Sittende president Maia Sandu stemte i Chisinau søndag. Like før midnatt norsk tid ble det klart at hun vant den andre valgomgangen og dermed sikret seg en ny periode ved makten. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB
Moldovas provestlige president Maia Sandu har vunnet den andre valgomgangen søndag og får en ny periode som landets leder, viser tall fra valgkommisjonen.
Mandag 4. november kl. 00:18Når 98 prosent av stemmene er talt opp, har Sandu en oppslutning på 54 prosent, opplyser valgkommisjonen. Den prorussiske utfordreren Alexandr Stoianoglo ligger på 46 prosent.
Da valglokalene stengte klokken 21 lokal tid, hadde 1,68 millioner moldovere stemt. Det er en oppslutning på rundt 54 prosent, ifølge valgkommisjonen.
– Moldova, Dere har vunnet! I dag, kjære moldovere, har dere holdt en oppvisning i demokrati som er historiebøkene verdig. I dag har dere reddet Moldova! I vårt valg av en verdig fremtid er det ingen tapere, sier Sandu i sin seierstale.
Hun sier landet nå må forberede parlamentsvalg til neste år og ta vare på demokratiet. Hun sier også at hun hører stemmene til både dem som stemte på henne og dem som støtter Stolianoglo og sier hennes mål i de kommende årene er å være en president for alle.
Sandus vestlige støttespillere kan trekke et lettelsens sukk etter at valgseieren er et faktum. Da 88 prosent av stemmene var talt opp, lå Stoianoglo foran, men da manglet fortsatt mange av utenlandsstemmene.
Anklager Russland for innblanding
Det var på forhånd ventet at valget ville bli svært jevnt, og mange både i og utenfor Moldova fryktet russisk innblanding i valget i den tidligere sovjetrepublikken, som ligger inneklemt mellom Romania og Ukraina.
– Vi ser massiv innblanding i valgprosessen vår. Dette er et forsøk som har stort potensial for å påvirke valget vårt, skrev Sandus nasjonale sikkerhetsrådgiver, Stanislav Secrieru, på X søndag, ifølge Reuters.
I første omgang fikk EU-vennlige Sandu en klar seier med 42,5 prosent av stemmene. Alexandr Stoianoglo fikk 26 prosent. Før de to møttes i andre valgomgang, ga flere opposisjonskandidater sin støtte til Stoianoglo.
Samtidig med første valgomgang ble det holdt folkeavstemning om hvorvidt Moldova skal ha som mål å bli med i EU. Et svært knapt flertall stemte for EU. Sandu mener utenlandsk innblanding gjorde at resultatet ble såpass jevnt.
Ønsker bånd både til øst og vest
Russland har ikke kommentert de nye beskyldningene om innblanding, men har tidligere benektet slike anklager. Det kom etter at Moldova anklaget Ilan Shor, en moldovsk oligark bosatt i Russland, for å bruke millioner av dollar for å betale velgere for å gå mot Sandu. Han nekter for å ha gjort noe ulovlig.
Stoianoglo har sagt at han støtter tettere samarbeid med EU, men også vil knytte tettere bånd til Russland, blant annet for å få billigere gassleveringer. Han var også åpen for å møte president Vladimir Putin.
– Jeg stemte for et fritt, stabilt og blomstrende Moldova som ikke står med utstrakt hånd, men utvikler en harmonisk relasjon både med vest og øst, sa Stoianoglo etter å ha stemt i hovedstaden Chisinau søndag.
– Trojansk hest
Uttalelsene hans om et balansert forhold mellom øst og vest, står i kontrast til kollapsen i forholdet til Russland i de fire årene Sandu har sittet med makten.
Russiske diplomater har blitt utvist, og hun har fordømt invasjonen av Ukraina. Russland har omtalt regjeringen hennes som «russofobisk».
Sandu har på sin side fremstilt Stoianoglo som en trojansk hest som jobber for Kreml. Hun har ifølge Reuters sagt at søndagens valg sto mellom en lys fremtid med EU-medlemskap innen 2030 eller usikkerhet og ustabilitet.