Selvaag Bolig-sjefen merker at «det har løsnet» etter at nyboligsalget har vært nede for telling. Det er grunn til «forsiktig optimisme», mener Obos-sjefen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Obos-salget økte med 35 prosent i første halvår fra samme periode i fjor, mens konkurrenten Selvaag Bolig nylig varslet om langt over en dobling av boligsalget i andre kvartal.
Byggebransjen har blitt hardt rammet av høyere renter og økte materialkostnader. Gjennom fjoråret meldte bransjen om krisetall, med svakeste salg siden bankkrisen på 1990-tallet.
Nå ser det litt lysere ut.
– Det er grunn til forsiktig optimisme, men vi er kommet så dypt ned at det er langt opp igjen, sier Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj til E24.
Selvaag Bolig-sjef Sverre Molvik tror det verste ligger bak byggebransjen.
– Jeg tror bunnen er passert i nyboligmarkedet, sier han.
Les på E24+
Disse tallene bekymrer boligforskeren
– Mye bedre etter dårlig år
Molvik sier at Selvaag Bolig har hatt bra salg på nye prosjekter som ble lagt ut i fjerde kvartal i fjor.
– Hypotesen er at folk tenker at de ikke skal ta over før om to til to og et halvt år, og at prisene da er bedre. Da får de solgt sin egen bolig i samme marked som mest sannsynlig er bedre enn det vi har nå.
I det siste har Selvaag Bolig merket at «det har løsnet» på nylig ferdigstilte og usolgte boliger. Molvik tror årsaken er at kjøperne har klart å selge sin gamle bolig først.
– Det ser mye bedre ut etter et ganske dårlig år. Men det er klart at i andre kvartal solgte vi veldig bra.
Les også
Ole (29) kom seg inn på boligmarkedet: – Viktig å spare smart
I andre kvartal solgte Selvaag Bolig 235 boliger, det meste siden starten av 2022 og opp fra 99 boliger i andre kvartal i 2023.
– Det ser lovende ut, selv om jeg ikke tror byggekostnaden vil falle mye. Men jeg tror prisene kommer til å øke i takt med folks lønnsøkning og at rentene kanskje kommer litt ned ved årsskiftet, sier Molvik.
Obos solgte på sin side 1.183 boliger i første halvår, opp 35 prosent fra fjoråret, ifølge en pressemelding mandag.
Siraj forklarer salgsveksten i første halvår med blant annet utsikter til at rentetoppen er nådd. Salget svinger imidlertid mye, påpeker han.
– Det er ganske god interesse, men fortsatt litt for mange kjøpere som bremses av muligheten til å få lån.
Han peker på at salget av allerede ferdigstilte eller boliger som nærmer seg ferdigstillelse går bedre enn ventet, men det har også vært flere bra salgsstarter gjennom våren.
– Vi har fått solgt ganske bra av varelageret, som gjør at vi er bedre i stand til å komme i gang med nye prosjekter.
Fortsatt lav aktivitet
De siste tallene fra Boligprodusentenes Forening viste en svak økning i salget i mai, men bransjeorganisasjonen understreket at aktivitetsnivået fortsatt er lavt.
I mai var både salget og igangsettingen det nest laveste Boligprodusentene har målt.
– Det er jo dårlige tider, egentlig. Det er høye renter, men det som er spesielt er høye byggekostnader samtidig som rentene er høye. Det er ikke normalt. Det legges ut ganske få nye boliger, i Oslo fordi det er lite regulert. Det blir en tilbudsskvis, sier Molvik i Selvaag Bolig.
Molvik sier også at det er mange som sliter med å komme i gang med prosjekter utenfor de store byene.
– Årsaken er at byggekostnadene har steget veldig mye og tilbudet er mer regulert. Man får ikke den prisvekst-konsekvensen som i Oslo hvor det er tilbudsskvis.
I Oslo-regionen og Bergen er det lavt tilbud av nye boliger, fremholder han.
– Vi håper at det kan bli en styrking av kronen, slik at byggekostnadene kommer ned, pluss at man må få regulert flere boliger.
Les også
Boligmangelen: Ferdigstilles 40.000 færre enn nødvendig
I Norges Banks undersøkelser blant bedriftene, som gir sentralbanken viktig informasjonsgrunnlag for rentebeslutningene, skiller byggebransjen seg ut med et kraftig fall i aktiviteten.
Undersøkelsen i juni viste at næringen ventet fortsatt betydelig nedgang i andre kvartal, men ikke like ille som antatt i vinter. Mot høsten ventes det at fallet vil avta.
«Enkelte boligutviklere melder om at de får inn en del salg nå, men høy lønnsvekst, økte materialkostnader og høye rentekostnader fører til
svak lønnsomhet i mange av prosjektene. Det medfører at få boligprosjekter igangsettes», skrev Norges Bank.