Lave strømpriser i mai, men det varer ikke

5 months ago 49


Kortversjonen

  • Svært lav strømpris i mai bidro til lavere inflasjon.
  • I de kaldeste månedene neste år forventes litt høyere strømpriser.
  • Fremtidskontrakter på Nasdaq-børsen viser pris på 87 øre/kWh i 1. kvartal 2024.
  • Strømprisen avhenger sterkt av værforhold, med stor usikkerhet.
  • Mai førte til betydelige snøsmelting og fulle vannmagasiner.

Det viser fremtidskontraktene på Nasdaq-børsen i USA. De første tre månedene neste år handles strømprisen i Sørøst-Norge nå for 87 øre per kilowattime – før nettleie, moms og alle påslag.

Ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight gjelder det samme NO2 (Sunnhordland til Buskerud) som huser utenlandskablene.

– Prisforventningen i markedet er litt høyere enn det vi hadde i første kvartal i år. Men det er stor usikkerhet og veldig væravhengig, sier han til VG.

I fjerde kvartal forventes det priser i NO2 på 72 øre og 67 i Sørøst-Norge.

– God kontroll

Men mye kan endre seg før kulda kommer krypende.

– Jeg tror vi har ganske god kontroll på vinteren som kommer. Lagertallene på gass er ganske komfortable, og utover sommeren når gasslagrene fylles, tror jeg prisene kan falle mer. Det kommer stadig mer fornybar energi inn i miksen i Europa og flere timer med lave og negative priser, sier Lilleholt.

Men når forbruket igjen øker utpå høsten vil det neppe være nok sol og vind samtidig til at prisene kollapser slik de gjorde i mai. Noen timer var det tilogmed gratis strøm.

Sist måned bidro strømprisene til å trekke prisveksten ned. Mandag publiserte SSB tall som viser at tolvmånedersveksten i den såkalte KPI-inflasjonen dempet seg til 3 prosent.

Prisen på strøm inkludert nettleie falt 15,7 prosent i mai. Strømprisene var 23,9 prosent lavere i mai i år sammenlignet med mai 2023.

Ifølge Europower har produsentene i fire av fem prisområder fått dårligere betalt i spotmarkedet nå, enn sist prisene var på normalt nivå i mai i 2019.

De kaldeste månedene

Med kulda øker selvsagt forbruket. Alle trenger mer strøm.

– Januar og februar er de to kaldeste månedene i hele året. Samtidig er det også kaldt i Tyskland, Nederland, England, Sverige og Danmark, sier kraftanalytiker i Volt Power Analytics, Olav Botnen, til VG.

Fremtidskontraktene priser inn såkalt normalt vær i første kvartal.

– Prisene som forventes i første kvartal er ikke så veldig forskjellig fra prisene sist år, men de er mye lavere enn like etter invasjonen av Ukraina, sier Botnen.

– Så det blir business as usual til vinteren?

– Man kan håpe på mildere vær, men blir det kaldt går prisene feil vei. Det er veldig væravhengig og hvor mye nedbør som kommer i sommer og høst. Det er ganske kritisk hvor mye magasinene inneholder når vinteren starter, sier Botnen.

Mye i magasinene

Smellvarmen i mai ga også uvanlig mye snøsmelting. Det har ikke vært mer vann i norske kraftmagasiner i uke 22 på 20 år, viser grafen på NVEs hjemmeside.

– Mai var ekstraordinær. Vi fikk veldig mye snøsmelting og det ble veldig varmt slik at oppvarmingsbehovet forsvant som dugg for solen, sier Botnen. Mye av snøen smeltet også nedenfor vannmagasinene, forteller han, og kunne dermed ikke spares til vinteren.

– At prisene brøt helt sammen i mai skyldes også at strømmen i kablene snur når solen skinner på kontinentet. Da blir det full trafikk inn istedenfor ut på kablene. Det er uvanlig at man har så langvarig lav pris.

– Så dette kommer ikke til å vare?

– Nei, i juni holder nok prisene seg på et relativt hyggelig nivå, men de blir litt høyere enn i mai. Men når det går mot sommer og solen skinner hardt på kontinentet, kan du få gratis import og av og til negative priser.

Strømprisen vil være mer avhengig av nedbør, sol og vind - ikke snøsmelting.

Også i juni har det vært dager med lave strømpriser. Ifølge Europower var snittprisen i spotmarkedet søndag knapt 9 øre/kWh i NO1 og NO2. Det var også den laveste prisen så langt i år, og vi må tilbake til midten av oktober i fjor for å finne lavere døgnpris i spotmarkedet.

Read Entire Article