Mange tror på astrologi selv om det ikke er noe innen fysikken eller astronomien som tilsier at fjerne himmellegemer skulle påvirke personligheten vår. (Foto: Shyntartanya / Shutterstock / NTB)
En forsker har brukt data fra nesten 13.000 mennesker for å undersøke saken.
Astrologi er gamle greier. Faktisk regnes den blant de eldste og mest utbredte av alle menneskelige aktiviteter, skriver Store norske leksikon.
Ideen er at stjernenes og planetenes posisjon har innvirkning på oss mennesker.
Det er dette som har gitt opphav til forestillingen om stjernetegn – altså troen på at himmellegemenes stilling på tidspunktet da du ble født, er med på å bestemme personligheten din og skjebnen din.
Ifølge astrologien er året delt opp i 12 perioder med hvert sitt stjernetegn, som Væren, Skytten eller Jomfruen. Og disse stjernetegnene skal igjen kunne si noe om de som er født under dem.
En forestilling er for eksempel at stjernetegnet kan forutsi hvor lett det er for deg å bli lykkelig og tilfreds, skal vi tro denne artikkelen fra Reader's digest.
Steinbukker skal være alvorlige og melankolske og kan lett bli deprimerte hvis de ikke har et mål å arbeide mot, ifølge en norsk bok om stjernetegn. Løver på sin side skal være selvsikre og entusiastiske, mens fisker er harmoniske og lette til sinns, ifølge den samme bokserien.
Men er det virkelig slik?
Tusenvis av deltagere
Ikke sjans, konkluderer Mohsen Joshanloo, forsker ved Keimyung University in South Korea og University of Melbourne i Australia.
Han har brukt data fra en stor studie blant nesten 13.000 amerikanere. Her fantes det en hel masse informasjon om deltagerne, fra helse og livsstil til holdninger og adferd. Og – selvfølgelig – fødselsdatoen, som bestemmer hvilket stjernetegn deltagerne hadde.
Joshanloo kjørte grundige statistiske analyser for å avgjøre om stjernetegnet hang sammen med generell lykke, depressive symptomer, psykiske plager, arbeidstilfredshet, økonomisk tilfredshet, spenning i livet, generell helse og ekteskapelig lykke.
Like riktig som å kaste terning
Svaret var nei.
Bortsett fra en ørliten sammenheng på ett av de åtte punktene, var det absolutt ingen kobling mellom stjernetegnet og hvor lykkelige og tilfredse folk var.
De astrologiske tegnene kunne ikke gi bedre spådommer enn om man delte deltagerne i kategorier ved å gi dem et tilfeldig tall mellom en og 12.
– Disse resultatene indikerer at astrologiske tegn forteller oss like lite om en persons velværenivå som å sette dem inn i en kategori basert på et myntflipp eller et terningkast, skriver Joshanloo ifølge nettavisa PsyPost.
Det er ikke spesielt overraskende. Fra kunnskapen vi har innen fysikk og astronomi finnes det ingen grunn til å tro at vi mennesker skulle være påvirket av fjerne himmellegemer.
Mange tror på astrologi
Joshanloo mener det er viktig å fremme vitenskapelig kompetanse og kritisk tenkning, slik at folk kan gjøre informerte beslutninger og utfordre uvitenskapelig påstander.
Ifølge SNL finnes det millioner av mennesker som tror på astrologi og dermed kan bruke stereotypene og spådommene derfra når de skal treffe viktige livsvalg. Dette gjelder særlig i land der hinduismen og buddhismen dominerer. Men også i Vesten har interessen for astrologi økt.
Hele 30 prosent av amerikanere sier at de tror på astrologi, ifølge PsyPost.
Det er dermed viktig å vurdere om de astrologiske stereotypene kan ha skadelig innvirkning på oppfatningene våre av oss selv og andre, sier Joshanloo.
Referanse:
M. Joshanloo, The sun's position at birth is unrelated to subjective well-being: Debunking astrological claims, Kyklos, mai 2024. Sammendrag.