VG publiserte denne uken en kronikk hvor Vetle Olsen-Ryum kritiserte «Gutta» for å ha «helt utdaterte holdninger rundt kropp, trening og kvinner».
Oskar Westerlin la ut en historie på Instagram hvor han svarte på kritikken.
– Kan forsåvidt være litt enig, vi boysa begynner å få en del svin på skogen etter hvert, skrev han blant annet.
«Gutta» er humorsatsingen til Oskar Westerlin (26), Henrik Viken (22), Sebastian Brevik (25) og Sondre Klanderud (29). Hver uke publiserer de en ny episode - ofte med jenter. Youtube-kanalen deres har nesten 54.000 abonnenter.
Fagleder i sosiale medier-byrået Synlighet, Katinka Sletten, er sikker i sin sak:
– De er jo egentlig bare nervøse smågutter som prøver å tøffe seg for hverandre. Det er veldig tydelig i de videoene her.
Hun forteller at «Gutta» har tatt konseptet fra en engelsk guttegjeng som heter «Sidemen». Det er også en Youtube-kanal med over 21 millioner abonnenter.
– «Gutta» er en guttegjeng som bare gjør akkurat det samme. Det er jo blåkopier. Samme konsept, bare gjennomført mye kleinere og dårligere.
Hun påpeker at hun ikke har sett statistikken for «Gutta»-videoene, men hun antar at publikumet er unge menn og gutter helt ned til åtte år.
– Selvfølgelig er innholdet i «Gutta» sine videoer urovekkende, men det er ikke noe nytt. Jeg syns fremdeles det er en skadelig kultur, og det blir selvfølgelig enda mer normalisert når det kommer på norsk også. Men for de unge som vokser opp i dag, så har de sett dette på YouTube i mange år allerede. De har sett det på engelsk.
Hun tror grunnen til at de har fått mye oppmerksomhet er at de er kontroversielle og at de sjokkerer. Hun mener imidlertid ikke at «Gutta» sine videoer alene påvirker en hel generasjon.
– Det er mye større strukturelt i samfunnet. Du blir jo utsatt for denne typen påvirkning overalt.
– Bra «gap»
– Hun nummer fire, ser ut som det er bra «gap
» der - spør om hun trener mye!Dette sier Henrik Viken til Oskar Westerlin i en video på Youtube-kanalen til «Gutta».
Viken sitter på et bakrom med de andre i «Gutta», mens Westerlin holder på med «blind dating».
Dette er et konsept hvor fire jenter står bak en gardin som blir løftet lenger og lenger opp. For hvert løft skal Westerlin velge bort en av jentene.
Fra bakrommet får Westerlin kommentarer på øret fra gutta. Etter andre løft oppfordrer Klanderud Westerlin:
– Nå kan du jo få alle til å snu seg, da. For nå har du faktisk fått litt underdel her.
Jentene gjør en 360 graders rotering, mens Brevik oppfordrer Westerlin til å få enda bedre utsikt:
– Du må bøye deg ned litt!
Westerlin nikker og smiler for hver av jentene som snur seg rundt. Denne episoden har over 255.000 seere.
Sponsor viderefører ikke avtale
Orkla Foods Norge, som inntil nylig hadde en sponsoravtale med «Gutta», avsluttet denne avtalen for en måneds tid siden.
– Vi har bred målgruppe for våre produkter, derfor utgjør denne typen små tester en veldig liten del av vår totale markedsføring. Kontrakten utløp etter 12 episoder, opplyser pressekontakt Kristoffer Vikebak i Orkla.
Han har ikke svart på hvorfor avtalen ikke videreføres. Men han sier følgende:
– Orkla Foods Norge står selvsagt ikke for de holdningene som det vises til i kronikken i VG.
Henrik Oven har trukket seg
Ukentlig legger «Gutta» ut innhold på Youtube. De har blitt kjente via sosiale medier hvor Oskar Westerlin blant annet har over 190.000 følgere på Instagram.
Henrik Oven trakk seg nylig fra konseptet, og er ikke lenger en del av Youtube-kanalen.
«Jeg har trukket meg fra Gutta fordi jeg føler ikke innholdet passer meg. Jeg ønsker ikke å kommentere konkrete konsepter, og vi gutta er fortsatt venner», sier han i en uttalelse gjennom sin manager.
Henrik Oven er likevel med i tidligere videoer i kanalen «Gutta».
«Gutta» svarer: – Kraftig misforstått
VG har bedt «Gutta» kommentere innlegget fra Vetle Olsen-Ryum, Orklas utsagn, samt kritikken fra Katinka Sletten. De lar være å kommentere innlegget fra Olsen-Ryum, men fokuserer på Sletten.
– Katinka Slettens kritikk er usaklig, uten konkrete eksempler på hva som gjør innholdet vårt til en del av en «skadelig kultur». Hun fremstår bitter og forbanna: «Nervøse smågutter som prøver å tøffe seg for hverandre» og «samme konsept… bare dårligere og mye kleinere, selvfølgelig», skriver de i en felles uttalelse til VG.
– Dette er bare ord fra ei dame i overgangsalderen som trenger å få ut litt frustrasjon. Det ser man åpenbart på usakligheten, sier de.
– Er ikke det usaklig også?
– Du kan godt si at det er usaklig, men nå er jobben vår å kødde, og jobben til Sletten å være «ekspert».
– Unge menn føler seg mer og mer utenfor i samfunnet, og er rett og slett kraftig misforstått. Allikevel, så fort noen faktisk klarer å nå ut til denne målgruppen blir de ofte stemplet som farlige forbilder. Gang på gang hagler kritikken mot disse «forbildene», men svært sjeldent klarer kritikken å komme med tydelige eksempler på hva som egentlig er galt eller urovekkende.
– Det er ingen hemmelighet at vi tyvlåner konsepter fra utlandet, men so what? Folk elsker innholdet vårt. At en middelaldrende dame, rake motsetningen til målgruppen vår, ikke digger innholdet vårt, driter vi helt ærlig i.
– I frykt for å synke like lavt som Sletten, klarer vi ikke å unngå å poengtere ironien i at en dame, som selv er fagleder i et markedsføringsbyrå, offentlig distanserer seg fra en målgruppe som byråer alltid nevner det er umulig å nå ut til. En svært effektiv måte å stemple seg selv som en inkompetent «ekspert».
Til Orklas utsagn om at de ikke står for de holdningene som det vises til i kronikken i VG, svarer «Gutta»:
– Orkla kjøpte plassering i 12 videoer, som er levert, sier de og legger til at de har fått inn flere annonsører nå.
– Jeg har aldri betvilt deres evne til å nå ut til en yngre målgruppe som er vanskelig å nå, spørsmålet er om det er rette måten å gjøre det på, svarer Sletten på kommentarene fra «Gutta».