Kortversjonen
- AUF vil presse på for å få Arbeiderpartiet til å vedta en jobbgaranti for unge under 30 år, for å gi dem en sikkerhet om jobb eller utdanning.
- Forslaget bygger videre på ungdomsgarantien fra 2023, som lovte rask oppfølging og fast kontaktperson i Nav for unge mellom 16 og 30 år.
– Altfor mange unge får ikke jobb selv om de vil tjene sine egne penger. Det skal vi gjøre noe med ved å få programfestetAUF-nestleder Gaute Børstad Skjervø.
i Ap at de skal få en garanti om jobb eller utdanning, sier– Dette blir en av de viktigste sakene vi vil kjempe for i programkomiteen
, sier Usman Mushtaq, som selv sitter i Aps programkomité.Komiteen skal legge frem forslag til nytt partiprogram
før Ap-landsmøtet neste vår.Mushtaq sier de tar dette et steg videre fra Ungdomsgarantien som ble innført i 2023, hvor unge mellom 16 og 30 ble lovet rask oppfølging og en fast kontaktperson i Nav.
– Vi går fra å gi garanti om at unge skal få veiledning, til å garantere at de skal få jobb. Mange unge under 30 år opplever at det er en veldig høy terskel å få arbeid, spesielt hvis du ikke har utdanning, sier Mushtaq, som er lege og var byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Raymond Johansen-byrådet.
De sier det spesielt er et Oslo- og storbyproblem, men at det er en utfordring i hele landet.
– Vi vet at dette ikke bare er et Oslo øst-problem. Et av de største problemene er at det skiller veldig på rammevilkårene, blant annet foreldrehjelpen de får. Jeg kommer fra Trøndelag og det er stor forskjell på dem som har foreldre som har nettverk til å hjelpe ungene inn i den første sommerjobben/jobben og dem som ikke har det, sier AUF-nestleder Skjervø.
Han sier det er en dytt mange trenger, ikke pekefinger.
– Det har blitt en fortelling om at unge som ikke er i jobb eller utdanning ikke har lyst eller gidder og sitter hjemme og spiller Fifa. Det er bare tull. De aller fleste vil bidra og jobbe, men får det ikke til. Det er dem vi skal hjelpe, sier AUF-nestlederen.
– Herlig
Vi møter de to på Yongstorget i Oslo sentrum.
Mushtaq sier hans erfaringer er veldig bekreftende.
– Jeg kommer fra en delbydel, Fossum på Stovner, sier han:
– Der er nesten halvparten av den voksne befolkningen i arbeidsfør alder, ikke er i arbeid. Det er krise. Unge mennesker som vokser opp der, spesielt gutta, trenger hjelp. Ingen av de mange unge jeg har truffet der, har et ønske om ikke å jobbe. Alle vil det, men de får det ikke til.
– Hvor skal de tilbys jobb?
– Vi har behov for hoder og hender i de fleste sektorer i Norge. Det gjelder både offentlig sektor og private bedrifter – og organisasjonslivet.
– Finnes det så mange jobber?
– Svaret er ja. Det handler om å være kreativ.
Han viser til at det fra 2016–2017 ble det gjennomført et prosjekt i Oslo hvor unge fra 13 år og oppover skulle gis hjelp til å få sommerjobb og deltidsjobb.
– Næringslivet ville være med på denne dugnaden. Det skapte 4500 sommerjobber og deltidsjobber.
Mushtaq sier prosjektet kostet rundt 45 millioner kroner.
– Det er veldig ambisiøst å garantere at alle unge i Norge skal få jobb?
– Jobb eller utdanning.
Han sier det i dag er anslagsvis 100.000 mennesker i denne gruppen i dag, som ikke er i jobb eller utdanning.
Målet
– Det fremstår som lite realistisk at dere skal kunne garantere at så mange skal få jobb?
– Det er ikke alle som kommer til å benytte seg av muligheten blant annet som følge av utfordringer med helse, men vi vet det er veldig mange som trenger hjelp for å få jobb.
– Hvis det ikke feiler deg noe som helst og du likevel ikke vil jobbe; hva skal dere gjøre med dem?
– Målet med garantien er å vise at samfunnet er der for å hjelpe deg med å skaffe jobb.
– Det viktigste
Han sier de foreløpig ikke vet hva kostnadene vil bli.
– Dette kan også bli sett på som et tiltak og utspill for å kapre unge velgere som Ap har tapt?
– Dette er det viktigste velferdsløftet vi kan gi til unge. Vi må tilrettelegge for å få dem over terskelen og inn i jobb, sier Skjervø.
Positiv Brenna
Ap-nestleder Tonje Brenna leder Aps programarbeid. Hun sier hun er åpen for alle tiltak som får flere i arbeid og færre på trygd.
– Rett vei å gå
– En klar forventning om at alle under 30 skal være i jobb eller utdanning, mener jeg er rett vei å gå. Vi vet at økt kompetanse og tidlig erfaring i arbeidslivet, gir bedre muligheter for en varig tilknytning til arbeidslivet. Samtidig som fellesskapet stiller opp, mener jeg vi må ha en klar forventning om at unge folk selv bidrar, og ser at det lønner seg å være i jobb.