Kortversjonen
- Gangsterrap blir farligere hver gang noen blir drept, mener personer tett på miljøet.
- Rapperen C. Gambino ble drept fire dager etter å ha gitt ut en ny låt.
- De siste årene har flere svenske rappere blitt drept og vært involvert i gjengkonflikter.
- Dennis Franco og Diamant Salihu er begge tett på miljøet, og peker på koblingen mellom gangsterrap og kriminalitet i Sverige.
- Salihu oppfordrer Norge til å ta den økte volden blant unge på alvor.
Sist fredag ga rapartisten C. Gambino (26) ut låta «Siste gång».
Fire dager senere ble han skutt i et parkeringshus i Gøteborg.
Drapet har gitt nytt liv til debatten om koblingene mellom gangsterrap og voldsbølgen i Sverige.
– Jeg ser ikke noe lys, sier Dennis Franco.
Han kombinerer rollen som frilansjournalist med å jobbe med ungdommer i et utsatt nabolag i Sverige.
Nylig ga han ut en en dokumentar om svensk gangsterrap.
Der snakker han med en rekke artister innenfor sjangeren.
Flere av dem forteller at de har forlatt musikkbransjen i frykt for hva som kunne skje med dem eller familiemedlemmene deres.
– Ingen har klart å stoppe dette. Vi vet ikke hvor det vil ende. Det er veldig deprimerende, sier han.
– Går det an å drive med gangsterrap uten å være involvert i kriminalitet i Sverige i dag?
– Det finnes rappere i Sverige som ikke er involvert i gjengkriminalitet. Men når drap som dette skjer, gjør det gangsterrappen farligere. Det fører til eskalering i konflikter og flere rappere vil potensielt søke seg til kriminelle gjenger for sikkerthet og beskyttelse, fortsetter Franco.
DETTE MÅ DU VITE OM C. GAMBINO
C. Gambino har siden begynnelsen av karrieren holdt sin identitet hemmelig, og har brukt maske i sitt artistvirke.
C. Gambino har i dag rett under en million månedlige lyttere på Spotify. Han gjorde sin debut i 2019 med singelen «Rebell».
Etter at han ble drept, har låta hans «Sista gång» seilet opp som den mest spilte på Spotify i Sverige. Også blant norske lyttere har han klatret i popularitet.
I 2024 ga han ut albumet «In Memory Of Some Stand Up Guys», der hitsinglene «G63» og «Automatic» fikk plass. Begge låtene lå på VG-lista i 2023, i henholdsvis ti og seks uker. Hans topplassering var en 6. plass.
Politiet utelukker ikke at drapet er knyttet til gjengkriminalitet.
Gjør seg avhengige av kriminelle nettverk
Han får støtte av forfatter og gravejournalist Diamant Salihu.
Han har gjort flere hundre intervjuer med personer involvert i svenske gjengmiljøer. Flere av dem omtaler seg også som gangsterrappere.
– Tjener du penger, blir du målskive for gjenger som kan utnytte deg. De med stor følgerskare, er et mulig mål for gjenger. De må være allierte med gjenger for beskyttelse, og det er risky. De fastlåses i sin lojalitet til kriminelle. Og når man blir stor og tjener penger, så henger eventuelle konflikter igjen, sier Salihu.
– Blir du ikke igjen i den kriminelle verden, kan du ikke beskyttes, og da kan du selv bli skutt.
C. Gambino er ikke den første svenske rapperen som har blitt drept i Sverige de siste årene.
Tidligere torsdag ble det kjent at to menn er pågrepet i Hellas etter mistanke om medvirkning til drapet på en annen kjent, svensk rapartist: Einár, som ble skutt i Stockholm for litt mindre enn tre år siden.
Han ble bare 19 år gammel.
En av de to som ble pågrepet torsdag, beskrives av svenske medier som en gjengkriminell i et Stockholmsnettverk.
I romjulen 2022 ble en annen rapper skutt og drept i Stockholm. Mannen skal ha vært under etterforskning i forbindelse med drapet på Einár.
– Om man ikke ser koblingene mellom volden og gangsterrappen, er man ekstremt langt etter i forståelsen av problematikken, sier Salihu.
Alle mer radikalisert
Salihu mener også at radikaliseringen av gangsterrappen har eskalert de siste årene.
– Alle er mer radikalisert, sier han.
– Man merker det i at flere av de svenske rapperne maskerer seg for å skjule identiteten sin, men samtidig poserer de mer åpent med gjengkriminelle enn før.
C. Gambino brukte maske, og få kjente den egentlig identiteten hans. Salihu peker på at flere og flere rappere gjør dette.
– De maskerer seg fordi de vet at både andre gjengmedlemmer og politiet følger med på dem, sier Salihu.
VOLDSBØLGEN I SVERIGE
Hittil i 2024 har 14 personer blitt skutt og drept i Sverige.
Svensk politi regnet med at minst 62.000 er tilknyttet kriminelle nettverk i Sverige.
Det har også vært en økning i voldelige hendelser og skyteepisoder, spesielt i visse svenske forsteder. Flere av disse hendelsene har blitt koblet til miljøer rundt gangsterrap, hvor noen artister også har tilknytning til kriminelle gjenger.
En fersk rapport viser at den dødelige volden mot unge menn, er historisk høyt i Sverige, og mye høyere enn i alle andre europeiske land.
En stor del av økningen skyldes skytevåpen. Mens knivstikking tidligere var en vanlig årsak til dødelige utfall, er skytevåpen nå nesten like vanlig.
En stor del av dødelig vold er knyttet til kriminelle miljøer, viser rapporter at to tredjedeler av tilfellene skjer utenfor disse miljøene. Ofte skjer det i forbindelse med spontane konflikter som kan involvere alkohol eller narkotika.
Dennis Franco mener på sin side at masken har begrenset effekt.
– Til syvende og sist hjelper det ikke, vi så alle hva som skjedde med C. Gambino. Hvis noen vil drepe deg, så dreper de deg. Noen vet hvem du er og noen er villig til å fortelle andre det, påpeker han.
Franco mener man ikke alene kan skylde på musikken for voldsbølgen i Sverige. Men samtidig mener han også gangsterrappere er nødt til å ta et større ansvar.
– Hvis det allerede eksisterer en konflikt, kan man bidra til å eskalere den med både tekster og video, sier han.
– De må tenke seg om litt og spørre seg selv om det virkelig er verdt å omgås kriminelle gjenger og personer som er innblandet i konflikter når man er en stor artist. Skal man ofre talentet og livet sitt for å bevise at man er ekte?
Beskjed til Norge: - En varsellampe
Norsk politi har sagt at de ser påvirkning fra svenske, kriminelle nettverk. Tidligere i år ble sentrale skikkelser i et svensk kriminelt nettverk pågrepet i Norge.
Politiet har også varslet om økt voldsbruk og alvorlig kriminalitet blant mindreårige.
Diamant Salihu mener norske myndigheter må ta utviklingen på alvor.
– Ta det seriøst. Det er en varsellampe, sier han.
I likhet med Franco, mener han gjengproblematikken i Sverige er langt større enn gangsterrappen.
– Det er en alt for svart-hvitt forklaring å skylde på musikken. Det er kompleks problematikk, men man er nødt til å ta det som skjer på alvor for å få en ordentlig debatt.