Torsdag morgen er det et demonstrasjonstog i Sarpsborg. Flere hundre elever og lærere ga seg selv fravær for å kunne protestere mot kuttene i de videregående skolene i Østfold.
– Det her er ikke demokratisk, roper elevrådsleder Julie Vonen Svae fra talerstolen.
Målet for demonstrasjonen er fylkeshuset, hvor fylkesdirektøren står klar med sin innstilling til hva som bør kuttes. Frem mot 2028 er det beregnet at Østfold fylkeskommune må kutte 167 millioner kroner i videregående opplæring.
– Det er ikke noe nytt at det er elevene som ofres på fylkeskommunens alter. Skal vi virkelig tape hver kamp når det er fremtiden vår som er spillets hovedgevinst?
Det sier Amalie Kvernstuen, elevrådsleder ved Glemmen videregående skole.
To videregående skoler i fare
Litt over klokken 11.00 torsdag vil fylkesdirektøren i Østfold fylkeskommune, Solveig Helene Olsen, legge frem det som få fylket ville høre.
Nemlig at flere skoler og flere utdanningsprogram i fylket vil bli lagt ned.
Fylkesdirektørens innstilling vil bli førende for både høringsrunden og for politikerne som har det siste ordet.
Dette er de mest dramatiske kuttene som ligger på bordet før innstillingen:
- Legge ned Borg videregående skole
- Legge ned Greåker eller Kalnes videregående skole
- I tillegg vil en rekke utdanningsprogram bli lagt ned på de andre videregående skolene i Østfold.
– Vi har flere linjer som blir kutta ned, eller linjer som da blir fjernet. Konsekvensen kan være at vi mister flere gode linjer, som vi egentlig har veldig mange fine søkere på, men at ikke politikerne vet hva det handler om, sier Svea.
Må kutte 167 millioner kroner
Det er gått nesten to uker siden fylkeskommunen la frem to omfattende løsningsalternativer for hvordan kuttene kunne gjennomføres.
I begge forslagene til kutt lå Borg videregående skole i Sarpsborg.
Borg VGS er en skole med rundt 500 elever. Skolen har pr. i dag et behov for vedlikehold og investering på 249 millioner kroner, viser tall fra fylkeskommunen.
Det er forventet Østfold fylkeskommune vil gå med et stort underskudd i årene fremover. Derfor er det besluttet å kutte 167 millioner kroner innenfor skole og opplæring.
Fylkeskommunen håper å kunne spare inn rundt 100 pedagogiske årsverk på kuttene. Dette vil først og fremst gjøres gjennom ansatte som går av med pensjon de neste årene.
Den endelige avgjørelsen vil fylkespolitikerne ta mellom i starten av desember.
Veien videre for skolekutt
I juni startet prosessen med å finne ut av hvordan Østfold Fylkeskommune skulle 167 millioner kroner innen 2028 innenfor skole og opplæring.
Publisert 07.11.2024, kl. 10.23 Oppdatert 07.11.2024, kl. 10.53