Ingen bør felle en tåre for «terrorregimet» til Bashar al-Assad, mener Midtøsten-ekspert.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Dette er en folkelig revolusjon, og det kan endre Midtøsten, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor i historie ved Universitetet i Oslo.
Opprørsstyrkene har gått inn i Syrias hovedstad Damaskus og hevder at regimet til president Bashar al-Assad har falt.
Grupperingen, Hayat Tahrir al Sham (HTS), leder styrkene som har rykket fremover i Syria med en voldsom fart den siste tiden. HTS har jihadistiske røtter, men har de siste årene moderert seg utadmoderert seg utadHTS har forsøkt å ta tydelig avstand fra al-Qaida og ekstremisme, men gruppen regnes fortsatt som en terrororganisasjon av USA og andre vestlige land..
Abu Mohammad al-Jolani leder HTS i dag. Han har bakgrunn fra Al-Quaida, men forsøker å distansere seg og gruppen HTS fra bakgrunnen i Al-Quaida.
– Vi skal være forsiktige med å male fanden på veggen ut fra HST sin fortid, det er millioner av syrere som jubler, og det tenker jeg vi skal respektere.
Dag Tuastad
Tuastad sier det er håp om at HTS vil bygge et nytt og bedre Syria. Ifølge Tuastad har gruppen sagt at de ønsker å holde Syria forent og være mer inkluderende for minoriteter.
– Vi kommer ikke unna at det er en gledens dag. De som ønsker dette regimet bort, er mange.
1 av 4Foto: HASAN BELAL / EPA
Hilde Henriksen Waage, professor og forsker ved PRIOPRIOPeace Research Institute Oslo (PRIO), er overrasket over hvor raskt HTS har tatt Damaskus:
– De har nådd hovedstaden på en uke, det hadde ingen trodd.
Hilde Henriksen Waage
Historieprofessor på Universitetet i Oslo (UiO) med Midtøsten som spesialfelt, og forsker ved PRIO.
Hun sier HTS har klart å trene, samle seg og koordinere med andre opprørsgrupper. Samtidig har regimet vært fraværende, trukket seg tilbake og soldater har desertert. Waage sier hele Assads regime har falt sammen.
– Regimet har råtnet på rot.
Spørsmål og svar om hva som skjer i Syria, finner du her.
– Terrorregime
Assad-regimet har blitt beskrevet som et av de mest undertrykkende i nyere tid. Bashar al-Assad har vært president i Syria i 24 år. Han tok over makten etter sin far, Hafez al-Assad, som tok makten i 1971.
Bashar al-Assad
Syrias president i 24 år.
Tuastad sier at Assad-diktaturet har livnært seg på produksjon av narkotika. Det har vært «ekstremt undertrykkende» og svært lite populært, ifølge Tuastad.
– Det har vært en blanding mellom politistat og en mafiastat. En politistat som har styrt som et slags terrorregime, i den forstand at de har styrt gjennom frykt. Folk har ikke turt å si hva de mener, og de som har ytret seg kritisk har havnet i fengsel og torturkamre.
– Et upopulært regime som ingen bør felle en tåre for, sier han.
Svekkede allierte
Opprørsstyrkene har i løpet av 10 dager tatt kontroll over flere byer, inkludert Aleppo, Hama, Homs og til slutt Damaskus.
Waage sier HTS ikke kunne hatt denne fremgangen, om det ikke var for at Assad-regimets allierte ikke har kommet regimet til unnsetning.
– Russland har vært Syrias alliert siden 1957 og Russlands viktigste allierte i Midtøsten. Irna har vært Syrias nærmeste allierte. Ingen av dem valgte å komme regimet til unnsetning. Det sier også veldig mye om hvor svekket Iran og Russland er.
Fremtiden: Frykt og håp
Syrias fremtid er nå svært usikker. Waage vil være forsiktig med å spå fremtiden.
– Det er mange som feirer, men også mange minoriteter som er engstelige.
Hun sier det gjenstår å se om opprørsgruppen klarer å styre en stat, og gjøre Syria til et land for alle. Waage får støtte fra Tuastad:
– Det er frykt, og det er håp.
Ifølge Tuastad bor nærmere syv millioner syrere i eksil, og rundt tre millioner er internt fordrevne.
– Håpet er at flyktningene kan vende tilbake til sine hjem. Det første opprørerne har gjort er å slippe fanger ut av fengsel og forent familier.
Opprørsstyrkene har frigjort tusenvis av innsatte fra fengsler, blant annet 3500 fanger fra et fengsel i Homs. De hevder også å ha tatt kontroll over det beryktede militærfengselet Saydnaya, kjent som «slakterhuset».
– Vi håper på en slags normaltilstand der man ikke trenger å frykte regimet. Men, man frykter også at radikale muslimske enheter kan ta makten.
Han peker også på at det kan bli borgerkrig mellom ulike grupper i Syria, som vil gi «katastrofale følger» for sivilbefolkningen.
Tuastad er likevel opptatt av å understreke at Assad-regimets fall er en svært positiv nyhet for mange syrere:
– Den store delen av befolkningen har vært offer for et mafia-regime, og store deler av befolkningen er glad.