Nå må Arbeiderpartiet ta EU-debatten

2 weeks ago 10


Med Trump tilbake i Det hvite hus blir verden enda mer uforutsigbar og ustabil. Da er det på høy tid at vi omsider tar EU-debatten. Den debatten kommer ikke før Ap gjenvinner handlekraften.

LAMMELSE OVENFRA? – Statsministeren fra Ap vil jo ikke ha noen EU-debatt, altså er det lokallagene, grasrota i partiet, som må sette i gang, skriver Håvard Syvertsen. Foto: Ingrid Brandal Myklebust / SMK / NTBLAMMELSE OVENFRA? – Statsministeren fra Ap vil jo ikke ha noen EU-debatt, altså er det lokallagene, grasrota i partiet, som må sette i gang, skriver Håvard Syvertsen. Foto: Ingrid Brandal Myklebust / SMK / NTB
Onsdag 6. november kl. 14:42
Bilde av HÅVARD SYVERTSENHÅVARD SYVERTSEN

forfatter

I en artikkel i danske Politiken forbindelse med sommerens valg til EU-parlamentet, skrev kommentatoren Noa Reddington følgende: «Skåret ut i pap, at et land som Danmark kun eksisterer i kraft af vores internationale regelsystem.»

Dette er selvfølgelig like sant for Norge.

Vi lever i en verden med fremvoksende autokratier, et aggressivt Russland i nærområdet, og nå altså snart med en totalt uforutsigbar president i USA.

Bare åtte prosent av verdens befolkning lever i liberale demokratier, skriver Jette Christensen i boken «Demokratiet det er oss», og andelen som ikke lever i demokratier, øker. Det er autokratiene som er på fremmarsj, ikke demokratiene.

Stilt overfor dette er det EU som er garantisten for demokrati, rettsstat og menneskerettigheter i vår del av verden.

LAMMELSE INNENFRA? Sp og Trygve Slagsvold Vedum, her i løvens hule i Brussel.  Foto: Bibiana Piene / NTBLAMMELSE INNENFRA? Sp og Trygve Slagsvold Vedum, her i løvens hule i Brussel. Foto: Bibiana Piene / NTB

Nei-sida fremstiller det som om EU er et «ferdig» system. Det er EU ikke.

EU er en prosess, der folkevalgte politikere fra 27 medlemsland arbeider sammen for sine felles interesser og for å finne felles løsninger på felles problemer.

For mange av oss, også på venstresiden, er det absurd at Norge ikke deltar aktivt i den prosessen.

Og i en verden der situasjonen fremstår stadig mer akutt, med krig i Ukraina, Midtøsten som brenner, og med en president i USA som neppe er godt nytt for noen av delene, fremstår det ikke mindre absurd.

Skal det komme en bevegelse i EU-spørsmålet må det åpenbart komme nedenfra, i hvert fall på venstresiden.

Statsministeren fra Ap vil jo ikke ha noen EU-debatt, altså er det lokallagene, grasrota i partiet, som må løfte fram debatten. Det er alvor nå, og alenegang i alvorlige tider er neppe noen god strategi.

Oppfordringen går for øvrig også til grasrota i SV, skjønt de kanskje har en enda tyngre jobb for å få løftet debatten i partiet. Oppfordringen står likevel ved lag.

Det er tross alt ikke 1994 lenger, det er noe langt mørkere.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article