Privat velferdsaktør søker «human influencers»

4 months ago 30


Norlandias rekrutteringskampanje får kritikk av omdømme-ekspert. – Kan vel knapt kalles influenser-arbeid, sier Fagforbundet.

 Norlandias søker helsefagarbeidere, «human influencers», til flere stillinger. Foto: Skjermdump Finn.no

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

«Bli en human influencer! Vi ser etter engasjerte assistenter som ønsker å bli våre nye Human Influencere.»

Slik lyder stillingsutlysningen fra den private velferdstilbyderen Norlandia, som blant driver hjemmetjenester, brukerstyrt personlig assistanse og sykehjem.

Gjennom en rekrutteringskampanje omdøpes helsefagarbeidere og sykepleiere til «human influencers» i håp om å tiltrekke seg flere.

– Vi bruker Human Influencer som et rekrutteringskonsept når vi rekrutterer helsefagarbeidere, sykepleiere og andre yrkesgrupper hos oss. Human influencer, eller #humaninfluencer, er en feiring av alle våre flotte og dyktige helsefagarberdere og sykepleiere i Norlandia Care, sier markedssjef Morten Westby i Norlandia.

Selskapet eies av brødrene Kristian og Roger Adolfsen, og er en av Norges største kommersielle velferdsaktører.

Les på E24+

– 80 prosent av tiden min består av problemer

«Pussig»

– De pynter seg med lånte fjær.

Det sier Trond Blindheim. Han er sosiolog, omdømme-ekspert og jobber som dosent ved Høyskolen Kristiania hvor han tidligere har vært rektor.

– Det minnet meg om den nye tittelen for rengjøringsansatte som før ble kalt renholdspersonell, men nå kalles husøkonomer, sier Blindheim.

Omdømme-ekspert Trond Blindheim. Foto: Frode Hansen / VG / NTB

Han peker på at stillingene det gjelder er innenfor helse, og at det er viktig at folk er kvalifisert for jobben de gjør og at betegnelser dermed blir ekstra viktig.

– «Human influencer» er en helt ukjent og pussig betegnelse. Dessuten synes jeg «influencer» er en dustetittel.

– Jeg synes de bør holde seg til autoriserte og kjente titler. De er innarbeidet i helsevesenet, har en klar adresse til utdanning og de er attraktive nok i seg selv, sier Blindheim.

– Ekte influencere

I Norlandias stillingsutlysning på Finn.no, hvor de blant annet søker helsefagarbeidere til stillinger som brukerstyrt personlig assistent (BPA), forklares det begrepet nærmere:

«I Norlandia BPA ser vi på våre ansatte som ekte influencere. De påvirker daglig livene til de de tar vare på, bidrar til håp, selvstendighet og gjør en reell forskjell i våre tjenestemottakeres og deres familiers liv.»

Markedssjef Westby i Norlandia sier de ønsker å verdsette arbeidet som ansatte i helse- og omsorgstjenesten gjør.

– Våre ansatte har bidratt i utviklingen av Human influencer-konseptet. Vi ser på våre ansatte som ekte påvirkere og ønsker å sette fokus på den fantastiske jobben våre helsefagarbeidere og sykepleiere gjør hver eneste dag og ønsker å synliggjøre dette på en ny måte.

Han understreker at det dreier seg om såkalt employer branding, og ikke stillingstitler. Målet med kampanjen er å skape intern stolthet og å tiltrekke seg flere flinke folk, forklarer Westby.

– Vi synes dette er en morsom og ny måte å sette et positivt søkelys på helsepersonell.  Filmene med våre egne ansatte viser hvor sterk motivasjon de har for å skape gode dager for våre brukere og beboere. Vi håper at dette kan gi ungdommen bedre forbilder og bidra til økt rekruttering til bransjen, sier Westby.

Les på E24+

Cathy (41) har sluttet å ta med seg jobben på ferie

Øker attraktiviteten

Blindheim fra Høyskolen Kristiania tror rekrutteringskampanjen og den nye betegnelsen kan gi Norlandia flere søkere.

– Ved å kalle stillinger noe «flott», gjerne på engelsk, øker det attraktiviteten til stillingen og jobben. Jeg ser det ofte hos mine egne kolleger. I stedet for å kalle seg førstelektor, kaller de seg «associate professor», sier han.

– En kollega av meg i reklamebransjen sa til sjefen «gi meg penger, ikke fine titler». Det samme gjelder kanskje for helsefagarbeidere. De har lav lønn, men kan få en fin betegnelse.

– Rar tilnærming

Heller ikke Fagforbundet stiller seg bak begrepet «human influencer».

Iren Luther sitter i arbeidsutvalget til Fagforbundet med hovedansvar for helsesektoren.

– Vi syns Norlandia velger en rar tilnærming til å rekruttere nye medarbeidere med en betegnelse som ingen har hørt om og som saklig sett ikke finnes, sier Luther.

Irene Luther i Fagforbundet Foto: Werner Juvik

Hun poengterer at Fagforbundet har tariffavtale med Norlandia og at stillingstittelen helsefagarbeider er innplassert i tariffavtalen med lønnsnivå, ansiennitetsstige og alt annet som følger av et ansettelsesforhold.

– En annen sak er at den nye betegnelsen, om man kan kalle det det, ligger milevis unna det vedkommende skal gjøre på jobben. Hun eller han skal hjelpe til med praktiske gjøremål som påkledning, matlaging, nødvendige ærend og andre daglige oppgaver som er svært viktige for brukeren, men som vel knapt kan kalles influenser-arbeid, sier Luther.

Finn.no eies av Schibsted Marketsplaces. Schibsted Media, som eier E24, ble skilt ut av Schibsted Marketplaces i juni 2024. Enkelte journalister i E24 har aksjer i børsnoterte Schibsted Marketplaces etter tidligere å ha vært en del av Schibsted-konsernets aksjespareprogram for ansatte.

Read Entire Article