Revefamilie i Bjørvika: – Dagen den freser til deg bør den få ei kule

5 months ago 60


– Så lenge de avfinner seg med å være rev, går det som regel bra, sier zoolog Peter Bøckman.

VG har fått bilder og video fra det populære turistområdet av familien som holder til under ei bro, rett ved Operaen og Deichmanske bibliotek.

– Det er kanskje ikke revens naturlige habitat, eller, Bøckman?

– Nja, det går ganske greit. Vi kan tenke på reven som en utvidet utgave av duen. Det er mye rev i Oslo. Det overrasker meg ikke at vi ser en familie der nå. I London er det ti ganger så mye rev i byen per kvadratmeter enn det som er i skogen!

Ikke mat!

Men som med andre ville dyr er det slett ikke fritt fram for turister og andre interesserte. Det holder med å ta bilde av dem, og holde seg litt på avstand. Og den må finne maten sin selv uten hjelp fra folk:

– Den har stor respekt for mennesker, og det skal fortsatt ha. Den dagen den freser til deg bør den få ei kule, sier zoologen.

Han sier reven er et dyr som lett lar seg temme. Det må vi for all del forsøke å unngå:

– Det er jo et veldig fint dyr, og når den ikke er fin lenger skal vi være på vakt. Når den for eksempel ser en søt dekorativ baby mens den er sulten, sier Bøckman og drar frem et godt kjent eksempel fra de siste årene: Havnesjefen i Os, knoppsvanen som gikk til angrep på folk og til slutt måtte avlives.

Foto: Hans O. Torgersen

– For all del ikke mat den! Stemmer Terje Laskemoen i.

Han er avdelingsdirektør for natur og forurensning i Oslo Bymiljøetat. Laskemoen sier Bymiljøetaten er klar over revefamilien, og holder et øye med den.

– Så lenge folk holder avstand, skal dette gå bra.

Han sier reven fint klarer å finne seg mat på egen hånd. Den er visstnok en kløpper på rottefangst, skal vi tro Laskemoen.

– Det er sikkert mange glade for!

Foto: Hans O. Torgersen

Flere revefamilier

Han nevner at Opera-familien ikke er den eneste revefamilien som har bosatt seg i sentrum av hovedstaden:

– Vi har jo en revefamilie som har bodd på Akershus festning de siste tre-fire årene.

Laskemoen funderer på om revemoren kan stamme fra ett av de tidligere kullene på festningen: –⁠ Men det blir bare spekulasjoner.

Avdelingsdirektøren påpeker at Opera-familien har valgt seg et litt mer beferdet sted enn revefamilien på Akershus festning. Et område med både turister og badegjester.

– Bør man passe seg for reven på svømmetur?

– Hehe. Nei, den er ikke spesielt glad i saltvann.

Se en rev dukke opp på et uventet sted i Sverige:

Reven er menneskesky, og det er godt mulig at revene finner seg et litt mindre travelt område når sommersesongen tar seg opp, tror Laskemoen.

– Kan det være aktuelt å flytte revefamilien?

– Nei, flyttinger er ikke noe vi gjør.

Laskemoen opplyser at flytting av ville dyr ikke er lovlig. Dersom man skulle flytte revefamilien, er det en risiko for at man flytter den til en annen revs territorium:

– Det kan bli mye krangling og i verste fall føre til død for den svakere part.

– Hva med avlivning?

– Det skal veldig mye til.

Les også: En revefamilie hjelper til på Akershus Festning: - Holder det rent

Read Entire Article