Krigen må stanses nå

5 months ago 46


Omsider har FNs sikkerhetsråd klart å vedta en resolusjon om våpenhvile på Gazastripen. Det som gjenstår er at Israel og Hamas formelt godtar den detaljerte amerikanske planen for å stanse krigen.

Foto: Roar Hagen / VG
tirsdag 11. juni kl. 19:00

Partene bør snarest mulig signere avtalen, uten «nøling og vilkår» som heter i resolusjonsteksten. Det er ikke behov for ytterligere forhandlinger. Skissen til en avtale har ligget på bordet i ukevis. Partene kjenner innholdet. Nå handler det om politisk gjennomføringsvilje.

Det veikartet USA har tegnet er den eneste farbare veien ut av et blodig uføre. Enhver forsinkelse vil ytterligere forsterke den meningsløse lidelsen og ødeleggelsen.

Folk på begge sider av denne konflikten trenger at krigen nå tar slutt.

Sikkerhetsrådet stemte sent mandag kveld, norsk tid, over det amerikanske resolusjonsforslaget om en umiddelbar våpenhvile i Gaza. På bildet stemmer ambassadørene fra Storbritannia, USA og Algerie for forslaget. Foto: SARAH YENESEL / EPA / NTB

Israel kan få de gjenværende gislene hjem. Palestinerne kan få den hjelpen de trenger for å overleve. Når våpnene tier blir det også mulig å se konturene av en varig fredsløsning.

14 av 15 medlemmer i Sikkerhetsrådet stemte for det amerikanske forslaget. USA har lagt ned veto mot tidligere resolusjonsforslag, mens Kina og Russland har blokkert for amerikanske forslag.

Denne gang stemte Kina for, mens Russland avsto fra å stemme.

I Tel Aviv møtte USAs utenriksminister Antony Blinken 11. juni familie og venner til gisler som Hamas fortsatt holder i Gaza. Foto: Jack Guez / AP / NTB

Hittil har hverken Israel eller Hamas formelt akseptert resolusjonens krav. USAs utenriksminister Antony Blinken, som for åttende gang siden krigsutbruddet driver skytteldiplomati i Midtøsten, sier at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har uttrykt støtte til planen.

En talsmann for Hamas sier at de aksepterer FN-vedtaket, men at det er behov for å forhandle om detaljene. Det er en endeløs krangling om detaljer som lenge har stått i veien for en våpenhvile. Og Hamas-ledelsen i Gaza har ikke offentlig gitt sin tilslutning.

Selv om USA sier at Israel har godtatt våpenhvileavtalen, er signalene fra Jerusalem uklare. De meste ekstreme representantene i Benjamin Netanyahu er sterkt mot en slik avtale og truer med å trekke seg fra regjeringen.

Da vil regjeringen falle og det blir nyvalg i Israel.

I en smal gate i Khan Yunis, sør på Gazastripen, er bygningene ødelagt i krigen. Bildet er tatt 11. juni. Foto: EYAD BABA / AFP / NTB

Hamas kjemper for å beholde makt og innflytelse. Og i Israel klamrer Netanyahu seg til makten. Det er en fare for at kortsiktige politiske interesser kan stå i veien for å gjennomføre FN-vedtaket.

Derfor må andre land bruke sin innflytelse for å få partene til å godta en umiddelbar våpenhvile. USA har størst påvirkning på Israel, mens arabiske land bør legge press på Hamas.

Sikkerhetsrådet har vedtatt en plan i tre faser. Den første er en umiddelbar våpenhvile. Deretter følger en politisk prosess som skal lede til fred og gjenoppbygging. Vi mener at en tostatsløsning er det eneste som kan gi israelere og palestinere fred og sikkerhet på lang sikt.

Det forutsetter at partene gjensidig anerkjenner hverandres legitime interesser. Det gjør ikke Hamas. Den islamistiske gruppen anerkjenner ikke Israel og startet en terrorkampanje for å hindre en tostatsløsning.

Arbeidet med å få til en våpenhvile har vært tidkrevende og komplisert. Veien videre blir enda vanskeligere. Men akkurat nå er det første skrittet det viktigste.

Tiden er inne for å legge ned våpnene.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article