Slik fungerer nødvarsel på mobil

5 months ago 51


Sånn kan nødvarselet på mobil se ut. Foto: Hanna Johre / NTB

Det er ingen grunn til å bli redd når både mobilen og sirene uler på denne datoen.

  • Bilde av Natalie Ngo Granum
mandag 10. juni kl. 14:30

Hver vinter og sommer tester Sivilforsvaret sirenene for varsling av befolkningen ved uønskede hendelser. Denne øvelsen gjennomføres vanligvis den andre onsdagen i januar og juni.

Neste gang vi vil høre uling i det ganske land er onsdag 12. juni rundt klokken 12.00.

Testing av nødvarsel

Siden 2023 er det også blitt sendt ut test av nødvarsel på mobil samtidig som det uler på varslingsanleggene. Da vil mobiltelefonen vibrere og spille en høy sireneaktig lyd. Samtidig får du opp en tekst på skjermen som forklarer at det er en test av nødvarsel.

Nødvarselet er en tjeneste fra norske myndigheter. Det er alltid politiet som sender ut disse varslene. Med mindre det er krig, da kan også Sivilforsvaret gjøre det.

I videoen under kan du høre hvordan nødvarsel på mobil høres ut:

Med andre ord: Befinner du deg i et område hvor det oppstår akutt fare eller en farlig situasjon, kan politiet sende varsel om hva som skjer og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.

– Testen gjøres for å venne folk til denne måten å få informasjon på. Det er viktig at man blir vant til å ta imot korte beskjeder fra myndighetene, har Elisabeth Aarsæther, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), tidligere sagt til VG.

Er du et sted hvor det er upassende at mobilen gir lyd fra seg, holder det ikke bare å sette den på lydløs. Den må enten være i flymodus eller helt avslått fra litt før klokken 11.55 frem til klokken 12.15, skriver Politiet.

Hvorfor får jeg ikke nødvarsel?

Testen går ut til alle nyere og oppdatere mobiltelefoner som befinner seg i Norge og som er koblet på 4G/5G. Noen smartklokker og nettbrett kan også vise nødvarsler.

DSB oppfordrer til å oppdatere mobilen til den nyeste programvaren.

For hvis du ikke fikk testvarselet denne gangen kan det hende at telefonen ikke er oppdatert, eller at telefonen er i flymodus.

Nødvarsel ble sendt fra Statsforvalteren i forbindelse med ekstremværet Hans. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Slik fungerer test av nødvarsel

  • Testen utløses mellom klokken 11.55 og 12.10.
  • Når du mottar testen vibrerer telefonen og spiller av en høy, sireneaktig lyd i cirka 10 sekunder.
  • En tekst dukker opp på skjermen, hvor det står det at dette bare er er test.
  • Varselet kan «dras» vekk eller fjernes ved å trykke «ok» – avhengig av hvilken type telefon og operativsystem du har.
  • Teksten i varselet kommer i to språkversjoner: Norsk og engelsk. Hvilken telefon og hvilke språkinnstillinger du har avgjør om du får varselet på norsk, engelsk eller på begge språk.

Kilde: Nodvarsel.no

«Flyalarm» – dette betyr varslingene

Hva med «flyalarmen»? Skal du gjøre noe når du hører signalet? I praksis betyr det at du skal søke informasjon i for eksempel radio, TV, myndighetenes nettsider og sosiale medier.

Det er plassert cirka 1.250 sireneanlegg rundt om i hele landet som skal varsle befolkningen ved akutt fare. Varslingsanleggene kan bli brukt både i fred og krig.

Gjennom de nasjonale varslingsprøvene kan Sivilforsvaret sjekke om tyfonene virker.

Tyfon som brukes av Sivilforsvaret for varsling av flyalarm og katastrofer. Foto: Odd Skarbomyr / DSB

Sivilforsvaret har tre varslingssignaler - dette betyr de forskjellige:

  • Viktig melding - søk informasjon

Tyfonene tuter i tre serier med ett minutts pause mellom hver serie. Dette er ulingen som brukes ved flyalarm-testen to ganger i året. Signalet betyr som nevnt at du i praksis skal oppsøke informasjon.

  • Fare for angrep - søk dekning

Hvis sirenene varsler med korte støt i cirka ett minutt betyr det «Fare for angrep - søk dekning». Dette signalet kan brukes hvis det er fare for flyangrep eller ved øvelser i krigsberedsskap.

  • Faren er over

Når sirenene tuter sammenhengende i et halvt minutt signaliserer det at faren er over.

Read Entire Article