Norges Bank bruker 10 mill. i året på kurs- og feriesteder

4 months ago 27


Sentralbanken sluttet i 2011 å rapportere om pengebruken til drift og vedlikehold av sine to prakteiendommer.

 Siden 60-tallet har Norges Bank eid eiendommen Venastul på Venabygdsfjellet ved Ringebu. Der holder de konferanser og kurs, og leier ut rom til ansatte og pensjonister for 500 kroner natten. Foto: Norges Bank

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Siden 50- og 60-tallet har Norges Bank eid to store eiendommer ved Vindåsen på Tjøme og ved Ringebu i Gudbrandsdalen.

Eiendommene brukes i dag til årlige konferanser, opplæring av ansatte, og for å ta imot besøk av viktige gjester.

På fjelleiendommen Venastul i nærheten av Ringebu driver også banken utleie av rom til en døgnpris på 500 kroner.

– Ansatte og deres familier samt pensjonister i banken kan bruke og betale for opphold på stedet. I tillegg benyttes stedet til avdelingssamlinger, samlinger for nye ansatte og opphold for større ansattgrupper på tvers av banken, forklarer Norges Banks kommunikasjonsdirektør Torild Lid Uribarri.

54 millioner på fem år

En oversikt E24 har fått viser at Norges Bank hvert år har flere millioner kroner i drift- og vedlikeholdskostnader til de to eiendommene.

I løpet av de siste fem årene har banken brukt til sammen 63 millioner kroner.

Banken har også hatt ni millioner kroner inntekter fra utleie på Venastul, og bankens netto kostnader for de siste fem årene beløper seg dermed til 54 millioner kroner.

Slik fordeler de totale kostnadene seg for de siste fem årene:

  • 30,7 millioner er brukt til drift av Venastul
  • 6,4 millioner er brukt til «eiendomsprosjekter» på Venastul
  • 16,5 millioner er brukt til drift av Vindåsen
  • 9,4 millioner er brukt til «eiendomsprosjekter» for Vindåsen

Altså er det brukt over 10 millioner kroner i året på å holde de to eiendommene.

I løpet av de siste ti årene er det til sammen brukt 125,6 millioner kroner på dette.

 På fjelleiendommen arrangerer sentralbanken årlige seminarer. Foto: Privat

– Driftskostnader gjelder booking, overnattingsgjester, mat, renhold, møteromsvertskap også videre, forklarer Uribarri.

Hun sier også at en vesentlig del av det som inngår i driftskostnadene er lønnskostnader til ansatte som jobber på de to stedene.

– Det er 3,6 faste årsverk på Venastul og 2,3 faste årsverk på Vindåsen. I tillegg er det noen timebetalte engasjementer på begge steder, sier hun.

I 2023 var det rundt 4600 gjestedøgn på Venastul, hvorav 300 var knyttet til kurs og konferanser. På Vindåsen var det i 2023 rundt 900 gjestedøgn.

Sluttet å rapportere i 2011

I Norges Banks årsrapporter skriver banken om sin drift og legger frem tall for utgifter og inntekter.

I rapportene frem til 2011 skriver banken om de to eiendommene, men i 2012 stopper det.

– Hvorfor har Norges Bank sluttet å føre opp disse eiendommene og utgiftene til driften i årsrapportene?

– Når det gjelder inndelingen av årsrapporten har den nok endret seg siden 2011. Ved utvikling av årsrapport er vi generelt sett opptatt av å vise hvordan Norges Bank løser sine samfunnsoppdrag, svarer Uribarri.

 Eiendommen ved Vindåsen på Tjøme ble kjøpt i 1956 som feriested for bankens ansatte. Edvard Muchs familie skal ha feriert på eiendommen i 1888, og han skal også ha malt flere bilder der. Foto: Kjetil Malkenes Hovland

Representantskapet i Norges Bank skal ifølge plandokumentene «Vedta Norges Banks budsjett og påse at hovedstyret har god styring av og kontroll med bankens ressursbruk».

De skal også «bidra til åpenhet om Norges Banks virksomhet», og «gi Stortinget trygghet for at virksomheten i Norges Bank er underlagt god styring og kontroll».

– Dette er jo en del av virksomheten til banken. Burde dere ikke da rapportere om det? Har Norges Banks representantskap noen gang stilt spørsmål ved dette?

– Representantskapet er bankens budsjettmyndighet, og følger nøye med på bankens ressursbruk, herunder bankens faste eiendommer, skriver Uribarri.

– Svarer på bankens interne behov

En oversikt fra DoffinDoffinDatabase for offentlige anskaffelser viser anbud Norges Bank har lagt ut siste årene.

I mai 2022 la banken ut et anbud på syv millioner kroner for «facility tjenester» på Venastul.

I 2023 la de blant annet lagt ut annonser for rørleggertjenester til 1,4 millioner kroner og tømrerarbeid til tre millioner kroner.

Det er også lagt ut kontrakter for leveranser av dagligvarer på fire millioner kroner i mai 2024.

 I løpet av de siste fem årene har banken brukt til sammen 63 millioner kroner på drift og vedlikehold av de to eiendommene. Foto: Kjetil Malkenes Hovland

For eiendommen på Vindåsen er det lagt ut et anbud på seks millioner kroner for cateringtjenester i mars 2024. Det er også lagt ut annonser for vaktmestertjenester og renseritjenester blant annet.

Uribarri forklarer at bygningsmessig drift dekker kostnader for lettere innvendig vedlikehold som maling og tømrerarbeid, samt serviceavtaler på alt fra brannutstyr til ventilasjon.

I løpet av de siste ti årene er det også brukt penger på drenering rundt bygninger, oppgradering av uteområder, oppussing av bad og bygging av murer, forklarer Uribarri.

Eiendommen ved Vindåsen på Tjøme ble kjøpt i 1956 som feriested for bankens ansatte. I mai 2013 ble imidlertid driften gjort om for å dekke bankens behov for kurs og konferanser. Eiendommen brukes i dag bare til konferanser og er bare åpent om sommeren, ifølge banken.

– Siden da har Vindåsen blitt brukt kun til dette formålet, og svarer på bankens interne behov fremfor å benytte eksterne konferansesteder, forklarer Uribarri.

Eiendommen Venastul er registrert med eget selskap i Brønnøysundregistrene under navnet «Norges Banks Feriested Venastul». Selskapet har åtte ansatte og sentralbanksjef Ida Wolden Bache står oppført som daglig leder.

 I rapportene frem til 2011 skriver banken om de to eiendommene, men i 2011 stopper det. Foto: Privat
Read Entire Article