Som fransk statsborger får jeg gleden av å stemme, selv om jeg bor i Norge. Det skjer på den franske ambassaden i Oslo.
I Norge bor det så vidt jeg leser av tallene over 300.000 innvandrere som er født i et EU-land ifølge SSB. Det tilsvarer 5,4 % av befolkningen! Jeg håper at flest mulig med stemmerett bruker den.
Dette valget er viktig av særlig tre grunner: Krig, svekket demokrati og klima.
Som barn i den offentlige franske skolen, vokste jeg opp med fortellingen om at EU er nødvendig for å hindre krig.
I løpet av 75 år hadde Frankrike hatt tre kriger mot Tyskland. Hvis man teller med de andre krigene i Europa, er det enda flere.
Kriger som førte til tap av menneskeliv, ressurser, penger og infrastruktur. Vi tapte nesten demokratiet under andre verdenskrig.
Når land blir avhengige av hverandre økonomisk, så går de ikke til krig mot hverandre, lærte vi.
Derfor må vi bli venner med alle rundt oss: Tyskland, Italia, Spania, Romania og andre – selv om vi snakker forskjellige språk, spiser forskjellig mat og har hatt store konflikter i fortiden.
Og selv om det betyr at vi må gi opp en del av vår egen styring som land til en høyere, overnasjonal og demokratisk institusjon. Selv om vi må betale. Det må bli fred.
Jeg vet at Norge – i sin nasjonale fortelling – har en traumatisk historie med unioner. Men historien viser oss at unioner er verdt det. I hvert fall en demokratisk union som EU.
I alle årene som EU har eksistert, har det aldri vært krig innenfor unionens grenser. Det ble krig i Kosovo, Georgia, Tsjetsjenia og Ukraina. Men aldri innenfor EUs grenser.
Ukraina og Russland har felles grenser med EU-land, men ingen av dem er medlemmer selv. Hadde Russland angrepet Ukraina om landet hadde vært et EU-medlem? Det tviler jeg på.
Da hadde det vært et angrep mot 27 land – mot en felles økonomi, mot et verdifellesskap som er mer enn bare statlige grenser.
Demokratiske unioner beskytter oss, men det koster. Jeg mener at prisen er verdt det – for fredens skyld.
Hva tenker du?Bør Norge bli med i det demokratiske fellesskapet i Europa?aJa, selvsagt burde vi det.bNei, vi klarer oss best selv.cVet ikke, men det litt rart at vi står utenfor.En utfordring er at demokratiske prinsipper svekkes i hele verden. Også i EU.
Ytre høyre har veldig høy oppslutning, skal vi tro meningsmålingene. Det franske partiet «Nasjonal samling», styrt av Marine Le Pen, går mot et valgresultat på ca. 33 %.
Vi snakker om et parti som ble stiftet av en som snakket pent om nazistene. Vi snakker om et parti som ble finansiert av Putin med et lån på cirka 65 millioner kroner.
Italias ytre høyre-parti ledet av Meloni har også høye tall på meningsmålingene, de holder seg stabile på 28 prosent.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen må kanskje lene seg på det italienske ytre høyre-partiet under statsminister Giorgia Meloni for å bli gjenvalgt.
Hva skjer hvis hun ikke får støtten hun trenger, eller hvis hun må akseptere politiske tiltak som går på tvers av EUs demokratiske verdier?
Jeg er utrolig bekymret for at ytre høyre skal ta makten i EU. Da kan fort mitt argument om fraværet av krig innenfor EUs grenser ikke bli så relevant lenger.
Fred og demokrati er ikke noe som kan tas for gitt.
Kvinnerettigheter kan svekkes fra innsiden. De demokratiske verdiene EU står for kan svekkes i alvorlig grad. Man kan tenke at Russlands påvirkning på europeiske institusjoner og demokratiet kan bli større.
Franskmenn har en tendens til å bruke stemmen sin i europavalget som et signal rettet mot regjeringen. President Emmanuel Macron er lite populær. En måling fra mai 2023 viser at 67 % av franskmenn er misfornøyde med hans politikk.
Mange franskmenn kan derfor gi sin stemme til Nasjonal samling for å vise hvor sinte de er på Macron.
Les også: Den demokratiske frigjøringen
Det er en annen grunn til at ytre høyre kan få mindre makt enn antatt. Det er nå en tydelig splittelse mellom ytre høyre-partiene i Europa.
Franske Le Pen støttet den russiske invasjonen av Ukraina, og er blitt finansiert av Putin. Italienske Meloni er sterkt imot Russlands angrepskrig.
De vil derfor ikke nødvendigvis stemme på samme måte i parlamentet.
I år er det også valg i USA, som kan bli både komplisert og endog voldelig. Når store demokratier i verden utfordres, er det enda viktigere at EU står stabilt og sterkt.
Norge har lite å tjene på at demokratiet svekkes blant landets største politiske og økonomiske allierte.
Les også: EU innfører omfattende AI-regler
Som EU-ekspert Paal Frisvold nylig sa til NRK, så har den inneværende perioden vært «eksepsjonelt ambisiøs på verdensbasis» når det gjelder miljø og klima.
Den grønne given har vært den største innsatsen noensinne av juridiske og politiske tiltak for å holde oss under 1,5 graders-målet.
Det blir nytt regelverk på sirkulær økonomi, grønnvasking, design av produkter vi kjøper, plast og mikroplast, og så mye mer.
En blåblå regjering i EU med mange klimaskeptikere kan stoppe fremgangen EU har startet.
Og det hadde vært veldig synd, fordi som sagt er det bare starten om vi ønsker å beholde kloden på en levelig temperatur.
Jeg er utrolig stolt av å være en del av fellesskapet som kan få verden til å gå i riktig retning. Jeg håper at flere enn meg skal bruke sin stemmerett, også når de bor i Norge som ikke er et medlemsland.
Godt valg!