Tidligere Petter Stordalen-partner Magnus Rønningen investerte over hundre millioner kroner i Vågå. Så sluttet selskapene hans å betale regningene sine.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Juni, 2023: PR-rådgiver, investor og tidligere Petter Stordalen-partner Magnus Rønningen poserer bredbent på broen som leder inn til hjertet av Vågåmo. Bak ham står en ikke fullt så bredbent krimforfatter, Jørn Lier Horst.
Til VG fleiper Rønningen med at han har kjøpt bygda i Gudbrandsdalen.
Sammen med Horst og et knippe medinvestorer har Rønningen kjøpt opp alle de sentrale næringsbyggene i Vågås to hovedgater. Den lille bygda skal gjøres til Gudbrandsdalens fortrukne turistdestinasjon.
Ambisjonene er store. Ved elvebredden skal det bygges badstuer, et innendørs anlegg for isbading, samt en lufthavn for elektriske sjøfly. Restauranter, kafeer, et bakeri og en isbar skal lokke turistene til dalen, sommer som vinter.
I tillegg skulle det gamle hotellet totalrenoveres og få svømmebasseng og spaanlegg.
Ett år senere: Flere bygg i hjertet av Vågå står tomme. Et bygg er solgt – igjen. Et av overnattingsstedene er vannskadet, og kan ikke åpne som planlagt.
De 11 selskapene som er tilknyttet Vågå-prosjektet sto mandag 24. juni oppført med til sammen 145 betalingsanmerkninger. Kreditorene hadde 2,9 millioner kroner utestående. De eldste betalingsanmerkningene ble registrert i september og oktober i fjor.
Lillehammer Ventilasjon, som har utført et serviceoppdrag for Rønningen-selskapet Vågå Nasjonalpark AS, sendte i månedsskiftet mai/juni et konkursvarsel som følge av manglende betaling.
Er drømmen om å skape et turistmekka i Vågå i ferd med å slå sprekker?
Full betalingsstopp
Snarere tvert imot, skal vi tro Magnus Rønningen, hovedaksjonær og prosjektets ansikt utad. I en e-post avdramatiserer han de manglende betalingene.
– Selvfølgelig er det fristende å blindt betale alt som finnes av fakturaer når E24 ringer, men 2,9 millioner i PR-håndtering blir litt stivt, skriver Rønningen.
Ifølge Rønningen skyldes de manglende betalingene at selskapene som er involvert i Vågå-prosjektet i en periode innførte betalingsstopp. Dette skjedde etter at selskapenes nye regnskapsfører skal ha oppdaget feilfaktureringer på over tre millioner kroner på tvers av flere selskaper.
Fakturarotet skal ifølge Rønningen delvis ha sammenheng med at det kom inn nye drivere av hotellene og restaurantene, slik at flere fakturaer ikke kom fram til riktig mottager. Det var i mars det ble kjent at det Stein Erik Hagen-dominerte hotellselskapet Classic Norway tok over driften av de to hotellene Villa Vågå og Sov Lodge, samt overnattings- og serveringsstedet Bokhandeln.
1 av 5Foto: Alexander Henningsen/E24
Mange lokale kreditorer
På listen over kreditorer står blant andre et kraftselskap, en maskinentreprenør, en takstmann og bygg- og anleggsfirmaet som håndterer avfallet fra Rønningen-selskapenes eiendommer.
Felles for alle er at de har forretningsadresse i Vågå.
Selskapenes tidligere regnskapsfører Snøhetta Regnskap, hvis kontor ligger vis-à-vis hotellet Villa Vågå, hadde mandag syv krav på mer enn 316.000.
E24 har snakket med ledelsen i alle de nevnte selskapene, men ingen av dem ønsker å si noe om samarbeidet med Rønningen og hans selskaper.
Rønningen selv mener å ha et godt forhold til næringslivet i Vågå, og skriver at selskapene hvert år «har kjøpt tjenester for flere titalls millioner og skapt mange arbeidsplasser».
– Vi har ennå til gode å ikke gjøre opp for oss. Så hender det at vi betaler for sent eller er uenige i fakturagrunnlaget, som alle andre selskaper av en viss størrelse, skriver Rønningen.
Betalte en halv million
Magnus Rønningen har blitt forelagt rapportene fra kredittopplysningsfirmaet Dun & Bradstreet som mandag viste at Vågå-selskapene til sammen hadde 145 betalingsanmerkninger. Rønningen mener dette er feil.
I løpet av uken som har gått siden E24 først kontaktet Rønningen og stilte ham spørsmål om Vågå-prosjektet, skal de samme selskapene ha betalt gamle regninger for over en halv million kroner. Det fremgår av en liste Rønningen, i samråd med sin nye regnskapsfører, har sendt til E24.
Ifølge oversikten har Vågå-selskapene nå 2,24 millioner kroner utestående, fordelt på 40 ubetalte fakturaer.
– Vi gjennomgår og godkjenner fakturagrunnlaget på disse fortløpende, skriver Rønningen til E24.
Lillehammer Ventilasjon, som truet Vågå Nasjonalpark AS med konkurs, bekreftet onsdag kveld at deres krav nå er betalt.
– Går bra
Rønningen avviser at de mange ubetalte fakturaene er et uttrykk for manglende betalingsevne.
– Den økonomiske situasjonen er bra, da Vågå-prosjektet nå er et rent eiendoms- og utviklingsselskap som kun har inntekter – med unntak av eiendomsskatt, renter og avdrag, skriver han.
– Likviditeten i selskapene er tilfredsstillende og blir bedre for hver måned da stort sett alle deres leieavtaler er basert på omsetning, og sommeren er høysesong for turisme, skriver han videre.
Ifølge Rønningen er selskapene allerede lønnsomme.
Det er til nå investert over 150 millioner kroner i prosjektet. Av disse er rundt 50 millioner skutt inn som egenkapital og ansvarlige lån fra Rønningen og de andre investorene. I tillegg til Rønningen og krimforfatter Jørn Lier Horst, er Summa Equity-grunnlegger Reynir Indahl på listen over investorene.
Horst: – Gøyalt prosjekt
Krimforfatter Jørn Lier Horst sier til E24 at han har investert tre millioner kroner i prosjektet.
– Jeg synes det virket som et gøyalt prosjekt. Men jeg er bare en stille medeier. Jeg har ingenting med driften å gjøre og har heller ingen styreposisjoner, sier han.
Forfatteren brøt i sin tid med Gyldendal, for å starte Strawberry Publishing sammen med blant andre Magnus Rønningen.
– Magnus har et stort engasjement og en sjelden gjennomføringsevne, noe Vågå-prosjektet i seg selv er et bevis på. Det har blitt gjennomført en omfattende oppussing og utvikling på rekordtid. Jeg hadde lyst til å gjøre noe mer med mennesker som jeg hadde gode erfaringer med fra før, og har hatt mange gode opplevelser i Vågå, sier Horst.
Får ordfører-skryt
Et av prosjektene som er så godt som ferdigstilt, er det gamle hotellet Villa Vågå.
Ordfører i Vågå, Harald Sve Bjørndal (Bygdelista), forteller at innbyggerne setter stor pris på renoveringen av hotellet, og ikke minst at Rønningen har lagt vekt på å hyre lokale entreprenører og leverandører.
– Et slikt hotell betyr noe voldsomt mye for et samfunn som oss. Så langt jeg kan vurdere, har han gjort en kjempejobb med restaureringen, sier Bjørndal.
Også næringssjef Live Brimi trekker frem at kommunen har vært fornøyd med investorenes fremferd.
– Det er utrolig positivt at han bruker lokalt næringsliv, fremfor å for eksempel ha med seg en bråte utenlandske snekkere, sier hun.
De to kommunetoppene er spente på hvorvidt Vågå-eventyret til Rønningen & co vil kaste godt av seg eller ikke.
– Det er klart at det må være et utfordrende prosjekt. At det blir kolossale investeringer i forhold til antall kassaapparater som går an å plassere ut. Men dette her er jo et ansvar for den som investerer, da. Og vi kan ikke legge oss borti slike ting, sier Bjørndal.
Hverken ordføreren eller næringssjefen var kjent med at flere næringsdrivende i Vågå hadde utestående regninger hos Rønningen.
– Det er leit hvis det er lokale folk her som ikke har fått oppgjør, sier Bjørndal.
– Hvis det lokale næringslivet ikke får betalt, er det selvsagt veldig synd, sier Brimi.
Næringssjef Live Brimi i Vågå lurer på hvordan Rønningen og medinvestorene ser for seg at Vågå-eventyret skal kaste ordentlig av seg.
– Jeg tenker at det blir spennende å se hvordan kassaapparatet hans fungerer. Han har hatt vanvittig store planer for Vågå, og det kan nok ha dukket opp noen overraskelser underveis. Jeg tror for eksempel oppussingen av hotellet ble et mye større prosjekt enn Magnus hadde sett for seg, sier hun, før hun raskt legger til:
– Men det har blitt kjempefint, da.