Større konkurser i år: 17 milliarder har gått tapt

4 months ago 33


60 prosent høyere omsetning enn i fjor har gått med i konkursene hittil i år. Bostyrer tror vi bare har sett starten.

Bygg- og anleggsbransjen har problemer. Det smitter over på andre næringer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Vi ser en merkbar økning i konkurser – både i antall og i omfang, sier advokat og bostyrer Ellen Schult Ulriksen i Haavind.

Etter årets seks første måneder viser konkursstatistikken at fem prosent flere selskaper har gått over ende sammenlignet med samme periode i fjor.

Den store forskjellen finner man på konkursenes størrelse.

Hittil i år er omsetning i størrelsesordenen 17,1 milliarder kroner gått tapt. Det viser E24s sammenstilling av selskapenes siste tilgjengelige årsregnskap. Tallene for første halvår i fjor og forfjor var til sammenligning 10,7 og 7,4 milliarder kroner.

– Jeg synes utviklingen er skummel. Det går i feil retning for et samlet norsk næringsliv. Konkursene påvirker flere enn tidligere, både ansatte og andre selskaper i næringskjeden, sier Christian Aandalen, sjef i inkassoselskapet Fair Group.

Se liste over de største konkursene nederst i saken.

Les på E24+

I disse byene vokser leieprisene mest

Milliardkonkurser

Det er andre kvartal som har dratt opp tallene, godt drevet av et par storkonkurser.

I april gikk Agder Gruppen over ende. Konsernet var en leverandør til anleggsbransjen og begjærte oppbud med 2,5 milliarder kroner i gjeld.

Bygg og anlegg er og blir en gjenganger på konkursstatistikken, påpeker Schult Ulriken.

– Høyere kostnadsnivå, renteoppgang, lave marginer kombinert med lav byggeaktivitet, er vanskelig å håndtere. Forskjellen fra tidligere er at det er større aktører, med lang historikk i bransjen.

Ellen Schult Ulriksen

Haavind-advokat og bostyrer.

Problemene skaper også ringvirkninger inn i andre sektorer. I andre kvartal var det arkitekt- og eiendomsbransjen som hadde størst konkursøkning.

Blant annet ble det åpnet konkurs i milliardbedriften Boligpartner. Selskapet var én av landets største hus- og hytteleverandører.

– Nå ser vi tydeligere og tydeligere at vi får en markant konkursøkning i stadig flere bransjer med tilknytning til bygg og anlegg, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway i en pressemelding.

Per Fjærestad

Sjef i Creditsafe Norway

Les på E24+

Hermanrud har tjent nær 60 mill. på to år: Dette er favorittaksjene

Mørke skyer

Etter årets første kvartal så det egentlig bra ut på konkursfronten. Statistikken viste nedgang.

At pendelen nå har snudd, er ikke overraskende, ifølge Fjærestad.

– Vi hadde kanskje et lite håp om at vi skulle være over kneiken etter den positive inngangen på året, men denne utviklingen er helt i tråd med det vi har forventet oss. Vi ser nå en utvikling med en tydelig økning i antall konkurser.

Aandalen i Fair sier både inkasso- og konkursstatistikk vitner om at næringslivet får stadig større problemer. Nå går vi inn i sommeren med et betydelig høyere konkursomfang enn de siste årene.

– Det kan være tegn på at vi går tøffere tider i møte, sier han.

Christian Aandalen

Sjef i Fair Group

Advokat Schult Ulriksen tror også at vi «bare har sett starten».

Hun påpeker at det er flere bransjer som sliter om dagen, deriblant detaljhandelen. Der er det en rekke bedrifter som opplever etterslep av gjeld etter pandemien, uten at omsetningen har tatt seg skikkelig opp.

– For mange har det vært utfordrende å ha tilstrekkelig likviditet til å dekke momsen som forfalt 10. juni i tillegg til feriepenger. Noen av disse har allerede inngitt oppbud, mens vi forventer flere konkursåpninger og rekonstruksjoner over sommeren.

Les på E24+

Rekordmange luksusboliger til salgs

Read Entire Article