasjonen er prekær, samtidig som flere land har kuttet støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Det er dessuten svært vanskelig å nå fram med hjelp til sivilbefolkningen på grunn av krigshandlingene.
Trolig underrapportering
I studien påpekes det også at antallet drepte trolig er høyere fordi de offisielle tallene ikke tar hensyn til de tusenvis som ligger døde i ruinene. I februar anslo FN at 35 prosent av Gazas bygninger er blitt ødelagt, og siden har israelske angrep lagt enda mer av bygningsmassen i grus.
Som følge av at store deler av infrastrukturen er ødelagt, er det ifølge artikkelen blitt stadig vanskeligere for Gazas helsedepartement å holde oversikt over drepte og sårede. Listene er ikke like detaljerte som før, noe som av enkelte medier og myndigheter er blitt brukt til å undergrave troverdigheten til tallene.
Forskerne fastholder imidlertid at det trolig er underrapportering som er problemet.