Norsk vennegjeng vil hjelpe Kamala Harris til valgseier

9 hours ago 4


I morgen vil det store spørsmålet om hvem som kommer til å vinne det amerikanske presidentvalget være besvart.

Valgkampen i USA har skapt mye engasjement over hele verden – også blant de unge i Trøndelag.

Vennene Live Naomi Lubanda-Husby, Dina Nesgård Evjen, Falk Frydenlund, Synne Løvvik, Mads Hoff og Agnar Mattias Høgsnes pakket koffertene og dro over dammen for å bidra.

– Vi går for det meste husbesøk i forskjellige nabolag. Der snakker vi med usikre velgere som ikke har bestemt seg om de skal stemme Trump, Harris eller om de skal stemme i det hele tatt, sier Live.

Vennegjengen bruker mesteparten av tiden på å møte velgere som trenger en påminnelse om å bruke stemmeretten sin.

Den viktigste vippestaten

– Det blir jo et veldig jevnt valg og siden det er ufattelig mye som står på spill, føles det veldig naturlig å bidra så mye som man kan, sier Live.

Vennegjengen går på husbesøk i USA

Alle i vennegjengen er aktive i AUF hvor de har verv.

Foto: Live Naomi Lubanda-Husby

Vennegjengen bestemte seg for å dra til Pittsburgh i Pennsylvania.

Pennsylvania har blitt omtalt som den viktigste vippestaten, som både Trump og Harris trenger for å kunne vinne presidentembetet.

– Dette valget handler like mye om verden som det gjør USA, og jeg blir veldig bekymret over tanken på at Trump igjen kan bli president. Politikken hans har ingen godt av, spesielt ikke oss unge, sier Mads.

I en undersøkelse gjort av Ipsos legges det frem at 47 prosent av menn i alderen 18 til 29 år ville ha stemt på Trump.

– Jeg tror det kan være et tegn på at det er mange gutter som er misfornøyde og at det er blitt vanskeligere å være gutt i 2024. Likevel er det ikke noe godt tegn på at man ser at det er så mange unge gutter som kunne ha tenkt seg å stemme på Trump, sier Agnar, som også er folkevalgt i Lierne kommune for Arbeiderpartiet.

Demokratiets fremtid

Det amerikanske presidentvalget er historisk uansett hvem som vinner valget, men det er knyttet mye spenning til om Donald Trump vil akseptere et eventuelt nederlag.

Det bekymrer vennegjengen om hva det kan bety for fremtiden til demokratiet.

– Det er jo noe man har i bakhodet når man skal dra over dit. Hvis Trump skulle tape så er det ikke en selvfølge at han kommer til å erkjenne nederlaget på et fredelig vis, noe som er et skummelt signal å sende ut til resten av verden hvor vi allerede kan se at flere demokratier holder på å bli svekket, legger Synne til.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) er en av de fire norske valgobservatørene som er i USA nå.

Han har vært valgobservatør flere ganger i ulike land, og understreker viktigheten den rollen har for å sikre et demokratisk valg.

– Det er viktig å være der, vise at vi følger med og at vi er rundt i stemmelokalene. Ofte kan det være en opposisjon og posisjon som er veldig uenige med hverandre og har mistillit til hverandre. Da er det viktig å komme.

Bård Hoksrud frp stortinget politiker rus

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) er valgobservatør, og veldig spent på hva tirsdagen bringer.

Foto: Nadir Mohammad Alam / NRK

Valgobservatørene lager en rapport basert på alle de politikerne og alle andre som har vært i de stemmelokalene, som den blir sendt til myndighetene som må ta stilling til den.

– Så vil sikkert noen i Norge tenke at dette ikke er så viktig, men jeg tror man skal se at demokratiet er for full fart tilbake i verden dessverre. Det er andre regimer som vinner fram, og det veldig bekymringsfullt for de som er opptatt av å sikre at vi har demokrati og ytringsfrihet for innbyggerne, sier Hoksrud.

Tendenser til protester

Hoksrud var valgobservatør under det amerikanske presidentvalget i 2016 og under kongressvalget i 2022.

Ved presidentvalget i 2020 var det tidvis kraftige protester – også ved stemmelokaler.

Lignende tendenser ser Hoksrud i år, ved for eksempel brenning av stemmesedler.

– Det blir spennende å se, men jeg vil tippe at myndighetene er ganske opptatt av sikkerheten og tryggheten rundt valglokalene. Også er det det som er litt spesielt med USA i forhold til Norge, at her kan man bruke rettsapparatet hvis man er misfornøyd med valgresultatene, sånn som man da gjorde i 2020.

Bekymring rundt næringslivet

Flere nordmenn har flydd til USA for å få med seg innspurten til det amerikanske presidentvalget.

Severin Roald er administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese. Han har invitert en større skandinavisk næringslivsdelegasjon til å følge valget tett.

I reisefølget er det ledere fra næringsliv og organisasjonsliv, folk fra både energibransjen, forsvar, eiendom, helse og legemiddel.

Severin Roald

Administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese, Severin Roald, uttrykker bekymring rundt konsekvensene valget kan ha for næringslivet.

Foto: Netcom

– Det er åpenbart at dette er et valg som kan få ganske store konsekvenser for næringslivet. Det er to veldig ulike kandidater. Trump er først og fremst opptatt av å fremme amerikansk interesse. Han truer med å trekke USA ut av internasjonale handelsavtaler, innføre straffetoll på både europeiske og kinesiske produkt, og det er klart at dette kan bli ganske kostbart for mange norske bedrifter, uansett om du skal selge aluminium, stål, møbler eller fisk, sier Roald.

En i næringslivsdelegasjonen er sjefredaktør i avisen Innherred, Espen Leirset.

Espen Leirset - 2

Sjefredaktør i Innherred, Espen Leirset, er statsviter i bunn og har forsket ved Nord universitet.

Foto: Nord universitet

– Det er et stykke fra Innherred over dammen hit, men tanken min er at om man skal forstå samfunnet må man også forstå USA. Det er her trendene starter. Mange mener ordskiftet vi ser i valget her er noe vi vil se mer av i Norge også i årene fremover.

– Jeg tror det valget her vil påvirke oss alle på ulike måter, også der jeg kommer ifra. Vi trodde det bare var Trump som ville redusere USA sin innflytelse på Europa, men det jeg har fått med meg så langt på denne turen er at det sannsynligvis vil skje uansett hvem som blir valgt, sier Leirset.

Publisert 04.11.2024, kl. 18.46

Read Entire Article